Prøv avisen

Tabu at stemme Dansk Folkeparti

Mange af Dansk Folkepartis vælgere bekender ikke kulør i spørgeundersøgelserne, og derfor kan partiet få et overraskende højt antal stemmer tirsdag. -

Halvdelen af DF's tilhængere nævner et andet parti, når de bliver spurgt, hvilket parti de vil stemme på. DF's stemmer kan afgøre valget, mener ekspert

En stor del af Dansk Folkepartis tilhængere er ikke glade for at bekende kulør. Når partiets vælgere bliver ringet op og spurgt, hvilket parti de vil stemme på, nævner halvdelen af dem nemlig et andet parti.

Det betyder, at Dansk Folkeparti er blevet undervurderet i meningsmålingerne og ved de seneste valg har fået et bedre resultat end forventet.

- Kun halvdelen af Dansk Folkepartis vælgere indrømmer, at de stemmer på partiet, når man spørger dem i en meningsmåling. En af grundene er nok, at selv om meningsmålingerne er anonyme, kan dem derhjemme i stuen jo stadig høre, hvad man svarer, siger valgforsker og professor i statskundskab Søren Risbjerg Thomsen til DR Nyheder.

Institutterne, der laver meningsmålingerne, ved godt, at Dansk Folkeparti har en stor gruppe skabsvælgere, og det forsøger de at regne ind i deres analyser. Alligevel har de undervurderet partiet med et par procent ved de seneste valg.

Hvis Dansk Folkepartis reelle andel af vælgerne ved dette valg bliver et par procent højere end meningsmålingerne forudsiger, vil det kunne afgøre resultatet.

I den seneste meningsmåling har VKO 86 mandater, og hvis DF får to procent flere stemmer end forventet, kan det give VKO flertal uden Ny Alliance.

Men om det sker, tør Søren Risbjerg Thomsen ikke spå om.

- Det kan blive den afgørende faktor, men det er ikke til at sige endnu, da der kan nå at ske mange andre ting inden valget, der afgør udfaldet, siger han.