Prøv avisen
Analyse

Hoffmann: Løkke mangler at overbevise offentligheden

Lars Løkke redegjorde i går aftes for, hvorfor Venstres penge er gået til jakkesæt, skjorter og underbukser til partiformanden og en rejse til Mallorca for Løkkes hustru og søn. Foto: Linda Kastrup

Venstre løber en stor risiko ved ikke at lægge alle oplysninger på bordet om lækkede dokumenter, mener Kristeligt Dagblads politiske redaktør Henrik Hoffmann-Hansen

Der var enstemmig opbakning til Venstres formand Lars Løkke Rasmussen i går aftes, da Venstres organisatoriske ledelse i partiets forretningsudvalg mødtes.

På det tre en halv timer lange møde redegjorde Lars Løkke for de detaljer, der har fyldt medierne de seneste dage med blandt andet tøjkøb for over 150.000 kroner af partiets penge. Under mødet sikrede Lars Løkke sig, at udvalget stadig bakker op om ham som statsministerkandidat.

Dermed bør sagen være ud af verden for Venstre på centralt plan, mener Kristeligt Dagblads politiske redaktør Henrik Hoffmann-Hansen. Men der mangler stadig en vigtig del, før bilagssagen er død:

”Vælgerne og hele offentligheden mangler stadig svar på en række spørgsmål, før Lars Løkke kan se sagen som slut. Lars Løkke har sagt, at han har betalt den skat, han skal. Men hvad betyder det? Har han betalt skat af familierejsen? Og hvor meget af det tøj, han har købt, har han betalt skat af?,” siger han.

Derudover er der hele den moralske side af sagen, om det er i orden, at man som leder at et stort parti får den slags ydelser af partiet. Her er det stadig for tidligt at sige, hvilke konsekvenser det får for Lars Løkke i forhold til vælgerne, siger Henrik Hoffmann-Hansen.

Forretningsudvalget oplyser, at der kan være lækket flere bilag fra Venstre end dem, der allerede er kommet frem i medierne. Dermed er der en risiko for partiet for, at der dukker flere lignende sager op. Venstre vil dog ikke sige, hvad de lækkede dokumenter handler om. Det får Henrik Hoffmann-Hansen til at undre sig over den måde, partiet håndterer sagen på.

”Hvis der er flere kompromitterende oplysninger på vej, synes jeg, at Venstre løber en meget stor risiko ved ikke at lægge kortene på bordet med det samme. Nu risikerer partiet, at oplysningerne kommer frem på et meget risikabelt tidspunkt, for eksempel op til næste folketingsvalg,” siger han.

Lars Løkke Rasmussen har gennem de seneste år været igennem flere lignende sager om bilagsrod og ekstravagante udgifter. Især har sagen om hans dyre rejsevaner som bestyrelsesformand for klimafonden GGGI fyldt meget i medierne. På trods af de gentagende sager har Lars Løkke Rasmussen alligevel kunnet ride den nuværende storm af over for ledelsen i Venstre.

Det skyldes først og fremmest, at han bliver betragtet som en meget dygtig politisk håndværker, vurderer Henrik Hoffmann-Hansen:

”Derfor er man parat til at bære over med meget rod og slinger i valsen. Desuden spiller det også ind, at Venstre ikke har et alternativt alternativ. Der er ikke en klar kronprins i partiet. Hvis man ikke bakker op om Lars Løkke, vil man kaste partiet ud i en meget hård fløjkrig. Det har man ikke meget mod på. Især ikke efter at have set, hvilke konsekvenser det har haft fra andre partiet som for eksempel SF.”