Reformationen og Hammerslag i skarp konkurrence: Ugens bedste kirkenyheder

Denne uge har blandt andet budt på et storslået Reformationsjubilæum og en ny bog, hvor kronprins Frederik åbner op for sit forhold til troen. Her får du det bedste overblik over ugens mest væsentlige historier fra troens verden

Dronningen hilser på kronprinsesse Mary på Christiansborg inden den store Reformationsfejring tirsdag den 31. oktober 2017. Den historiske begivenhed blev på DR1 dog slået på målstregen af Hammerslag, der i denne uge var i Øster Gejl.
Dronningen hilser på kronprinsesse Mary på Christiansborg inden den store Reformationsfejring tirsdag den 31. oktober 2017. Den historiske begivenhed blev på DR1 dog slået på målstregen af Hammerslag, der i denne uge var i Øster Gejl. Foto: Andreas Haubjerg/ritzau.

Her stod han, han kunne ikke andet
Tirsdag i denne uge oprandt dagen, den 31. oktober, hvor det var 500 år siden, at Martin Luther angiveligt slog sine 95 teser mod afladen op på en kirkedør i Wittenberg, Tyskland.

Det er nok ikke gået mange læseres næse forbi, at Reformationsjubilæet kulminerede med festgudstjenester i blandt andet København, Viborg og Roskilde domkirker, samt mindeord fra Dronningen, statsministeren, Folketingets formand og kirkeministeren.

Men opmærksomheden omkring det storslåede jubilæum gælder ikke nødvendigvis for resten af danskerne. Hammerslag slog Reformationen i bedste sendetid på DR1. Kritisabelt, men sigende, mener avisens lederskribent.

Måske er det folket, og ikke kirken, der trænger til en Reformation?

Her står Frederik, han kan ikke andet
Kongen skal være kristen, står der i Grundloven. Men skal den kommende regent og kirkens fremtidige overhoved, kronprins Frederik, være decideret stærk i troen? Diskussionen bølger afsted efteren ny biografi om Kronprinsen, hvor hans forhold til troen fremstår afmålt.

Hvis regenten ikke tager rollen som kirkens overhoved på sig, kanDanmark ikke kalde sig et kristent land, mener præst, mens tidligere biskop lægger vægt på, at man ikke kan blande sig i, hvordan Kronprinsen tror. Hvad mener du? Deltag i debatten på Kristeligt Dagblads facebook-side.

Så læser vi, vi kan ikke andet
Det er mørkt og koldt, og årstiden kalder på at krybe op i lænestolen med en god bog. Dem er der heldigvis masser af på de læseglade danskeres slaraffenland, Bogforum, som løber af stablen i næste weekend. I den anledning giver vi dig syv gode boganbefalinger fra troens og kristendommens verden.

Fem spændende begivenheder i næste uge:

Klampenborg, København:Jakob Rönnow er tidligere sognepræst i Vangede og en levende fortæller. Han vil give tilhørerne nogle eksempler på blodige, romantiske, erotiske, poetiske og højdramatiske fortællinger, man finder særligt i Det Gamle Testamente. Hvem har eksempelvis ikke et særligt billede på nethinden af Moses, der gjorde oprør mod Farao og jødernes trældom i Egypten og de efterfølgende ti plager, samt den lange udvandring til Kana’ans land? Hvis man, som så mange andre, stadig tryllebindes af Bibelens historier, kan man med fordel deltage i dette arrangement. Det løber af stablen tirsdag den 7. november kl. 14.00 i Skovshoved Kirke.

Haarby, Fyn:Reformationen forfra og bagfra. Biskop over Fyens Stift Tine Lindhardt blev kandidat i teologi i 1984, hvorefter hun ernærede sig som bl.a. sognepræst og generalsekretær i Det Danske Bibelselskab, før hun blev biskop. Udover bestallingerne har Lindhardt skrevet flere artikler og enkelte bøger om tro, kristendom og Det Gamle Testamente. Denne aften fortæller hun om Martin Luther og Reformationen. Det skal handle om det store, dramatiske opgør med katolikkerne og starten på den nye kirke – protestantismen. Det foregår tirsdag den 7. november kl. 19.00 i Konfirmandstuen, Haarby Kirke.

Aarhus, Midtjylland:Sprog og kultur er nøglen til Bibelens tekstunivers. Labib Madanat kommer fra Palæstina, hvor han har været direktør for det palæstinensiske bibelselskab fra 1993 til 2007. Nu er han kommet til Danmark i anledning af Lutheråret, der bl.a. fejrer Luthers tro på at mennesket nu selv skulle læse Bibelen. Men bibler på forskellige sprog er ikke nødvendigvis tro kopier af hinanden. Der kan være sproglige finurligheder og kringelkroge, der har stor betydning for læseoplevelsen og fortolkningen. Men Labib Madanat trækker også på sin palæstinensiske kulturbaggrund i læsningen af Bibelen. Aftenen er formet som en workshop, hvor alle læser Bibelen med hinanden. Dette løber af stablen tirsdag den 31. oktober kl. 14.45 i Aarhus Teater.

København, København:Luther – progressiv eller stokreaktionær? Er Luthers virkningshistorie relevant, når man vil forstå nutidens velfærdsstat og vigtige begreber som frihed, demokrati og velfærd? Eller stod han i direkte opposition til de bærende principper i moderne, liberale samfund? Professorerne Frederik Stjernfelt og Jørn Henrik Petersen er ikke enige. Det foregår onsdag den 8. november kl. 16.00 på Det Humanistiske Fakultetsbibliotek på Københavns Universitet.

Lyngby, Sjælland:Grundtvigs mærkelige og forunderlige liv. Denne eftermiddag fortæller sognepræst Jakob Ulrik Hansen om N. F. S. Grundtvigs liv. Samtidig med at Grundtvig var præst og folkeoplysningsmand samt salmedigter og politiker, var han også menneske. Men fortællingen om hans liv er dog en højst mærkværdig historie. Hør hvorfor onsdag den 8. november kl. 14.00 i Stengård Kirke i Lyngby.

Find flere arrangementer i kirke- og kulturkalenderen Kirku