Ny værdikamp?

Regeringen vil forsøge at slå sig op på værdipolitik ved næste valg, men det er ikke den sikre vindersag som ved de foregående tre valg. Det hollandske Frihedspartiet har lært af Dansk Folkepartis succes, men det bliver svært at trække erfaringerne den modsatte vej

Men er dansk politik på vej til fortiden? Vil valgresultaterne fra Holland igen sende temaer som indvandring, islamisme, terror og retspolitik højt op på samfundsdebattens dagsorden?
Men er dansk politik på vej til fortiden? Vil valgresultaterne fra Holland igen sende temaer som indvandring, islamisme, terror og retspolitik højt op på samfundsdebattens dagsorden?. Foto: UNITED PHOTOS/til web.

Rygtet om værdikampens pludselige kvælning under den økonomiske krises dyne var stærkt overdrevet. Det viser resultatet af det hollandske parlamentsvalg ifølge flere danske politikere.

Valget gav en massiv sejr til Frihedspartiet og Geert Wilders på en indvandrerkritisk politik, som åbenlyst er inspireret af Dansk Folkeparti. Blandt andre De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, mener, at de borgerlige partier herhjemme bør tage ved lære af Hollands eksempel.

"Blå blok skal virkelig oppe sig i forhold til værdikampen og levere de mest troværdige svar på værdiudfordringerne," siger han til Ritzau.

Han betegner i øvrigt Wilders som meget ekstrem og opfordrer de "etablerede partier" til at tage værdikampen i stedet for at lade folk som Wilders løbe med den.

Men er dansk politik på vej til fortiden? Vil valgresultaterne fra Holland igen sende temaer som indvandring, islamisme, terror og retspolitik højt op på samfundsdebattens dagsorden?

Set fra regeringspartiernes side kan det virke indlysende. Den økonomiske genopretningspakke har givet Venstre, De Konservative og i øvrigt Dansk Folkeparti lussinger i meningsmålingerne, mens oppositionen nyder solskinnet. Regeringssidens strategi om at fremme krisebevidstheden og appellere til den økonomiske ansvarlighed hos vælgerne har indtil videre kun båret frugt for Villy Søvndal (SF) og Helle Thorning-Schmidt (S).

I regeringsblokken håber man stadig, at de positive effekter af de økonomiske opstramninger vil vise sig inden næste valg. For eksempel er der allerede nu tegn på, at arbejdsløsheden ikke bliver så høj som tidligere frygtet.

Men tiden er knap. Der skal stærke midler til at vende kurverne, og det er nærliggende igen at gribe til våbenet fra valgsejrene i 2001, 2005 og 2007. Det, der med et noget gummielastisk udtryk kaldes værdipolitikken.

Både Venstre og De Konservative sysler da også med en ny værdipolitisk offensiv til efteråret. Den blev der allerede tidligere i denne uge taget forskud på, da unge muslimer i Ishøj smed æg mod popsangerinden Medina ved en koncert. Hun var efter deres smag for udfordrende klædt til at bære netop navnet på den by, hvor profeten er begravet, men fra scenen gik hun til modangreb og skældte de unge huden fuld for deres mangel på opdragelse.

Siden har borgerlige politikere stået i kø for at gentage hendes mishag. I Europa-Parlamentet harcellerer Venstres Jens Rohde over, at burkadebatten herhjemme blev latterliggjort i efteråret. Det handler ikke om, hvor mange kvinder der går i burka, men om at kvinder bliver undertrykt, mener han.

Det er nu ikke sikkert, at en fornyet værdikamp sikrer de borgerlige fremgang.

For det første har de efterhånden haft magten i så mange år, at krav om nye stramninger af udlændinge- og retspolitikken bliver en boomerang. De har jo selv ansvar for det meste af den lovgivning, der findes i dag.

For det andet har oppositionen lagt sig så fladt ned, for eksempel i spørgsmålet om 24-årsregel og forsørgerkrav til indvandrere, at det bliver svært at skabe mod- eller skræmmebilleder.

For det tredje er der en oplagt risiko for, at værdipolitikken overspilles. Hverken Venstre eller De Konservative har eksempelvis interesse i at blive slået i hartkorn med Geert Wilders.

Men jo, kynisk set er de borgerliges bedste chance for at bevare magten stadig, at islamister fortsætter deres angreb på det danske samfund og den danske levevis.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk

Udland side 8

Leder side 20