
Dennis Raahave
Speciallæge og seniorforsker
Dennis Raahave er uddannet almen kirurg, senere også mave-tarm kirurg, på Rigshospitalet, Bispebjerg og Frederiksberg hospital, før sin ansættelse som overlæge på Nordsjællands hospitaler i Region Hovedstaden. Som kandidatstipendiat
udviklede han en ny metode for medicinsk mikrobiologi til at opsamle bakterier i operationssår. Som den første bestemte han herefter, hvor mange bakterier, der skal være til stede for at starte en sårinfektion efter en operation, og det førte til doktordisputatsen i 1979. I 1980publicerede han, sammen med kolleger, en række artikler, der beregnede risikoen for, at operations-teamet kunne blive smittet med HIV/AIDS og angav samtidig, hvorledes ændringer i operations-teknik kunne reducere risikoen for uheld forårsaget af skarpe instrumenter. Det medførte stor rejseaktivitet som foredragsholder ved internationale kongresser.
I 1990'erne åbnede Dennis Raahave sideløbende sin mave-tarm-klinik på Amagertorv. Han tog i 1996 initiativ til at oprette Tarmlaboratoriet på Nordsjællands hospital, hvor han satte fokus på tarmens folkesygdomme som forstoppelse og irritabel tyktarm. Den videnskabelige aktivitet har således ført til 120 foredrag i videnskabelige selskaber over hele verden og op imod 100 artikler.
Dennis Raahave har været lektor og censor ved Københavns Universitet i lange perioder samt visiting professor ved University of California, San Francisco og Harvard Medical School. Han har modtaget en lang række legater. Desuden har Dennis Raahave gjort meget for, at formidle forskningsresultaterne til de befolkningsgrupper, der har brug for dem. Han har således været flere gange i ”Lægens bord” og i ”Sundhed på P1” og medvirket i DR2 tema-aften ”Lort – fra ende til anden”, ligesom man kan finde artikler af ham bl.a. på netdoktor.dk. Han var desuden medlem i en gruppe, der på regeringens initiativ udarbejdede ”Nationale retningslinjer” for udredning og behandling af forstoppelse og hæmorider. Efter sit ophør med at have patienter som 75-årig, blev han ved med at komme på afdelingen for at færdiggøre projekter. Herefter samlede han betydende dele af forskningen fra Tarmlaboratoriet til en ph.d.-afhandling, som han forsvarede i 2014, som Danmarks ældste ph.d. Han er forfatter til selvbiografien ”Soloisten – et liv med kirurgi, forskning, kærlighed og sport” (2018) og bogen ”Den skjulte forstoppelse” (2019).
Født: 20-09-1938
Uddannelse: dr.med., ph.d.
Profilartikler indlæses...