Palle Højland

Pastor emer.

Pastor emeritus Palle Højland, Tølløse, er præstesøn og blev læreruddannet i 1954. Han virkede som lærer i en årrække og planlagde derefter en gerning som missionær, men blev i stedet i 1961 ansat i DMS (nu Danmission) med henblik på opgaver i Danmark. Han var ungdomssekretær og redaktør af Dansk Missionsblad indtil 1968.

Han blev i 1967 præst i Strandmark Sogn i Hvidovre efter reglerne for valg af lægmænd til præst i et sogn. Det var før, særuddannelsen for præster blev skabt. Strandmarkskirken havde dengang i mange år som kirke haft en gammel barak, der tidligere var kirke for tyske soldater i Danmark. I 1967 var det stærkt voksende sogn midt i byggeriet af en ny kirke, og Palle Højland kom dermed til at være med til at udforme og bruge alle de muligheder, som en helt ny kirke med mange lokaler kan give. Blandt andet blev en af de allerførste sognemedhjælpere ansat i sognet.

I 1975 kom han til Helsingør som præst ved domkirken. Også i denne by var der behov for en ny kirke i byens udkant, og igen var Palle Højland med til at starte en ny kirke, denne gang en såkaldt vandrekirke, udlejet af Kirkefondet. Den lille kirke blev kaldt ”Det lille hus på prærien”, og senere fulgte bygning af en helt ny kirke, Sthens Kirke, hvor han i 1979 blev den første sognepræst. En ny, blivende Sthens Kirke blev indviet i 1983. Fra 1988 og 11 år frem virkede han som sognepræst for de to landsogne Tjæreby og Alsønderup ved Hillerød. Siden pensioneringen i 1999 har han været bosat i Tølløse ved Holbæk. Han har desuden i tre valgperioder været medlem af bestyrelsen og forretningsudvalget for Landsforeningen af Menighedsråd.

Født: 23-06-1932

Profilartikler indlæses...