Prøv avisen

Demokraterne fester - republikanerne er slukørede

Slukørede republikanske vælgere i Boston ærgrer sig over nederlaget til Mitt Romney. Foto: JUSTIN SULLIVAN Denmark

Der bliver danset til de demokratiske valgfester. Republikanerne er slukørede

Stemningen var allerede selvsikkert afslappet til det demokratiske partis valgfest i balsalen på Sheraton-hotellet på det vestlige Manhattan i New Yorks flere timer inden, at Barack Obama blev udråbt til vinderen af USA's præsidentvalg.

Og i takt med, at værten på den enorme tv-skærm, der hele aftenen har været stillet ind på tv-kanalen CNN, erklærede sejr til Obama i den ene delstat efter den anden, blev køen til baren længere, og stemningen mere og mere kåd.

LÆS OGSÅ: Det var som at være til landskamp i fodbold

Da CNN-værten Wolf Blitzer klokken 23:20 lokal tid erklærer, at Barack Obama har vundet genvalg, og Mitt Romney vil tabe dette valg, lyder der et brøl fra forsamlingen. Arme flyver i vejret, der knuses og danses og jubles.

Akila Jones og hendes to veninder kan slet ikke lade være med at hoppe op og ned med hinanden under armene.

Som sort kvinde og som amerikaner er jeg så stolt og lykkelig. Jeg turde ikke helt tro på det, og jeg har været så utrolig nervøs. Det er næsten et endnu større øjeblik, end da vi først valgte Obama for fire år siden, siger Akila Jones med et blændende smil og øjnene fyldt af glædestårer.

Lidt derfra står tre sortklædte jødiske rabbinere med ørekrøller og kalot. I den anden ende af lokalet har en turbanklædt sikh næsen begravet i sin smarte telefon. Balsalen er i det hele taget fyldt med både hvide, sorte og brune ansigter, der afspejler USA's mangfoldighed og det demokratiske partis status som minoriteternes, kvindernes og de progressive hvides parti.

Anderledes står det til ved den valgfest, som New Yorks unge republikanere holder på Westin-hotellet ved Grand Central-togstationen 20 minutters gang derfra. Her er stemningen mere slukøret allerede tidligt på aftenen, og her er fjernsynet konsekvent tunet ind på den konservative tv-kanal Fox News.

LÆS OGSÅ: Romney erkender sit nederlag i præsidentdyst

Og der er meget langt mellem de ikke-hvide ansigter. Det republikanske parti er de hvide mænds parti, og det er tydeligt her, erkender 45-årige Peter Fordham, der arbejder som finansanalytiker og trods et ungdommeligt flirteri med det demokratiske part har stemt republikansk lige siden, at han var i midten af tyverne.

Republikanerne appellerer ikke ret meget til minoriteter, og det er et stort problem i en tid, hvor befolkningssammensætningen er i forandring, konstaterer han.

Selvom Peter Fordham, der I lighed med det store flertal af hans landsmænd peger på økonomien som det absolut vigtigste valgemne, helst så Mitt Romney som præsident, lader han sig imidlertid ikke slå ud af udsigten til fire år til med præsident Obama.

Det er absolut et vigtigt valg, men én mand kan ikke på egen hånd løfte eller sænke økonomien. Vores fremtid afhænger af mange andre ting end af et præsidentvalg, konstaterer han.