Ordførere: Derfor skal flerkoneri være forbudt

Ingen af de store partier på Christiansborg mener, at staten bør tillade ægteskaber med mere end to personer, som Radikal Ungdom foreslår

Liberal Alliances Joachim B. Olsen har tidligere fået kritik for udtalelser om, at flerkoneri bør være lovligt. Men det var en misforståelse, siger han i dag. Liberal Alliance mener ikke, at man bør kunne gifte sig med flere personer på én gang.
Liberal Alliances Joachim B. Olsen har tidligere fået kritik for udtalelser om, at flerkoneri bør være lovligt. Men det var en misforståelse, siger han i dag. Liberal Alliance mener ikke, at man bør kunne gifte sig med flere personer på én gang. Foto: Jens Nørgaard LarsenDanmark.

Hvorfor skal staten blande sig i, hvordan man vælger at indrette sin familie?

Det er spørgsmålet, som blev rejst i dagens Kristeligt Dagblad af Radikal Ungdom. Ungdomspartiet mener, at det bør være lovligt, at man kan gifte sig med så mange mennesker, man har lyst til.

LÆS OGSÅ: Unge radikale politikere vil lovliggøre flerkoneri

Spørgsmålet om polygami, som samliv med flere personer hedder, vinder ikke opbakning blandt partierne på Christiansborg. Partierne mener ikke, at ægteskabslovgivningen bør ændres, så den også inkluderer ægteskab mellem flere personer.

"Vi har en ægteskabslovgivning i Danmark, der handler om par. Pardannelse er fundamentet for danske familier. Det ser vi ingen grund til at ændre og egentlig heller ikke nogen grund til at debattere yderligere," siger Karen Klint, der er Socialdemokraternes ordfører på ægteskabsloven.

Hun mener ikke, at staten dermed bestemmer, hvordan man skal indrette sin familie. Folk må leve deres liv, som de vil, pointerer hun og tilføjer:

"Hvor mange man vil gå i seng med og avle børn med, må man selv bestemme. Men så må man bare leve med, at der er forskellige retslige regler."

Samme holdning møder man hos oppositionen, hvor Venstre heller ikke ser det store lys i ideen om, at flere end to personer skal kunne indgå ét ægteskab.

I Danmark har vi i mange år haft en institution, der hedder ægteskabet, som består af en mand og en kvinde. Det er hele vores samfund bygget op omkring, og det skaber noget, vi kan regne med. Det giver en forudsigelig, siger familieordfører Louise Schack Elholm (V). Hun forklarer, at der er en række praktiske områder som for eksempel forældremyndighed og forsørgerpligt, der vil blive en mudret affære, hvis der var mange forskellige parter i spil.

Det giver en tryghed og stabilitet i samfundet, at vi bevarer ægteskabet, som det er, siger Louise Schack Elholm. Hun mener ikke, der er et problem i, at staten sætter rammerne for, hvordan man kan indrette sin familie.

Det har traditionelt altid været staten, der i Danmark bestemmer, hvordan ægteskabet er defineret. Men det betyder jo ikke, du skal være monogam. Staten siger kun, hvordan et ægteskab ser ud, men siger ikke noget om, du skal være din ægtefælle tro, eller om du overhoved skal giftes, siger hun.

Sidste år op til folketingsvalget kom Liberal Alliances folketingspolitiker Joachim B. Olsen ud i en voldsom medieblæst efter at have sagt, at han ikke så noget problem i flerkoneri. Den holdning ønsker han ikke længere at stå på mål for. Hans pointe blev misforstået, siger han i dag.

LÆS OGSÅ:LA-profil støtter retten til flere koner

"I princippet er jeg fløjtende ligeglad med, hvordan folk vælger at bo. Det rager mig en papand, så længe de ikke skader andre mennesker. Men det er ikke det samme som at sige, at alt skal kunne kaldes et ægteskab. Et ægteskab kan ikke være hvad som helst," siger Joachim B. Olsen.

Han mener, at spørgsmålet om, hvad der skal kunne kaldes et ægteskab er et retsligt og teologisk spørgsmål.

"Mit grundprincip er, at et ægteskab er religiøst, og det må man lade teologer og præster afgøre," siger han og tilføjer, at et polygamt forhold nok næppe vil kunne kaldes et ægteskab ud fra et kristent synspunkt. Liberal Alliances officielle holdning er, at de er imod polygame forhold.

Kristeligt Dagblad har desuden talt med SF, De Konservative og Dansk Folkeparti, som alle afviser tanken om flerkoneri.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Enhedslisten.