Prøv avisen

Socialdemokratiet og Venstre vil ikke forbyde religiøs omskæring

Statsminister Mette Frederiksen (S) og resten af regeringen afviser at stemme for et forbud mod rituel omskæring af drenge under myndighedsalderen. Foto: Henning Bagger og Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Efter flere ugers ophedet debat lyder det nu fra både regeringen og Venstre, at de ikke går ind for at forbyde omskæring af raske drenge under 18 år. Det betyder, at der ikke er flertal for et forbud

En længere tavshed blev i dag brudt, da både den socialdemokratiske regering og Venstre meldte ud, at de afviser at støtte et forbud mod rituel omskæring af mindreårige drenge.

Da Socialdemokratiet har 48 mandater i Folketinget, og Venstre har 42, har Folketingets to største partier akkurat de nødvendige 90 mandater til at sikre, at omskæring af drenge under 18 år ikke bliver forbudt.

”Vi går ikke ind for et forbud,” siger Flemming Møller Mortensen, Socialdemokratiets gruppeformand til TV 2.

Meldingen kommer efter flere dage, hvor regeringspartiet ikke har valgt side i den ophedede debat, som tog fart, efter blandt andet Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin valgte at forlade en sundhedsfaglig arbejdsgruppe, som skal udarbejde et notat om omskæring for Styrelsen for Patientsikkerhed.

Socialdemokratiet er af den holdning, at hvis der indføres et forbud, vil omskæring fortsat finde sted, men i det skjulte og uden kontrol af en læge. Gruppeformand Flemming Møller Mortensen fremhæver i samme ombæring hensynet til landets jøder.

”Derfor er det både et hensyn til de drenge for deres sikkerhed. Men der er rigtig mange andre argumenter også. Det er blandt andet, hvordan det vil stille jøderne i Danmark, og hvordan deres mulighed vil være for at praktisere deres tro,” siger Flemming Møller Mortensen til TV 2.

Beslutningen blev ifølge Berlingske taget på et gruppemøde tirsdag, hvor Mette Frederiksen over for folketingsgruppen gjorde det klart, at skadevirkningerne ved et forbud vil være for store og have for mange negative konsekvenser for det jødiske samfund herhjemme og for Danmarks position i verden. Selvom flere af Socialdemokratiets folketingsmedlemmer er tilhængere af et forbud mod omskæring, var mødets konklusion, at folketingsgruppen samlet vil stemme imod et forbud.

I et større interview med Weekendavisen, der blev offentliggjort kort efter Socialdemokratiets udmelding, henviser statsministeren også til hensynet til landets jøder: Hvis man indfører forbuddet, vil Danmark være det første land, som de facto sender jøderne ud af samfundet.

”Det kan vi simpelthen ikke gøre,” siger Mette Frederiksen til Weekendavisen.

Regeringen går umiddelbart imod folkestemningen. Et stort flertal af danskerne, 86 procent, bakker op om et forbud, viser en meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.

Også Venstre er imod et forbud, lyder det fra partileder Jakob Ellemann-Jensen på det sociale medie Twitter efter Socialdemokratiets udmelding.

”Godt, at regeringen kommer på banen i spørgsmålet om omskæring. Det er en svær sag, der er stærke holdninger til. Men jeg er enig i, at et forbud ikke er vejen frem. Danmark vil stå alene med et forbud – og vi skal kunne rumme det jødiske samfund i Danmark. Det skylder vi dem,” skriver Jakob Ellemann-Jensen.

Flere andre af Folketingets partier har ellers valgt at støtte et forbud. Det drejer sig om partierne SF, Enhedslisten, Nye Borgerlige, Alternativet, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Også løsgænger og medstifter af partiet Fremad, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, er for et forbud. De Radikale har drøftet spørgsmålet, men gruppen er splittet, og partiet ved endnu ikke, om medlemmerne bliver fritstillet ved afstemningen.

De Konservative har indtil videre ikke taget stilling.