Radiovært: De døde sender de levende ind i andre livsbaner

Sorgen over sin søns død har gjort journalist og vært Esben Kjær mere forstående over for andres lidelser

Esben Kjær mistede sin syvårige søn Sebastian til kræft. Hans død har sendt mig på en mission for at ændre den pilrådne danske sorgkultur, siger han.
Esben Kjær mistede sin syvårige søn Sebastian til kræft. Hans død har sendt mig på en mission for at ændre den pilrådne danske sorgkultur, siger han. Foto: Petra Theibel Jacobsen

Esben Kjær mistede i 2012 sin syvårige søn til kræft og stod tilbage med en ubegribelig sorg.

Her fortæller han, hvad døden lærte ham om livet:

"Den altopslugende sorg over at miste min syvårige søn Sebastian til kræft har været den mest livsændrende begivenhed nogensinde. Det er derfor, at jeg i min bog "Min usynlige søn" beskriver sorgen som en transformerende kraft og ikke en sygdom, vi skal kureres for, som samfundet ellers tror.

Jeg er blevet tonet i en anden, mørkere, men også mere interessant farve. Jeg lever mere intenst nu i bevidsthed om, at døden kommer hurtigt og uventet.

Men jeg er også mindre optimistisk. Jeg er mere empatisk over for andres lidelse. Men jeg er også mere utålmodig over for andres brok.

Og så har Sebastian sendt mig på en mission for at ændre den pilrådne danske sorgkultur og hjælpe efterladte til bedre at gå igennem sorgen, gennem bøger, foredrag, tv-udsendelser og meget andet. Det er dybt meningsfuldt og en måde at fortsætte samværet med min søn på.

Døden afslutter et liv, ikke et forhold – og Sebastian lever videre gennem mit arbejde med at hjælpe folk til at navigere i sorgen. Og det ser jeg tit: at de døde sender de levende ind i andre livsbaner.”

Esben Kjær er vært på P1, forfatter til bøgerne ”Min usynlige søn – kunsten at leve med sine døde resten af livet” og ”Døden – en overlevelsesguide” (kommer til marts) og vært på tv-serien ”Kunsten at miste”.

Del din egen historie - hvad har døden lært dig om livet?
For mange vækker den søde juletid også minder om nogen, de har mistet. Men kan sorgen blive et vendepunkt og give ny indsigt i livet? Fortæl med 150 ord om dine erfaringer og send dem til bagsiden@k.dk