Boppard ved Rhinen

Den tyske by Boppard ligger i et område, der er på Unescos verdensarvs- liste over klodens mest bevaringsværdige lokaliteter

Fra udsigtspunktet Gedeonseck står man i første parket til en af Rhinens første flodslyngninger.
Fra udsigtspunktet Gedeonseck står man i første parket til en af Rhinens første flodslyngninger.

Langs den centrale del af floden Rhinen i den såkaldte øvre Rhindal i det sydvestlige Tyskland ligger et naturskønt område, der siden 2002 har været optaget på Unescos verdensarvsliste over klodens mest bevaringsværdige lokaliteter.

En række idylliske byer ligger ud til Rhinen på dette stykke, og en af de mest interessante at besøge er Boppard. Byen er fra tiden, hvor romerne huserede på disse kanter, og i dag er det historiske bycentrum stedets største seværdighed.

Her finder man blandt andet stribevis af gamle og særdeles velholdte bindingsværkshuse, hvoraf flere er rundet af tidens tand og hælder en smule til den ene side. Det ældste bindingsværkshus stammer tilbage fra 1519 og huser i dag en kombineret tebutik og café. Hovedparten af bindingsværkshusene finder man i gaderne Kronengasse, Untere Marktstrasse og Alte Marktstrasse.

De to sidste gadenavne udspringer af byens gamle markedsplads – Markt – der stadig er byens centrale torv. Her holdes der jævnligt markedsdage med diverse udendørs boder.

Tæt derpå ligger et andet af byens højdepunkter, som man ikke må snyde sig selv for. Det handler om St. Severus-kirken, der er bygget i romantisk stil i 1200-tallet. Den er en af områdets mest berømte kirker, hvilket ikke mindst skyldes nogle farverige og detaljerede glasmosaikker. Derudover rummer St. Severus en række andre imponerende relikvier.

Byen byder også på adskillige interessante museer og kultursteder. Derudover er flere af husmurene fint dekoreret med murmalerier. Under et besøg i Boppard bør man også afsætte tid til bare at slentre rundt i det gamle bycentrum og fornemme den afslappede stemning.

Det er muligt at arrivere til Boppard både med tog, bil, cykel og flodbåd. Sidstnævnte er klart den flotteste, idet det er et smukt syn ad vandvejen at nærme sig Boppard, hvor diverse tårne rejser sig over de gamle bygninger langs flodpromenaden.

Rheinallée, som flodpromenaden hedder, er hyggelig at spadsere langs med sine blomsterkummer og bænke, hvor man kan tage et lille hvil og nyde udsigten over Rhinen. Der er meget at se på, idet udflugtsbåde og andre pramme jævnligt lægger til eller passerer forbi.

Det er også langs flodpromenaden, at de lokale hvert år i den tredje weekend i juli holder den store byfest, Rheinuferfest.

Umiddelbart nord for Boppard slår Rhinen et gevaldigt knæk, hvilket er en medvirkende årsag til de mange gæster i byen. I 1954 åbnede nemlig en stolelift lige uden for Boppard, som leder op ad bjerget Kreuzberg.

På toppen ligger der tæt på hinanden to spektakulære udsigtspunkter, der egentlig viser det samme, men på to meget forskellige måder. Ved det ene udsigtspunkt, Gedeonseck, har man første parket til den enorme flodslyngning, der af mange regnes for Rhinens smukkeste.

Det andet udsigtspunkt ligger lidt længere fra floden, og her dækker nogle bakker for det meste af sløjfen. Man kan se fire små stykker af floden, der på afstand ligner søer, og derfor har udsigtspunktet fået navnet Vierseenblick – ”udsigt til fire søer” frit oversat.

Ved begge udsigtspunkter er der udskænkningssteder, hvor man kan købe en forfriskning, mens man nyder den smukke udsigt, der i det fjerne også omfatter Boppard.

En del besøgende ved udsigtspunkterne har mountainbikes med op i liften. Fra toppen udspringer nemlig en mountainbike-rute, der med et højdemæssigt fald på 250 meter leder de cyklende tilbage ned i dalen.

En knap så adrenalinfremkaldende måde at komme ned i dalen er at vandre langs en af flere stier, og ellers kan man også bare tage liften ned igen. Undervejs kan man nyde udsigten til nogle af de mange skråninger med vinranker, der omgiver Boppard.

Produktionen af vin – primært hvidvin på riesling-druen – er en vigtig indtægtskilde på disse kanter, og Boppard huser flere vinstuer og knejper, hvor man kan nyde nogle af de lokale vine. Den sidste weekend i september er der en stor fest på Markt, hvor lokale og besøgende fejrer årets vinhøst med rigelige mængder vin, musik, dans og fyrværkeri.

En anden spændende udflugt fra Boppard foregår med den aldrende Hunsrückbahn, der blev anlagt i 1908. Banen går fra Boppard til Emmelshausen og er 15 kilometer lang, og en tur varer tre kvarter.

Undervejs kører man gennem et kuperet og naturskønt område med skov, bjerge, tunneler og viadukter.