Prøv avisen

Fake news og psykologiske tricks er blevet nye brikker i konflikten mellem Israel og Hizbollah

Israel og Hizbollah prøver hver især at tage teten i den igangværende informationskrig. Her ses et luftfoto, som det israelske militær tidligere på ugen offentliggjorde for at bevise, at den shia-muslimske milits er ved at udvikle præcisionsmissiler. Ifølge israelerne har Hizbollah oprettet missilfabrikken i den libanesiske Bekaa-dal med hjælp fra Iran for nogle år siden. Foto: Israel Defence Forces/AFP/Ritzau Scanpix

Den seneste eskalation mellem Israel og den iransk-støttede Hizbollah-milits i Libanon blev standset med et trick. Hizbollah troede, at israelske soldater var dræbt. Det var bluff

Begge parter var forberedt. Lørdag aften erklærede Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah, at han ikke kunne sidde de seneste israelske angreb overhørigt.

”Normalt ville vi svare igen fra Sheba-området, men denne gang er der ingen restriktioner på, hvor vi angriber fra,” advarede Nasrallah.

På den israelske side af grænsen forstærkede militæret sin tilstedeværelse, luftrummet over Nordisrael blev lukket for civiltrafik og civilbefolkningen beordret til at holde sig indendøre. Forventningen var, at Hizbollah ville gå efter militære mål for at gengælde, at to Hizbollah-folk ugen inden var blevet dræbt i Syrien, og at Israel havde angrebet en Hizbollah-raketopgraderingsinstallation i Beirut.

I søndags angreb Hizbollah. Missilerne landede ved landsbyen Avivim omkring en kilometer fra grænsen mellem Israel og Libanon. Hizbollah sendte levende billeder af røgsøjlerne på sin tv-station Al-Manar. Israel svarede igen med artilleriangreb på en række libanesiske landsbyer.

Fra deres udsigtspost i Libanon kunne Hizbollahs vagter se israelske soldater blive evakueret med helikopter til Rambama-hospitalet i Haifa. Militæroperationen var vellykket, meddelte Al-Manar - en israelsk kampvogn var blevet direkte ramt og alle mand i den dræbt.

Men det var skuespil. Hizbollah-missilet havde ikke ramt noget israelsk køretøj. Et par timer senere meddelte Rambam-hospitalet, at alle sårede soldater var udskrevet - uden behandling. Først derefter meddelte det israelske forsvar, at ingen soldater var kommet noget til.

Det var lige netop tid nok til, at Hassan Nasrallah kunne erklære, at situationen var udlignet. Så kontaktede den libanesiske premierminister, Saad al-Hariri, USA's udenrigsminister, Mike Pompe,o og sine kontakter i Paris for at bede begge forhindre, at Israel optrappede yderligere. FN-styrken i det sydlige Libanon, Unifil, opfordrede begge parter til at holde igen. Situationen var bragt under kontrol.

Det synes at være første gang, at israelske soldater åbent har spillet komedie for at narre Hizbollah, men det er ikke første gang, at Israel bruger psykologi som våben, forklarer forsker ved institut for sikkerhedsstudier, INSS, Assaf Orion.

Reservegeneral Orion var tidligere chef for Israels militære efterretningstjeneste. Psykologi udgør en meget stor del af enhver konflikt. Mennesket består groft sagt af krop, sjæl og hjerne, så hvis man vil påvirke sin fjende, så skal alle tre dele i spil, siger han:

”Psykologi er altid blevet brugt og bliver brugt i alle konflikter. Napoleon sagde i sin tid, at i krig udgør ånden to tredjedele og den fysiske faktor kun en tredjedel. Hvis man iværksætter en operation for at narre sin fjende, er det for at påvirke hans beslutninger; op til D-dag narrede de allierede styrker tyskerne til at tro, at de ville gå i land ved Calais og fik tyskerne til at tro, at planen om at landsætte styrker i Normandiet var et forsøg på at narre dem. Det var lige omvendt.”

Konflikten mellem Israel og Hizbollah er en del af den større konflikt mellem Israel og Iran, idet Hizbollah betales, bevæbnes og modtager ordrer fra præstestyret i Teheran. Den vigtigste faktor i den konflikt er ifølge Assaf Orion at etablere en afskrækkelse, der kan holde modparten fra at angribe.

”Nasrallah sagde i sin tale, at han var nødt til at reagere på Israels angreb for at vise Israel, at de ikke ustraffet kan dræbe Hizbollah-folk i Syrien og bombe i Beirut. På sin side forsøger Israel først og fremmest at undgå tab, men ville også indskrænke Hizbollahs svar mest muligt. Så hvis Nasrallahs mål er at se israelske ofre, så giver vi ham indtrykket af at have opnået det længe nok til, at han føler, han kan holde inde,” siger han.

Det væsentlige er, hvilke konklusioner hver af parterne drager i forhold til den næstkommende runde, forklarer den israelske reservegeneral. For der kommer altid en runde mere mellem Hizbollah og Israel:

”Så længe Iran gennem Hizbollah har kontrollen med Libanon, og Irans erklærede mål er at tilintetgøre Israel, er der ikke andet, Israel kan gøre end at fortsætte sine operationer imod Hizbollah for at forhindre dem i at få mere avancerede våben. Og det kan risikere at blive til en krig,” slår Assaf Orian fast.