Prøv avisen

VIDEO: Insisterende, dyre valgfilm præger præsidentvalgkampen

Præsidentkampen foregår i særdeles hed i de såkaldte svingstater, hvor tv-seere for tiden bombarderes med reklamefilm for de to respektive præsidentkandidater. Foto: YouTube

SE VIDEOER Valgdagen nærmer sig i USA, tonen skærpes i tv-duellerne, og i svingstaterne skrues der op for retorikken i dyre reklamefilm

Det amerikanske præsidentvalg afgøres i ganske få stater, de såkaldte svingstater. Der, hvor det stadig er uvist, hvilken kandidat, der får flest stemmer.

Derfor er det her, de to præsidentkandidater opholder sig mest. Derfor er det her, der bruges flest penge på tv-reklamer. I stater som Florida og Ohio oplever tv-seere ifølge nyhedsbureauet AP en sand flodbølge af valgfilm: Der bruges omkring 6,28 milliarder kroner på valgfilm på tv, langt størstedelen i svingstaterne.

Og de fleste amerikanere er trætte af dem.

Alle valgfilmene slutter, fordi det skal de ifølge amerikansk lov, med, at afsenderen siger: "Jeg hedder Barack Obama/jeg hedder Mitt Romney, og jeg har godkendt dette budskab".

På det demokratiske konvent for nylig sagde Obama til stor latter:

"Hvis du er træt af at høre mig sige, at jeg har godkendt dette budskab, så tro mig: Det er jeg også!".

Tilsvarende sagde Mitt Romneys kone for nylig i et tv-interview:

"Tro mig, valgfilmene hænger ud ad halsen på tv-seere i svingstaterne."

Ikke desto mindre fortsætter de, og laver den ene kandidat en effektiv reklamefilm, kræver - og får - den straks modsvar fra modkandidaten.

Her følger nogle af de reklamefilm, som vælgere i svingstaterne bombarderes med, udvalgt af internetmagasinet Slate.

I søndags lancerede republikanske Mitt Romney sin seneste tv-reklame, der handler om, at han som guvernør var bedre til at samarbejde på tværs af politiske skel, end Obama har gjort i de sidste fire år i Det Hvide Hus:

Ikke overraskende er det dog især økonomien, Mitt Romneys valgfilm angriber Barack Obama på, da det ifølge talrige meningsmålinger er det emne, der optager amerikanerne mest.

Det ses blandt andet i reklamen her:

Omvendt forsøger præsidenten i sine reklamefilm at vise, at økonomien bevæger sig fremad under hans lederskab. Her med "almindelige" amerikaneres vidnesbyrd:

Obama-lejren forsøger også ihærdigt at udstille Mitt Romney som en rigmand uden nogen fornemmelse for den - igen - "almindelige" amerikaners hverdag. Som for eksempel i denne reklamefilm, der næsten helt igennem består af et klip fra tv-programmet 60 Minutes, hvor Mitt Romney undviger et spørgsmål om sine skattebetalinger:

I et forsøg på at appellere til kvinder har Obama-lejren også udsendt denne valgfilm, hvori det hævdes, at Mitt Romney vil forbyde abort:

Dén krævede selvfølgelig straks et modsvar, og det kom forleden i denne reklamefilm, der tager direkte udgangspunkt i den forrige reklamefilm:

Og dette er blot et lille udvalg. Se flere videoer på Kristeligt Dagblads tema om præsidentvalget i USA.

SE OGSÅ: Præsidentkandidaternes tredje tv-duel

TEMA: Præsidentvalg 2012