Prøv avisen

Hjerner fra psykisk syge skal skrottes

Landsforeningen Sind har ikke noget konkret bud på, hvordan man skal skaffe sig af med hjernerne, men vil gerne åbne for en debat om, hvordan det skal foregå. Arkivfoto Foto: LÆRKE POSSELT/Ritzau foto

Det er for dyrt at flytte en samling af hjerner fra psykisk syge patienter til nybygget sygehus i Skejby.

En samling af hjerner fra tusindvis af tidligere psykiatriske patienter ender måske med at blive skrottet.

Det skriver DR Østjylland.

De 9.479 hjerner er en af verdens største samlinger og bliver i dag opbevaret i kælderen under Psykiatrisk Hospital i Risskov.

Her ligger de i spande med konserveringsmiddel, så hjernerne holder deres klæbrige konsistens og form.

Men Region Midtjylland og Aarhus Universitet vil skrotte samlingen i Risskov, for hospitalet er solgt og skal laves til boliger. Samtidig er det dyrt at flytte hjernerne til nybyggeriet i Skejby.

Hos Sind, landsforeningen for psykisk sundhed, mener de, at det er vigtigt sikre sig, at de ikke har nogen videnskabelig værdi, hvis hjernerne skal smides ud.

Der må ikke bare være tale om en kortsigtet, økonomisk gevinst, mener landsformand i Sind Knud Kristensen.

- Dybest set er vi jo af den opfattelse, at man i sin tid begik en uret, da man udtog de her hjerner, uden at patienterne eller de pårørende havde givet tilsagn, siger han til DR Østjylland.

Derfor mener foreningen, at man skylder de tidligere patienter og deres pårørende at behandle deres jordiske rester med respekt.

- Det vil sige, at man ikke kasserer det, hvis det har værdi, og hvis det ikke har værdi, så kasserer man det på en etisk forsvarlig måde, mener Knud Kristensen.

Landsforeningen Sind har ikke noget konkret bud på, hvordan man skal skaffe sig af med hjernerne, men vil gerne åbne for en debat om, hvordan det skal foregå.

Samlingen er blandt andet blevet brugt til at prøve at finde ud af årsagen til depression ved at kigge på forandringer over tid.