Kirker kæmper med at nå åbning i dag

Først sent i går aftes offentliggjorde Kirkeministeriet sine retningslinjer for, hvordan åbningen af landets kirker i dag må foregå. Uprofessionelt, lyder det fra præst

I godt to måneder har landets præster ikke kunnet invitere kirkegængere ind til gudstjeneste. I Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke, er morgenandagten i stedet blevet gennemført uden deltagere. På billedet kan præst Stine Munch og kirketjener Bent Sloth anes.
I godt to måneder har landets præster ikke kunnet invitere kirkegængere ind til gudstjeneste. I Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke, er morgenandagten i stedet blevet gennemført uden deltagere. På billedet kan præst Stine Munch og kirketjener Bent Sloth anes. Foto: Mikkel Møller Jørgensen.

For 11 dage siden fik landets kirker besked om, at de igen måtte åbne deres døre den 18. maj. Men retningslinjerne for, hvordan de mere præcist måtte genåbne, modtog præster, menighedsråd og andre ansatte i kirken først sent i går aftes.

Og det har vakt frustration. Det gælder blandt andet hos Caris Elkjær Trads Johansen, der er sognepræst i Støvring, Sørup og Gravlev Sogne i Aalborg Stift.

"Når det bliver meldt ud, at kirkerne må åbne den 18. maj, så må vi jo også forvente, at retningslinjerne kommer før det, så vi kan nå at forberede os og svare på spørgsmål fra borgerne om for eksempel bisættelser. Vores håb var, at vi kunne nå at starte op den 18. maj, men vi har ikke haft nogen chance for at nå at sætte os ind i reglerne. Det er så uprofessionelt" siger hun.

Caris Elkjær Trads Johansen ærgrer sig også over det pres, som de sene retningslinjer sætter på folkekirkens mange frivillige.

"Det gælder for eksempel vores menighedsrådsmedlemmer, som jo er frivillige og gør et stort stykke arbejde. Det virker jo ikke særlig attraktivt at arbejde et sted med så dårligere arbejdsbetingelser. Så jeg kan godt frygte, at det kan påvirke interessen for at stille op, når der er menighedsrådsvalg i hele landet her senere i år," siger hun.

Uni Isenstein Nielsen, der er menighedsrådsformand i Virum Kirke nord for København, er en af de menighedsrådsformænd, som er frustrerede over den sene offentliggørelse. Selvom hun sad oppe til langt over midnat og læste dokumenterne med retningslinjerne, måtte hun erkende, at Virum Kirke ikke kunne blive klar til at åbne i dag og derfor først vil komme til at åbne til højmesse på torsdag, Kristi himmelfartsdag.

"Det er dybt frustrerende, at vi ikke har haft mulighed for at forberede os bedre. Som arbejdsgiver for personalet bliver vi i menighedsrådet først nødt til at finde ud af, hvordan vi rent praktisk kan leve op til reningslinjerne. Hvor ofte skal der sprittes af, og hvem skal holde øje med, at der ikke kommer for mange ind i kirkerne? Alt sådan noget," siger Uni Isentstein Nielsen, der også savner en fortolkning af retningslinjerne og en udmelding fra biskopperne.

"Vi vil jo gerne være helt sikre på, vi gør det rigtige, så derfor venter vi lidt med at åbne. Og jeg kommer til at understrege igen og igen, at det ikke var fordi, vi var dårligt forberedt, men fordi vi først fik besked for sent," siger Uni Isenstein Nielsen.

Også politikere har i løbet af weekenden undret sig over den sene udmelding om de nye corona-retningslinjer for folkekirken. Det gælder blandt andet kirkeordfører Marie Krarup (DF), der ifølge dr.dk mener, at kirkerne generelt er "blevet underprioriteret" under genåbningen af landet. Det samme mener Venstres kirkeordfører, Louise Schack Elholm.

"Jeg synes, det er rystende, at kirkerne dagen før genåbningen stadig ikke har nogen retningslinjer. Det er over en uge siden, at genåbningen blev aftalt, så det er ikke fordi, der ikke har været tid til det," sagde hun søndag til dr.dk.

Formanden for Landsforeningen af Menighedsråd, Søren Abildgaard, som har siddet med ved forhandlingerne om genåbningen i Kirkeministeriet, ærgrer sig også over, at retningslinjerne blev offentliggjort med så kort varsel.

”Det svarer med undtagelse af få detaljer til det, vi har kendt i sektorpartnerskabet siden begyndelsen af maj, så det kunne sagtens have været sendt ud før, hvis ministerierne havde været hurtigere, ” siger han, og fortsætter:

”Men indholdet afspejler meget godt en enighed, der har været bredt i sektorforhandlingerne, så vi er glade, og vi bestræber os på at få en ansvarlig genåbning. ”

Peter Skov-Jakobsen, biskop over Københavns Stift, der også har siddet med ved sektorforhandlingerne, glæder sig først og fremmest over, at der overhovedet kan genåbnes.

”Det er en dejlig dag i dag. Jeg synes, vi kan være meget glade for, at alle folkekirkens aktiviteter kan starte op igen. Nu må vi vise, at vi kan leve op til den tillid, vi er blevet vist, ved fortsat at være meget agtpågivende og ansvarlige,” siger Peter Skov-Jakobsen.