Teolog hele døgnet rundt

I disse måneder løber bispevalget i Aarhus af stabelen. Det er den myreflittige og lydhøre domprovst i Aarhus Poul Henning Bartholin, der som formand for valgbestyrelsen har ansvaret for forløbet

Poul Henning Bartholin vil gerne stå så neutralt som muligt i forbindelse med bispevalget.
Poul Henning Bartholin vil gerne stå så neutralt som muligt i forbindelse med bispevalget.

Når det om cirka tre uger afgøres, om det bliver forstander på Diakonhøjskolen i Aarhus Jens Maibom Pedersen eller domprovst ved Sankt Knuds Kirke i Odense Henrik Wigh Poulsen, der skal efterfølge Kjeld Holm som biskop i Aarhus, er det den 61-årige Poul Henning Bartholin, der som formand for valgbestyrelsen er med til at sikre, at valget går rigtigt for sig.

Hvem han personligt mener er den rigtige kandidat, har Poul Henning Bartholin valgt ikke at meddele på forhånd. Faktisk har han heller ikke personligt en umiddelbar favorit – for begge er gode og egnede kandidater, mener han. 

”Jeg vil gerne stå så neutralt som muligt i det her spil, men det er to gode og dygtige kandidater, som jeg er sikker på, at jeg vil kunne arbejde rigtig godt sammen med,” siger Poul Henning Bartholin.

Han voksede op på Langeland i et præstehjem. Efter at have fået sin studentereksamen i 1974 tog han et år på Askov Højskole, hvor han besluttede sig for at studere teologi. Han blev kandidat fra det fra Det Teologiske Fakultet i Aarhus i 1985 og tiltrådte året efter en stilling som sognepræst i Frederiksborg Slotskirke. I 1998 blev Poul Henning Bartholin provst i Hillerød Provsti, indtil han blev domprovst i Aarhus i 2007. I Aarhus har Poul Henning Bartolin været en af hovedkræfterne bag ”Teologiens Døgn”, der siden begyndelsen i 2012 er blevet et tilbagevendende arrangement i byen. Han mener, at det er en vigtig opgave at udbrede kendskabet til, hvordan teologien påvirker alle menneskers hverdag. 

”Det, der rummes i teologien, er en masse spørgsmål om livsholdninger, etik og det at se på sin omverden. Teologien siger noget om alle vores erfaringer i livet. Det ville vi gerne sætte mere på dagsordenen og formidle folkeligt,” siger han. 

Svend Morville Schrøder, der er formand for provstiudvalg i Aarhus, kender Poul Henning Bartholin professionelt og personligt gennem mange års samarbejde, og på spørgsmålet om, hvad der kendetegner ham, falder svaret prompte:

”Flittig! Han er hamrende flittig, både i arbejdet i provstiudvalget og der, hvor han i øvrigt er. Han er altid forberedt til hvert eneste lille punkt, og det er aldrig bare tilfældigt, hvad han siger. Samtidig er en af hans styrker også, at han går op i at lytte til, hvad andre har at sige. Han har sine meninger om mange ting, og han tør også at give udtryk for dem, men han er også meget lydhør. Han er en spændende person, fordi han er god til at tænke nyt og give folk omkring sig frihed til at føre forskellige nye ting ud i livet,” siger Svend Morville Schrøder.

Poul Henning Bartholin bor på Kystvejen i Aarhus sammen med Anne Marie Lervad Thomsen, som han mødte under sin tid på teologistudiet, og som i dag er gymnasielærer på Langkær Gymnasium og valgmenighedspræst i Frederiksborg Valgmenighed i Hillerød. De to har været gift siden 1985 og har tre voksne børn. Ifølge Poul Henning Bartholin selv har han ”nok i grunden nogle lidt småkedelige fritidsinteresser”. Han holder meget af at læse. Kierke-gaard og Grundtvig, som han i sin tid på universitetet skrev speciale om, er nogle af favoritterne, mens han i den skønlitterære afdeling holder meget af Dostojevskij. Han spiller desuden klaver og saxofon på amatørbasis og er også for nylig begyndt at spille tennis.