De tyske korsridderes slot i Polen

Med centrum i det, der i dag er den polske by Malbork, førte korsridderne i Den Tyske Orden en ofte blodig kampagne for at kristne det østlige Europa

Jomfru Maria Kapellet er det eneste rum i Malbork-slottet, der er blevet stående, som det tog sig ud efter Anden Verdenskrig.
Jomfru Maria Kapellet er det eneste rum i Malbork-slottet, der er blevet stående, som det tog sig ud efter Anden Verdenskrig.

Det er stort. Rigtig stort, men om det er verdens største, er fortsat til diskussion.

Flere lister over verdens største slotte har det røde korsridderslot i Malbork i det nordlige Polen på førstepladsen, men selv nøjes folkene bag det museum, der i dag er på slottet, med at udnævne det til verdens største gotiske murstensslot.

Uanset hvad: Der er rigeligt slot at fordybe sig i i komplekset, der i 1997 kom med på Unescos Verdensarvsliste og omfatter tre slotte inden for en samlet befæstningsmur.

Heldigvis følger der officielt! en audioguide med til den efter polske forhold pebrede entrepris på 39 zloty (70 kroner). At de engelsk- og tysksprogede audioguider på dagen for besøget alle var udlånt eller ikke virkede, er så en anden sag.

Det viser sig heldigvis på turen til det øvre slot, det nedre slot og stormesterens palads, at polakkerne stadig gør sig i gammeldags informationsskilte og teksttunge plancher.

De formelle fakta kan man så altid læse sig til i de guidebøger (eller var det noget med en økse i plastik, måske en ordensdragt, bue og pil, et drikkekrus?), der er til salg i den landsby af boder med alskens korsridder-habengut, der er opstået omkring det postkort-perfekte slot.

Den Tyske Orden eller som den retteligen hed Den hellige Marias hospitalsbrødre af det tyske hus i Jerusalem blev inviteret hertil af den polske hertug Konrad af Masovien i 1230.

Konrad havde på det tidspunkt svare problemer med de preussiske stammer mod nord, der oftere og oftere tog på plyndringstogter i de polske områder, og da preusserne samtidig var et af de få tilbageværende ikke-kristne folkeslag i Europa, forekom det oplagt at bede korsridderne om beskyttelse.

Den Tyske Orden takkede ja til invitationen, blev installeret i grænseregionen Alyem og grundlagde slottet Marienburg, det senere Malbork.

Så langt, så godt, men mon ikke Konrad og senere polske regenter for slet ikke at nævne preusserne kom til at fortryde den invitation, for det viste sig hurtigt, at den strengt hierarkiske ridderorden ikke blot var interesseret i himmelske belønninger, men endog meget interesseret i jordiske besiddelser.

Ordenen skulle vise sig at blive en massiv magtfaktor i det nordøstlige Europa de næste 200 år.

Fra Marienburg erobrede Den Tyske Orden over en 50-årig periode de preussiske områder (i dag delt mellem Polen og den russiske enklave Kaliningrad) og indledte en kolonialiseringspolitik ikke helt ulig den, som Sovjetunionen udøvede efter Anden Verdenskrig i de baltiske lande.

Hvor Sovjet sendte en masse russere til de baltiske lande, tilskyndede Den Tyske Orden tyskere til at bosætte sig i de nye områder med det resultat, at de tvangskristnede preussere ad åre blev helt germaniserede således uddøde områdets oprindelige sprog, oldpreussisk, der var i familie med de to tilbageværende baltiske sprog, litauisk og lettisk, i 1600-tallet.

Den Tyske Orden var også i de baltiske lande og herskede efter en fusion med en anden korsfarerorden fra 1237 over store områder i nutidens Letland og Estland. Området blev endnu større, da pengenød fik den danske konge, Valdemar Atterdag, til i 1346 at sælge det nordlige Estland til Den Tyske Orden.

På det tidspunkt havde Den Tyske Orden flyttet sit hovedkvarter fra Venedig til Marienburg.

Det skete i 1309, og så blev der sat gang i det helt store byggeri, for med toldindtægterne fra skibe, der besejlede Nogat-floden ved Marienburg, og især indtægterne fra den lukrative ravhandel i det preussiske område var der rigeligt med penge at gøre godt med.

Men ordenens store succes førte også til dens fald. For da litauerne i 1387 antog kristendommen, var der ikke flere folkeslag at kristne i området og dermed ingen eksistensberettigelse for ordenen, der da også hurtigt blev angrebet af litauisk-polske hærstyrker.

Efter nederlag på nederlag afstod Den Tyske Orden i 1466 endegyldigt Marienburg, herefter Malbork, til Polen.

I de følgende århundreder blev slottet ombygget efter tidens modeluner, men den helt store ødelæggelse fandt først sted under Anden Verdenskrig, hvor slottet blev totalt raseret.

Et foto på en væg i den indre gård i det øvre slot viser slottet, som det så ud i 1945 og det er nærmest uvirkeligt og meget imponerende, at det er lykkedes Polen at genopbygge slottet. Derfor føles det også næsten skamfuldt at indrømme, at det er Jomfru Maria Kapellet det eneste rum, der står som efter Anden Verdenskrig der gør størst indtryk af alle de talrige rum og udstillinger i det kæmpestore slot.

Og nå, ja, det med størrelsen. Rejsehjemmesiden Touropia har opmålt alverdens slotte og mener, at slottet i Malbork har et samlet areal inden for murene på over 143.591 kvadratmeter eller 14 hektar.

Malbork er dermed væsentligt større end både slotskomplekset i Prag, der ellers ifølge Guinness Rekordbog er verdens største, og Windsor Castle i London, der ofte får titlen verdens største beboede slot.

andreasen@k.dk

(Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix)
(Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix)
Popsangerinden Nanna Lüders Jensen støtter ofte velgørende og humanitære formål med sin sang. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix)
Popsangerinden Nanna Lüders Jensen støtter ofte velgørende og humanitære formål med sin sang. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix)