Farvel til Folketinget, farvel til fryns

De politikere, der ikke opnåede genvalg til Folketinget, må vinke farvel til en række frynsegoder som gratis transport og frikort til Tivoli

Det er blandt andet slut med gratis transport, når en politiker ikke længere sidder i folketinget.
Det er blandt andet slut med gratis transport, når en politiker ikke længere sidder i folketinget. .

Når 38 folketingsmedlemmer i disse dage stempler ud af Christiansborgs gemakker, er det ikke kun kontoret og kollegaerne, de må tage afsked med. Det medfører nemlig en række personalegoder at være blandt befolkningens udvalgte, og de forsvinder nu for de politikere, der ikke opnåede genvalg ved det netop overståede valg.

Ifølge Folketingets brochure ”Farvel til Folketinget” skal afgående politikere huske at aflevere frikort til Tivoli og returnere diverse rejsekort til SAS, DSB, Movia og Metro. Også tilskuddet til frokosten skal de tage afsked med, men de kan fortsat nyde godt af frikortet til Zoologisk Have, som kan beholdes, og som er gyldigt året ud. Der er faktisk en mening med den service, som politikerne får tilbudt, fortæller Enhedslistens nu forhenværende finansordfører Frank Aaen.

”Jeg er tilhænger af de her goder, der gør, at man kan rejse ud i landet, uden at partiforeningen eller fagforeningen skal tænke over, hvad det koster at få én fra København til Aalborg. Det er en demokratisk god ting,” siger han.

Selvom Folketinget stiller en hel pamflet af tilbud til rådighed for de folkevalgte, er det ikke alle, der benytter sig af at kunne tage en gratis tur i Tivoli. Det fortæller Mette Reissmann, som er genvalgt folketingsmedlem for Socialdemokraterne. 

”Jeg er jo valgt i København, så en Brobizz ville for mit vedkommende være fuldstændig omsonst. Jeg har ikke været i Zoologisk Have, siden min søn var syv år gammel, og det er ved at være 20 år siden,” siger Mette Reissmann, der cykler og tager offentlig transport.

Det er altså ikke fordi danske politikere fråser, mener Mette Reissmann, som om nogen ved, hvad hun snakker om. Socialdemokraten har i adskillige sæsoner af det populære TV3-program ”Luksusfælden” rådgivet par og familier i økonomiske vanskeligheder. 

Ifølge hende er der i dette tilfælde ikke behov for et nærmere eftersyn. ”Jeg synes, de forskellige ordninger er udmærkede. Det er jo ikke sådan, at de bliver brugt helt vildt meget. Så længe de ikke gør det, har jeg ikke nogle større værdiladede holdninger til det,” lyder det fra Mette Reissmann.