Quiz: Hvad ved du om atombomben?

Sådan så det ud for præcis 70 år siden, da USA smed en atombombe over den japanske by Hiroshima.

Atombomben over Hiroshima: Ødelæggelsen er total. Dette uvirkelige syn fra det amerikanske bombefly "Enola Gay" markerede enden på 2. Verdenskrig og som ville komme til at ændre verden for altid. Foto: AFP/Hiroshima Peace Memorial Museum / Scanpix Denmark

Test din viden om atombomben i anledningen af 70-årsdagen for amerikanernes bombning af den japanske millionby Hiroshima

1. Atombombens navn

Hvad blev atombomben, der blev smidt over Hiroshima, døbt?

2. Skæbnens dag

På hvilken dag sprang verdens første atombombe som del af en krigshandling?

3. Fingeren på knappen

Hvilken amerikansk præsident gav den endelige ordre til at kaste atombomberne over de to japanske byer?

4. Detonation

Hvor højt oppe i luften blev atombomben detoneret?

5. De døde i Hiroshima

Hvor mange indbyggere i Hiroshima døde i 1945 som følge af atombomben?

6. Skaber af døden

Hvilken videnskabsmand og medskaber af atombomben menes at have sagt: "Jeg er nu blevet Døden, ødelæggeren af verdener."

7. Giv mig en hest istedet

Hvilken markant person under 2. Verdenskrig sagde efterfølgende dette om farene ved atombomben: "Stadig mere må vi frygte for konsekvenserne ved at give menneskeracen, som ikke er så forskellig fra sin barbariske forfædre, så skrækkelige virkemidler som atombomben. Giv mig hesten."

8. Et psykologisk våben

Hvilken politiker sagde dette om atombombens militære effekt: "Atombomben var mere end et våben af skrækkelig ødelæggelse; det var et psykologisk våben"?

9. Den internationale atombetjent

Hvad hedder det internationale agentur, som varetager sikker og begrænset brug af atomkraft og produktion af atombomber?

10. Atomaftale

Hvilke to lande var de primære aktører, som i år indgik en længe ventet atomaftale, hvis formål er at styrke den internationale sikkerhed?