Muslimer og jøder spiser sammen under ramadanen

Jødisk-muslimske fællesskaber skyder op i USA under ramadanen som et symbol på fred på tværs af religioner

Måltidsfællesskaberne mellem jøder og muslimer i USA er en fredelig, gastronomisk protest mod fordomme mellem religionerne og en måde at skabe tværreligiøse venskaber på.
Måltidsfællesskaberne mellem jøder og muslimer i USA er en fredelig, gastronomisk protest mod fordomme mellem religionerne og en måde at skabe tværreligiøse venskaber på.

Når mørket falder på, mødes de og spiser sammen. Hundredevis af muslimer og jøder i USA deler i disse dage det såkaldte iftar, der er det aftensmåltid, som muslimerne spiser, når solen går ned i muslimers fastemåned, ramadanen, og det igen er tilladt at indtage mad. Måltidsfællesskaberne er en fredelig, gastronomisk protest mod fordomme mellem religionerne og en måde at skabe tværreligiøse venskaber på. Det skriver nyhedsmediet Religion News Service.

Mens jøder og palæstinensere bekriger hinanden i Gaza, ønsker deltagerne i de tværreligiøse måltider at vise, at jøder og muslimer har meget til fælles og sagtens kan nyde hinanden selskab.

Det skete blandt andet i Los Angeles torsdag den 10. juli, hvor den største samling af jøder og muslimer i byen mødtes for at spise sammen. Bag fællessamlingen står organisationen NewGround, der arbejder med dialog mellem muslimer og jøder. Det er iftar-måltidets formål er at opbygge relationer, som begge grupper kan trække på i krisetider som denne. Det siger rabbiner Sarah Bassin, Newgrounds tidligere administrerende direktør til Religion News Service.

"Volden blusser op, og både jøder og muslimer lider. Det forholder vi os til på en iftar," siger Sarah Bassim. Også i Chicago mødes jøder og muslimer for at stå sammen på trods af konflikten i Mellemøsten.

”Vi vil forsøge at finde ud af, hvordan vi kan håndtere tragedien i udlandet og komme videre. Det er hele pointen," siger Husna Ghani, der er konsulent i Rådet for Muslimske Organisationer i Chicago.

Op mod 900 muslimer og jøder deltog i en lignende begivenhed i Chicago i 2012.

Ramadanen, som begyndte den 29. juni, ligger altid i den niende måned i den islamiske kalender. Det er en tid, hvor muslimerne fokuserer på bøn, selvransagelse og velgørenhed blandt andet ved at faste fra mad fra solopgang til solnedgang. Iftar-måltidet spises efter solnedgang og består af specielle retter og desserter. Det er sædvane for muslimer at invitere familiemedlemmer, venner eller helt fremmede til dette aftenmåltid. Tidligere præsident George W. Bush holdt den første ramadan-iftar i Det Hvide Hus i 2001.

Inden da havde Bill og Hillary Clinton holdt den store Eid al-Fitr-fest, hvor muslimerne fejrer afslutningen på ramadanen. Også præsident Obama har været vært for iftar-måltider hvert eneste år under sin periode som USA’s præsident.

Ved muslimsk-jødiske iftar-måltider lægges der særlig vægt på maden. Måltidet består af både halal- og kosher-mad i overensstemmelse med de muslimske og jødiske spiseregler, der ofte overlapper hinanden. For eksempel spiser ingen af de to trossamfund svinekød, og af respekt for den muslimske tradition vil der ikke blive serveret alkohol. De tværreligiøse iftar-måltider foregår i både moskeer og synagoger.

Newgrounds iftar i Los Angeles blev bevidst holdt i en synagoge, siger Sarah Bassin til Religion News Service.

”Jøderne føler sig trygge ved at komme i synagogen, og muslimerne føler sig trygge ved at komme til en iftar. Dermed er alle lige så meget inde som ude af deres komfortzone," siger Sarah Bassin.