Prøv avisen

Aktiv ferie: Tag på cykeltur i Norge

Træbroerne i Gullia – og på den nye Magic Moose – er en dejlig afveksling fra grusstierne. Foto: Jonas Hasselgren

Drømmer du om en aktiv sommerferie på cykel i naturskønne omgivelser, så vend blikket mod Norge. Her er der rig mulighed for at trampe i pedalerne, mens du nyder den norske natur og friske luft

Om sommeren forvandles skiområdet Trysil i Norge til et paradis for cyklister.

Trysil, som ligger godt 200 kilometer nordøst for Oslo, er Norges største skiferieområde med 25.000 sengepladser og det sted, som besøges mest af danskere om vinteren. Nu får man muligheden for også at opleve det smukke fjeld- og skovområde i sommerferien.

For Trysils turistindustri handler det om at ændre fordelingen af vinter- og sommergæster. I dag kommer i runde tal 90 procent om vinteren og 10 procent om sommeren. Målet er, at fordelingen i 2020 skal være 80 procent om vinteren og 20 procent om sommeren. Der satses især på at tiltrække folk, som kan lide at cykle i naturen, hvad enten det handler om halvakrobatisk moun-tainbiking eller rolig cykling ad områdets 100 kilometer afmærkede ruter.

For mountainbikerne er nyanlagte ruter i alle sværhedsgrader allerede i brug, og 20 kilometer vil være færdigbygget i sommeren 2017. Investeringen i sommerturister er på 20 millioner danske kroner.

Mountainbike-anlæggene er ligesom skiløjper inddelt i farver efter sværhedsgrad: Grøn kræver ingen speciel erfaring. Børn kan være med her, enten på egen cykel eller i anhænger efter mor eller far. Blå kræver nogen erfaring og er ikke for cykler med anhængere. Rød er for dygtige, erfarne cyklister. Sort er for eksperter, der også kan klare fysiske udfordringer.

Området Gullia umiddelbart syd for Trysil Turistsenter er med i alt 13 kilometer længdemæssigt overkommeligt og varieret med grønne, blå og røde ruter.

Man kører mest på smalle grusstier, men dele af Gullia er anlagt på halvanden meter brede træbroer, så man næsten føler, at man svæver mellem træerne. Gullia er smart anlagt derved, at hvis en familie cykler sammen, så kan mor og børn køre forholdsvis roligt ad grønne og blå ruter, mens far kan udfordre sig selv ved at lave afstikkere ad røde ruter og mødes med familien igen længere fremme.

Inden man begiver sig ud på Gullia og andre ruter, er det en god ide at øve sig lidt på små anlæg nær Trysil Turistsenter, gerne under tilkøbt vejledning af folk fra Trysilguidene. Så lærer man at fordele kropsvægten rigtigt på cyklen, stå op i pedalerne det meste af tiden og få mest kontrol over forhjulet ved at stikke albuerne ud fra kroppen. Derved undgår man – forhåbentlig – at styrte, hvilket mindst giver grimme hudafskrabninger på det grusede underlag.

Lige så populær som Gullia allerede er, bliver formentlig Magic Moose (det engelske navn betyder magisk/vidunderlig elg). Denne blå rute på syv kilometer er i år kun halvt færdig, men hele turen er tilgængelig næste sommer. Man kan cykle op til startpunktet på Trysilfjellets østside, men mere mageligt er det at lade sig selv og cyklen transportere med en skilift. Godt nok suser man så ned næsten uden at bruge pedalerne, men ruten kræver så meget anden fysisk indsats, at man nok skal få varmen alligevel.

Magic Moose er som Gullia mest på grussti, men her er også træbroer, og en enkelt sektion går over store klippestykker, hvor man skal koncentrere sig fuldt ud for ikke at miste balancen. Det er ingen skam at stå af og gå over klippen, og så belønnes man oven i købet med en imponerende udsigt ned over fjeldet, Trysil-elven, Trysil by og det fjerne Sverige. Cykler man, skal man koncentrere sig om at se fremad på stien og lade udsigt være udsigt.

Valdres i det sydlige Norge er et andet populært feriemål for cyklister (Mælkevejen) fra Vinstra til Gol i det centrale sydlige Norge. Her er fyldt med varierede oplevelser fra enestående natur over hyggelig indkvartering til anderledes madoplevelser og fysisk anstrengelse. Men her finder man også lange, stejle opkørsler og hæsblæsende nedkørsler. Mjølkevegen er med andre ord for erfarne cyklister i god form, og en mountainbike er det bedste transportmiddel.

Kristeligt Dagblad var inviteret af Innovasjon Norge.

Fjeldvandring på Skagsvola-ruten i Trysil-området er en anden mulighed for sommerturister. Ruten er 9,4 kilometer lang, og man bevæger sig fra 715 meter over havet til 932 meter over havet. Foto: Mogens Hansen