Olomouc: Den tjekkiske hemmelighed

Olomouc i det østlige Tjekkiet huser en 35 meter høj pestsøjle, som er på Unescos Verdensarvliste. Men den lille by byder også på andre overraskelser

Der er næsten altid udsigt til mindst et kirketårn i Olomouc.
Der er næsten altid udsigt til mindst et kirketårn i Olomouc.

Olomouc er en af Tjekkiets vigtigste historiske byer og beliggende centralt i Mæhren-provinsen op mod Slovakiet og knap tre hundrede kilometer vest for Prag.

Byen er trods dens righoldige historie og vidunderlige atmosfære ret ukendt. Hovedstaden Prag suger mest opmærksomhed, og derfor har man som turist stort set Olomouc for sig selv, fri for de lange køer foran attraktionerne som i Prag.

Byen er en af Europas bedst bevarede hemmeligheder. Her er barokkirker, renæssancepalæer, prægtige fontæner, pestsøjler og bygninger i jugendstil.

Grønne parker ligger som små oaser i byen, der tæller cirka hundrede tusinde indbyggere. Byens historie går tilbage til 800-tallet, men det var først i 1187, den blev Mæhrens hovedstad. Den blev ærkebispesæde i 1063. Hovedstadsstatus overgik dog i 1641 til den i dag væsentligt større by Brno, fordi de svenske troppers besættelse under Trediveårskrigen omtrent havde lagt byen død.

Olomouc bør man unde mindst én overnatning. Dels bør byen opleves i tusmørket for at få det fulde visuelle højdepunkt af Olomoucs nok største attraktion, den uforlignelige Den Hellige Treenighedssøjle på Rådhustorvet og de tilstødende små stræder i latinerkvarteret, som for alvor træder i karakter, når mørket er faldet på.

Dels fordi byen huser flere interessante og gamle beværtninger i middelalderlige kældre, hvor der serveres sublimt øl, brygget i nogle af byens mikrobryggerier. De 18.000 studenter fra byens universitet sætter deres livlige præg på aftenlivet.

Tjekkerne har katolsk baggrund, men de er i modsætning til naboerne i Polen ikke synderligt religiøse, og omkring 60 procent betragter sig i dag som ateister.

Måske derfor ser man mange steder i det landlige Tjekkiet, at kirkerne ikke har været højt prioriteret med restaurering og vedligehold. Hertil kommer selvfølgelig også, at Tjekkiet trådte ud af sovjettiden for kun 25 år siden. I Olomouc har restaureringen heldigvis været omfattende og vellykket.

Det øvre torv, Horni Namesti, er det naturlige udgangspunkt for et besøg rundt i Olomouc, og det er Den Hellige Treenighedssøjle, som med sine 35 meter suger alle til sig som en magnet.

Søjlen blev bygget af bysbarnet, stenhuggeren Vaclav Render imellem 1716 og 1754. Treenighedssøjlen er en pestsøjle, og den er den største enkeltstående barok-konstruktion i Centraleuropa.

I mange byer i det centrale Europa ser man disse pestsøjler, der som regel blev rejst af de overlevende efter et pestudbrud.

Så enestående er søjlen i Olomouc, at Unesco føjede den til sin Verdensarvliste i 2000. De individuelle statuer på søjlen viser en stribe af katolske motiver, herunder de tolv apostle, Maria himmelfart og Treenigheden. I søjlens base findes et lille kapel.

På torvet ligger også det smukke renæssance-rådhus fra begyndelsen af 1400-tallet, og ved siden af rådhusets 75 meter høje tårn ses et astronomisk ur, hvis oprindelse er fra sidste del af 1400-tallet.

Uret blev lavet af Hanus, som også stod bag det mere berømte ur på rådhustårnet i Prag. Eksemplaret i Olomouc blev dog ødelagt under Anden Verdenskrig og erstattedes af en replika i 1953, der vidner om tidens politiske dominans i form af jubelglade kommunistiske arbejdere, som på slaget 12 viser sig for publikum.

Olomouc har flere fine barok-fontæner fra 1600- og 1700-tallet. Ved rådhuspladsen står to fine eksempler med skulpturer af Herkules og den romerske kejser Julius Cæsar til hest.

På det nedre torv, Dolni Namesti, som ligger i forlængelse af Rådhustorvet, er det endnu to af antikkens figurer, Jupiter og Neptun, som poserer på hver deres fontæne. Omtrent 600 meter fra rådhuspladsen, langs gaden Ztracena, nås pladsen Namesti Republiky med endnu en interessant barok-fontæne, Triton, lavet af Render, som også stod bag Treenighedssøjlen på torvet.

Nogle påstår, at Olomouc er den by i Centraleuropa, som har flest kirker i forhold til antallet af indbyggere.

Tæt står kirkerne i hvert fald. Den nygotiske domkirke St. Wenzeslas med sit 100 meter høje spir på pladsen Vaclavske er unik. Sæde for Olomoucs ærkebiskop og med et storslået interiør samt et væld af kunstværker regnes den for den mest prominente i byen. Orglet har Mozart sågar spillet på.

Værd at se er også barokkirken Jomfru Maria med sit sindrigt dekorerede loft, den elegante balkon med balustrader og smukke malerier i sidekapellerne.

Endelig bør St. Moritz-kirken besøges. Den er bygget i 1500-1600-tallet, og er karakteristisk ved sine to forskellige tårne. Ikke udpræget køn, snarere bemærkelsesværdig. Indenfor overvælder det enorme kirkerum og det ligeså enorme orgel, bygget af mesteren Michael Engler i midten af 1700-tallet som et af Europas største. En tur op i et af tårnene belønnes med en storslået udsigt fra oven over byen.

Olomouc er en af de lidt oversete byer - et eksempel på at der stadig findes uopdagede lokaliteter på landkortet, der endnu ikke er indtaget af masseturismen.

Men det er nok et spørgsmål om tid, før Olomouc ikke længere kan bryste sig af denne status. Ikke mindst fordi rejsebogsforlaget Lonely Planet har kåret byen som en af verdens smukkeste, mindre kendte destionationer.