Paris: Besøg alle stederne fra filmen Amélie

Mange film er optaget i Paris. Mange af de steder, der indgår i filmene, findes stadigvæk. I Montmartre kan du besøge Café les Deux Moulins eller grønthandleren fra filmen Amélie

Bogforretningen Shakespeare and Company, hvor forfattere som Ernest Hemingway, James Joyce og Ezra Pound kom i 1920'erne. Siden dengang er forretningen flyttet, og den ligger i dag i 5. arrondissement. I både ”Before sunset” og ”Midnight in Paris” er der scener fra Shakespeare and Company, der i dag er blevet en af Paris' mange turistattraktioner. -
Bogforretningen Shakespeare and Company, hvor forfattere som Ernest Hemingway, James Joyce og Ezra Pound kom i 1920'erne. Siden dengang er forretningen flyttet, og den ligger i dag i 5. arrondissement. I både ”Before sunset” og ”Midnight in Paris” er der scener fra Shakespeare and Company, der i dag er blevet en af Paris' mange turistattraktioner. - . Foto: Scanpix.

Den franske hovedstad, Paris, har gennem årene været ramme om mange populære film. Byen har lagt kulisser til alt fra nostalgiske kærlighedshistorier og komedier, til spændingsfyldte actionfilm. Et eksempel er den kritikerroste film ”Den fabelagtige Amélie fra Montmartre” fra 2001, der udspiller sig flere forskellige steder i Paris blandt andet foran Notre Dame og ved La Motte-Picquet. Det meste af filmen foregår dog i Amélies eget kvarter: Montmartre.

Ved Passage des Abbesses ligger grønthandleren Au Marché de la Butte, som Amélie i filmen er stamkunde hos. Denne charmerende, lille grønthandler finder man stadig den dag i dag, og den ligner mere eller mindre sig selv fra filmen. Lige rundt om hjørnet fra grønthandleren ligger desuden Amélies lejlighed på 56 Rue des Trois Frères.

Den flotte Lamarck/Caulaincourt metrostationsudgang, som er indrammet af trapper, indgår også som kulisse, når Amélie efterlader den gamle mand ved aviskiosken. Herfra kan man tage de mange trapper og små snoede veje op ad bagsiden af Montmartre, til man når den fine lille have ved Rue de la Bonne og selvfølgelig Sacré Coeur.

Ikke langt fra Metro Blanche, nærmere betegnet 15 Rue Lepic, ligger Café les Deux Moulins, den hyggelige lille art deco-café, hvor Amélie arbejder som servitrice. Café les Deux Moulins er en autentisk parisisk lille perle med klinkegulv og spejle på væggene. Det er ikke til at tage fejl af caféens fortid som kulisse i Amélie; på væggene hænger plakater til filmen, og på toilettet finder man et lille bord med billeder og rekvisitter. Størstedelen af klientellet består selvsagt i turister, men på hverdagsmorgener er det også typisk de lokale ældre herrer der nyder en café creme i baren, mens de læser dagens avis.

Sidst, men ikke mindst, indgår Sacré Coeur i scenen, hvor Amélie indleder en intens jagt med Nino ved karrusellen og på trapperne for foden af katedralen. Dette er en klassisk Pariser-attraktion, og et absolut ”must” når man besøger Paris. I weekenderne vrimler Montmartre med turister, så hverdagsformiddagene er de bedste at begive sig på eventyr i det charmerende kvarter.

I Richard Linklaters ”Before”-triologis toer, ”Before Sunset”, mødes Jesse (Ethan Hawke) og Celine (Julie Deply) i Shakespeare and Company i Paris.

Shakespeare and Com-pany er en bogforretning i byens femte arrondissement, som specialiserer sig i engelsk litteratur. Shakespeare and Company var oprindeligt navnet på den amerikanske forlægger og boghandler Sylvia Beachs bogforretning i Rue Dupuytren og senere Rue de l'Odéon.

I 1920'ernes Paris var det her, forfattere som Ernest Hemingway, James Joyce og Ezra Pound ofte kom. Desværre lukkede forretningen i 1940 under den tyske besættelse af Paris.

I 1951 åbnede George Whitman forretningen Le Mistral, der i 1964 blev omdøbt til Shakespeare and Company som hyldest til Sylvia Beachs oprindelige forretning.

Det er her på 37 Rue de la Bcherie i byens femte arrondissement, at man i dag finder den lille bogforretning, hvor Ethan Hawke i ”Before Sunset” genser Celine.

Den gamle bogforretning er utroligt lun og hjemlig og et oplagt tilflugtssted for Paris' litteraturelskere, poeter og romantikere. Shakespeare and Company er også med i Woody Allens ”Midnight in Paris”, hvor Gil (Owen Wilson) i en scene slentrer solo rundt i Paris' gader og blandt andet slår et smut forbi den lille bogforretning.

Tag en spadseretur hen ad kajen, hvor ikke alene Gene Kelly og Leslie Carons romantiske dans i ”An American in Paris” fra 1951 blev filmet, men også Woody Allen og Goldie Hawns berømte luftballet i ”Everyone says I love You” fra 1996.

Det er formentlig ikke helt tilfældigt, at både Vincente Minnelli og Woody Allen i sin tid udvalgte Quai de la Tournelle til at være kulisse i begge films nok mest romantiske scener. Den charmerende, parisiske kaj byder nemlig på en fantastisk udsigt til øerne le de la Cité og le Saint-Louis, hvoraf førstnævnte lægger grund til Notre Dame.

Om dagen eller på en lun sommeraften er kajen et dejligt sted at arrangere en picnic. Man kan også nyde en stille spadseretur over de to øer og drikke en kop kaffe på en af de hyggelige fortovscaféer på Rue Jean du Bellay med udsigt til Notre Dame.

Udover Quai de la Tournelle indgår klassiske seværdigheder som Place Vendme, Place de la Concorde og Avenue des Champs lysées i Woody Allens ”Everyone Says I Love You”.

Det er vist ingen hemmelighed, at den amerikanske filminstruktør Woody Allen er glad for Paris. Det viser han os blandt andet i førnævnte ”Everyones Says I Love You”. Og hans nyere film ”Midnight in Paris” må også siges at være en kærlighedserklæring til byernes by. Her boltrer Gil sig i sin romantiske fantasi med 1920'ernes kunstnere og forfattere: Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Picasso, Gertrude Stein og flere. ”Midnight in Paris” er en film, der udspiller sig på kryds og tværs af Paris, men her er et par af de ”kulisser”, som man bør besøge:

Først og fremmest trappestenen, hvor Gil hver aften venter på at blive samlet op af den gamle Peugout. Stedet er kirken St. Etienne du Mont på Place Saint-Geneviéve i byens femte arrondissement. Kirken huser blandt andet matematikeren Blaise Pascals gravsten. Lige om hjørnet fra kirken ligger den tidligere kirke Panthéon.

Ikke langt derfra, på 41 Rue Monsieur le Prince, ligger Restaurant Polidor, hvor Gil møder Ernest Hemingway. Interiøret i Polidor har været mere eller mindre uændret i over 100 år, og det siges, at blandt andre Hemingway, James Joyce, Henry Miller og Jack Kerouac kom her. De rødternede duge og spejle på væggene udgør en nostalgisk lille perle i hjertet af Luxembourg-kvarteret, og man kan ikke andet end gribes af stedets charme.

I sidste scene i ”Midnight in Paris” slentrer Gil og Gabrielle sammen over broen Pont Alexandre III. Pont Alexandre III forbinder Champs lysées og Grand Palais med Invalides og Eiffeltårnet og er fantastisk smuk med sine art nouveau-lamper og eventyragtige skulpturer.

Christopher Nolans succesfilm ”Inception” foregår delvist i Paris, når Cobb (Leonardo DiCaprio) rejser til Paris for at finde en arkitekt. Her eksperimenterer han i en drøm med at lave ændringer i de fysiske omgivelser, og dette foregår blandt andet på Café Debussy, som i virkelighedens Paris hedder Il Russo og ligger på Rue César Franck i byens 15. arrondissement.

Il Russo er en klassisk italiensk restaurant. Her kan man sidde i solen og nyde sin spagetti bolognese. Det er typisk lokale, der kommer her, da området generelt ikke er så velbesøgt af byens mange turister.

I nogenlunde samme område af byen ved Avenue du President finder man Pont de Bir-Hakeim, som også er med i filmen.

Stålbroen forbinder det 15. og 16. arrondissement ogbestår af to lag: vej og cykelsti på det første og metro-bane på det andet. Broen løber over le Aux Cygnes, hvor man på den sydligste ende af øen kan finde en 22 meter høj (inklusive sokkel) kopi af Frihedsgudinden.