Historien om skibene fra Nemi-søen

Efter 1900 år på bunden af Nemi-søen syd for Rom blev kejser Caligulas skibe bjærget af en anden diktator, Benito Mussolini. Men så kom Anden Verdenskrig

Skibsmuseet Museo Delle Navi Romane ved Nemi-søen viser i dag to kopier af kejser Caligulas skibe i forholdet 1:5. De originale skibe fyldte hver en hel hal.
Skibsmuseet Museo Delle Navi Romane ved Nemi-søen viser i dag to kopier af kejser Caligulas skibe i forholdet 1:5. De originale skibe fyldte hver en hel hal. Foto: Kåre Gade.

Ingen ved med sikkerhed, hvad der skete ved den italienske Nemi-søens bred den 31. maj 1944. Nogle siger, at det var de fremrykkende amerikaneres artilleri, der antændte branden.

LÆS OGSÅ: Selskab dyrker de skøre romere

Men de fleste italienere tror, at det var tyskerne. Tidligt om aftenen rømmede de deres stillinger uden for museet, og et par timer senere begyndte der at stige røg op fra bygningerne. Mens amerikanerne marcherede videre nordpå mod Rom, brændte et af Italiens mest spektakulære arkæologiske fund op i sommernatten.

Nemi-søen, Lago di Nemi, er en vulkankratersø i de frodige Albanerbjerge syd for Rom. I dag er områdets svale skove udflugtsmål for romere, der søger ly for sommervarmen og nyder udsigten, mens de spiser porchetta, skovjordbær og andre lokale specialiteter.

Men allerede for 2000 år siden myldrede bakkerne omkring Nemi-søen med romere på skovtur. Nemi var centrum for den populære Diana-kult, som dyrkede jagtens gudinde. Søen kaldtes Speculum Dianae, Dianas spejl, og man kan stadig se ruinerne af et stort Diana-tempel øst for søen.

Caligula, som i 37 e.Kr. blev Romerrigets tredje kejser, var tilhænger af Diana-kulten, så det var nærliggende for ham at vælge Nemi-søen som sommerresidens. Den berygtede og utilregnelige kejser med den hedonistiske livsstil fik bygget to paladsskibe på søen.

Skibene var ikke små. Det største målte 73 gange 24 meter omtrent halvanden håndboldbane. Det er en pænt stor partybåd, selv målt med vor tids alen. Dertil kommer, at træskibene har været overdådigt apteret med saloner udsmykket med skulpturer, marmor, mosaikgulve og udstyret med varmeanlæg og bade. Alligevel kunne de sejle. Det største skib har været udstyret med årer. Det mindste som næsten var lige så stort har sandsynligvis været trukket rundt på søen.

Caligula horede og myrdede sig gennem tilværelsen, indtil det blev for meget selv for hans nærmeste støtter. Efter knap fire år på tronen blev den 28-årige kejser myrdet af prætorianergarden i Rom. Skibene på Nemi-søen blev ribbet for alt af værdi, og kun et år efter, at de var bygget, lod man dem sænke sammen med mindet om Caligula.

Men skibene blev ikke glemt. Vandet i Nemi-søen er klart, og de to skibe var ikke til at overse.

Gennem århundrederne var de lokale udmærket klar over, hvor vragene lå, og med renæssancens fornyede inter-esse for Italiens historie fødtes idéen om at hæve skibene.

Det var dog lettere sagt end gjort, for skibene lå på 18 meters dybde. Gennem 1400- og 1500-tallet brugte man reb, kroge og endda en dykkerklokke for at få fat i dele fra skibene.

De primitive redskaber gjorde mere skade end gavn, og de træstykker, marmorfliser, bronzeskulpturer og blyrør, som det lykkedes at bjærge, blev solgt til turister og spredtes for alle vinde.

Først da Benito Mussolini kom til magten, blev der afsat ressourcer til at hæve skibene. Den fascistiske diktator var begejstret for alt, hvad der havde med Romerriget at gøre, og de imponerende skibe kunne bruges til propaganda, der lod imperiets storhed smitte af på hans eget regime. I 1927 satte han et gigantisk projekt i gang: Nemi-søen skulle tømmes for vand.

Flåden og hæren forestod i samarbejde med private entreprenører det respektindgydende ingeniørarbejde.

Men endnu mere imponerende er det, at ingeniørerne kunne benytte sig af en underjordisk dræningskanal, et såkaldt emissarie, som allerede eksisterede en 1600 meter lang, underjordisk tunnel med et svagt fald, som kunne lede overskydende vand fra Nemi-søen ud i et tørlagt nabokrater. Emissariet er anlagt i det femte århundrede før Kristus!

I 1928 begyndte man at pumpe vand gennem tunnellen. Tre år og 40 millioner kubikmeter vand senere var begge skibsvrag tilgængelige for arkæologerne.

Selvom arbejdet måtte stoppes flere gange blandt andet, da det manglende tryk fra vandet fik vulkankrateret til at bøvse store mængder af mudder op lykkedes det at bjærge de to træskibe.

Ved søbredden blev der bygget et pompøst museum, der kombinerede modernistisk funkis med inspiration fra den imperiale byggestil: Museo Delle Navi Romane.

To hangarlignende haller husede skibene, Mussolini var selv til stede ved indvielsen i 1936, og publikum strømmede til. Mussolini havde gjort sig til Caligulas ligemand manden bag det nye romerrige.

Få år senere kom krigen. Italien deltog på Tysklands side, men da krigslykken vendte i 1943, blev Mussolini afsat af sine landsmænd.

Tyskland reagerede med at besætte Italien, og pludselig blev italierne behandlet med foragt af tyskerne.

De allierede, som var gået i land i Syditalien, arbejdede sig støt, men sikkert mod Rom.

I en periode var skibsmuseet flygtningelejr. Fotos viser familier, som laver mad og tørrer vasketøj under skibene. Den 31. maj 1944 beskød amerikanerne de tyske artilleristillinger ved skibsmuseet.

Flere granater ramte museet, og senere skrev et tysk propagandatidsskrift, at de var årsagen til branden.

Men den officielle italienske rapport samme år fastslog, at det var tyskerne, der satte ild til museet som en bevidst hævn over deres tidligere allierede.

Det eneste, der kan siges med sikkerhed, er, at Caligulas skibe trods 1900 år på bunden af Nemi-søen brændte så godt, at der i dag kun er få stumper tilbage af det møjsommeligt bjærgede fund.

Den ene museumshal rummer i dag to mindre replikaer, som ser påfaldende små ud i den store hal.

Til gengæld vidner museets muskuløse arkitektur om det storhedsvanvid, som Caligula og Mussolini delte, indtil de blev myrdet af deres egne.

Museet viser også fotos af dengang, den italienske diktator Benito Mussolini indviede skibs- museet ved Nemi-søen i januar 1936.
Museet viser også fotos af dengang, den italienske diktator Benito Mussolini indviede skibs- museet ved Nemi-søen i januar 1936. Foto: Kåre Gade
Nemi-søen, Lago di Nemi, syd for Rom er i dag et populært udflugtsmål for romerne. Ved søens bred ligger museet, hvor kejser Caligulas skibe var udstillet, inden de ifølge de lokale beboere blev brændt af tyskerne.
Nemi-søen, Lago di Nemi, syd for Rom er i dag et populært udflugtsmål for romerne. Ved søens bred ligger museet, hvor kejser Caligulas skibe var udstillet, inden de ifølge de lokale beboere blev brændt af tyskerne. Foto: Kåre Gade