Det mener partierne om at adskille kirke og stat

Skal kirke og stat adskilles i Danmark? Læs her, hvad de politiske partier i Danmark mener om forholdet mellem kirke og stat

3730147
Bør kirke og stat adskilles?
Bør kirke og stat adskilles? 3730147

Hvis meningsmålingerne holder stik, og Socialdemokratiet og rød blok skal regere efter folketingsvalget i år, kan der være store forandringer på vej for folkekirken. Der hersker på rød blok bred enighed om at reformere det økonomiske bånd mellem kirke og stat. Forslaget har mødt stor kirkelig skepsis, da det ifølge kritikere ses som det første skridt mod en egentlig adskillelse af kirke og stat i Danmark. Men hvad mener de politiske partier i Danmark egentlig om forholdet mellem kirke og stat i dag?

I Kristeligt Dagblads store værdiundersøgelse har vi spurgt partierne, hvor enige eller uenige de er i følgende udsagn: Kirke og stat skal adskilles

Se partiernes svar her:

Enhedslisten: Helt enig
Uddybning: Den protestantiske folkekirke skal ikke nyde nogen fortrinsstilling frem for andre trossamfund. I et demokratisk samfund har staten ikke en særlig religion, men alle har ret til at tro og mene, som de vil. Det er ikke op til staten at vælge ”den bedste religion”. Derfor er det mærkeligt, at folkekirken stadig modtager økonomisk støtte og har andre særstillinger fremfor andre former for religion.

Alternativet: Hverken eller

SF: Helt enig

Socialdemokratiet: Hverken eller
Uddybning: Vi ser gerne, at staten skal ud af selve ledelsen af kirken, og at det økonomiske tilskud ikke skal gå til forkyndelse, men til eksempelvis kulturarv og betaling for de civile ydelser, kirken har for samfundet.

Radikale Venstre: Helt enig

Venstre: Helt uenig

Konservative: Helt uenig

Kristendemokraterne: Helt uenig

Liberal Alliance: Hverken eller

Partiet Klaus Riskær Pedersen: Helt enig

Dansk Folkeparti: Helt uenig

Nye Borgerlige: Hverken eller

Partiet Stram Kurs er endnu ikke vendt tilbage på Kristeligt Dagblads henvendelser.