Besøg Bornholms gamle skrå brædder

Rønne Theater er hjemsted for Bornholmerrevyen og et professionelt egnsteater, men huset har også en lang tradition for at lade lokale amatører dyrke den bornholmske dialekt på scenen

Rønne Theater er for nylig blevet gennemrenoveret, men det gamle teater har levet en omtumlet tilværelse, hvor det både har været lukningstruet og har fungeret som sildelager og selskabslokaler gennem tiden. -- Fotos: Michael Tarp.
Rønne Theater er for nylig blevet gennemrenoveret, men det gamle teater har levet en omtumlet tilværelse, hvor det både har været lukningstruet og har fungeret som sildelager og selskabslokaler gennem tiden. -- Fotos: Michael Tarp.

Rønne Theater blev opført i 1823. Det er Danmarks ældste teater, der stadig er i brug – som teater! – i sin oprindelig bygning. For selvom Helsingør Teater i Den Gamle By i Aarhus og Hofteatret på Christiansborg i København er lidt ældre, fungerer de primært som museer.

Men Rønne Theater bliver stadig brugt flittigt af både professionelle og lokale amatører, der generation efter generation har optrådt her, siden de første bornholmske pionerer opførte Holbergs komedier i huset for snart 200 år siden. Det virker, som om en del af ånden fra dengang er bevaret. Hele kvarteret omkring Rønne Theater emmer endda af historie.

Teatret ligger i den gamle bydel af Rønne, der i sig selv er et besøg værd med sine små charmerende stræder på kryds og tværs mod havnen. Overalt kan man se gammelt, gedigent håndværk, der har efterladt hvert eneste hus med sin portion patina. På den måde kan man finde skrå brædder overalt i kvarteret. Hvert eneste hus og hvert eneste stræde her har sin særlige historie.

Alene navnene kan være sjove at studere. For eksempel ligger her et lille stræde, der hedder Hedningestræde tæt på Rønnes kirkelige vartegn – Skt. Nicolai Kirke – som man allerede kan se fra havet som færgepassager, når en af Bornholmerfærgens skibe anløber Rønne Havn.

Kirken er blevet udvidet og ombygget et væld af gange, siden den blev opført som et slags kapel i 1275. Og den store, smukke, hvide kirke, der i dag er øens hovedkirke, er bestemt også et besøg værd.

Men det ene behøver ikke at udelukke det andet. For der er kun godt 50 meter op til teatret fra Kirkepladsen. Men selvom Rønne Theater i dag bliver betragtet som en teaterhistorisk og arkitektonisk perle, der indgår naturligt i den nordiske rute for historiske teatre som et unikum i det danske teaterlandskab, er det både et held og et resultat af lokal teaterkærlighed, at man stadig kan gå i teatret i Rønne.

Midt i 1990'erne troede mange nemlig, at teatrets dage var talte. Bygningen var så faldefærdig, at den kun undgik at falde sammen, fordi civilforsvaret kom og understøttede den.

Og det var ikke første gang, man havde talt om at rive det gamle borgerteater ned. Teatret har levet en omtumlet tilværelse og både fungeret som silde-lager og selskabslokaler gennem tiden. Og ironisk nok blev teatret i flere omgange reddet, fordi man ikke havde råd til at rive det ned, fortæller teaterchef på Bornholms Teater Jens Svane Boutrup, der nu holder til i bygningen, som de seneste mange år har været gennem omfattende renoveringer. For midt i 1990'erne var der kun to valg: Enten rev man teatret ned, eller også skulle det gennemrestaureres.

Bornholmerne valgte at bevare deres gamle teater i tråd med den ånd, der i sin tid lod det bygge som et borgerteater, finansieret af folkeaktier. For de seneste ombygninger og renoveringer kunne heller ikke være gennemført uden lokal interesse og opbakning, økonomisk som politisk.

Til gengæld er bygningerne nu snart færdigrenoverede – oven i købet med en helt ny anneksscene, ligesom en udstilling på Bornholms Museum og en bog om teatret er på vej. Og allerede til sommer vil teatret selv vise en plancheudstilling om teatrets historie, fortæller teaterdirektøren, der kun af en af husets brugere. For udover egnsteatret, Bornholms Teater, lægger Rønne Thea-ter også hus til Teaterforeningen Bornholms forestillinger og til Bornholms Dramaskoles undervisning og forestillinger.

De glade amatører fra Teaterforeningen Bornholms forestillinger er også unikke, fordi de ofte opfører dialektkomedier, der er skrevet på bornholmsk. På den måde holder de både sproget og en lokal teatertradition ved lige, der begyndte omkring 1910.

"Siden er der blevet skrevet mere end 30 gale og lokale dialektkomedier på bornholmsk, blandt andre af et af medlemmerne af den berømte bornholmske keramikerfamilie Hjorth," fortæller Jens Svane Boutrup, der selv står i spidsen for den professionelle del af teatret med egnsteatret Bornholms Teater.

Siden 1975 har Bornholmerrevyen været teatrets største trækplaster, instrueret af blandt andre Henning Moritzen, Waage Sandø, Martin Miehe-Renard og Søren Hauch-Fausbøll.

I år er det Gordon Kennedy, der skal instruere revyen. Han var selv med som skuespiller i Bornholmerrevyen i 2006 , der samme år blev kåret som Årets Revy ved Revyernes Revy, og i Bornholmerrevyen 2007, hvor han efterfølgende selv blev kåret som Årets Revykunstner.

Bornholmerrevyen kan traditionen tro opleves hele sommeren. Og til sommer bliver anneksscenen indviet med et en børneteaterforestilling om Leonora Christina. Forestillingen er baseret på Leonora Christinas dramatiske livshistorie, som gengives af skuespiller Christine Albrechtslund og en række dukker. "En historie om magt og kærlighed – og en prinsesse, der ikke var en rigtig prinsesse," som teatret skriver i reklamerne:

"Vi har længe ønsket at kunne præsentere en forestilling for børn om sommeren, og nu hvor den nye scene så småt er parat, har vi valgt at kaste os over en markant og dramatisk figur med en bornholmsk tilknytning. En figur, der jo oven i købet er en særlig opmærksomhed om, her på Bornholm," fortæller Jens Svane Boutrup, der selv har skrevet og instrueret forestillingen, som primært retter sig til børn i alderen 5 til 10 år.

Forestillingen er blevet til i samarbejde med Taastrup Teater. Og på den måde kan man mærke, at der er sket noget nyt med tearet, siden det var lukningstruet i 1990'erne. For med det nye egnsteater er bornholmsk teater pludselig blevet en eksportvare, der inden for det seneste års tid blandt andet har turneret med roste forestillinger om både Mogens Glistrup og Helmand-provinsen.

På Rønne Theater kan man se Bornholmerrevyen fra den 24. juni til den 30. juli, mens forestillingen om Leonora Christina spiller i samme periode på teatrets nye anneksscene.

ohrstrom@k.dk