Valg 2019: Det mener partierne om hensyn til seksuelle minoriteter

Bør samfundet i højere grad imødekomme seksuelle mindretals ønsker, for eksempel med toiletter til transkønnede? Læs her, hvad de politiske partier i Danmark mener

Video: Mikkel Møller Jørgensen
Video: Mikkel Møller Jørgensen

Regnbuefamilier, der ikke kan finde en kasse, der passer, når de på offentlige myndigheders hjemmesider skal krydse af, om de er "mor" eller "far" til deres barn, og transseksuelle personer, der hverken føler sig velkomne på dame- eller herretoilettet.

I Danmark er der flere og flere mennesker, der hverken definerer sig selv som mænd eller kvinder - faktisk findes der ifølge LGBT Danmarks ordbog hele 30 kønsidentiteter. Men hvor meget bør samfundet indrette sig efter disse?

I Kristeligt Dagblads store værdiundersøgelse har vi bedt de opstillingsberettigede partier om at forholde sig til udsagnet:

"Samfundet bør i højere grad imødekomme seksuelle mindretals ønsker, for eksempel toiletter til transkønnede."

Læs partiernes svar herunder.

Enhedslisten: Helt enig
Uddybning: Vores samfund er i dag mere mangfoldigt end nogensinde, og aldrig før har så mange mennesker følt det muligt at leve åbent, også selvom de ikke passer ind i de gængse opfattelser af, hvad der er mand, kvinde og så videre. Det er en positiv udvikling, og den skal vi understøtte. Toiletter uden køns-afmærkning og lignende er en god måde at komme videre på, som ikke generer andre, men vi skal først og fremmest gøre mere for at bekæmpe de fordomme, der stadig er, og de hadforbrydelser, der stadig sker i alt for stort omfang.

Alternativet: Helt enig

SF: Helt enig

Socialdemokratiet: Hverken eller
Uddybning: Vi går ind for praktiske løsninger, der fungerer i konkrete tilfælde, men vi går ikke ind for lovgivning på området.

Radikale Venstre: Hverken eller

Venstre: Helt uenig

Konservative: Helt uenig

Kristendemokraterne: Helt uenig

Liberal Alliance: Hverken eller

Partiet Klaus Riskær Pedersen: Helt uenig

Dansk Folkeparti: Delvist uenig

Nye Borgerlige: Helt uenig

Partiet Stram Kurs er endnu ikke vendt tilbage på Kristeligt Dagblads henvendelser.