Teror på Gran Canaria: Besøg Jomfru Marias katedral

Bjergbyen Teror på Gran Canaria har i århundreder været religiøst centrum for en hel øgruppe, fordi den har haft sit helt eget besøg af Jomfru Maria.

Centrum for alting i katedralen i Teror er figuren af Vor Frue af Fyrretræet, som befinder sig i midten af det store, gyldne alter. –
Centrum for alting i katedralen i Teror er figuren af Vor Frue af Fyrretræet, som befinder sig i midten af det store, gyldne alter. –. Foto: Leif Kiil Sørensen.

I dag rummer byen stadig store oplevelser for både pilgrimme og almindelige turister, som trænger til en pause fra badestrande og liggestole.

Hvis man prøver at blive klogere på byen Teror på Gran Canaria ved at google bynavnet for at finde oplysninger på internettet, spørger søgemaskinen straks: Mente du: Terror?. Men faktisk kunne dette forslag ikke være meget mere forkert.

LÆS OGSÅ: Uforglemmelig rejse til farverige Etiopien

For den lille bjergby i den nordøstlige del af Gran Canaria udstråler fred, idyl og balance i en sådan grad, at man næsten kan glemme, der findes terror i verden.

Uanset om man som turist kommer fra strandene ved pulserende Puerto Rico, afslappende Amadores eller mondæne Mogán, ligger Teror omgivet af skove som en fantastisk tidslomme på ferieøen og minder om århundreders histore og religiøsitet. Byens centrum nærmest åbner sine arme og tager imod gæsterne med gader uden biltrafik og med mange flotte hvid- eller gulmalede huse i traditionel kolonistil, hvor døre, vinduer og balkoner har bevaret det flotte udseende.

Og som det altoverskyggende midtpunkt i byen knejser katedralen omgivet af majestætiske fyrretræer, som forlængst har sagt farvel til kirketårnet i deres stræben efter at vokse ind i himlen. Tårnhøje og så tykke, at flere mennesker skal tage hinanden i hånden for at nå rundt om dem, står træerne der og giver skygge for den bagende middagssol.

Det er langtfra tilfældigt, at det netop er fyrretræer, der omkranser kirken her i Teror, for byen har ifølge katolsk tradition haft sin helt særlige åbenbaring af Jomfru Maria, nemlig i skikkelse af Vor Frue af Fyrretræet (på spansk: Nuestra Señora del Pino). Åbenbaringen fandt sted den 8. september 1481, da Jomfru Maria en nat viste sig for nogle hyrder på markerne ved Teror på overnaturlig måde i kronen af et 50 meter højt fyrretræ. De så hende kun i ganske kort tid, og om morgenen opdagede de, at der nu løb en kilde tæt på træet.

Begivenheden har haft afgørende betydning for byen lige siden. Katolikker fra hele den spanske øgruppe De Kanariske Øer og fra andre steder i verden valfarter til byen for at se jomfruen, som er skytshelgen for Gran Canaria. I mange århundreder blev både jomfruen og kilden anset for at have helbredende virkning. Kilden blev også starten på en succesrig virksomhed, og salg af drikkevandet Aqua de Teror (på dansk: vand fra Teror) er en stor indtægtskilde for området.

De mange valfartende mennesker besøger alle byens katedral, og inde i kirken fortættes den fredelige og rolige stemning fra pladsen udenfor. Alle bænke og andet træværk i kirken er ligesom i øvrigt døre, vinduer, porte og balkoner i byen ikke overraskende lavet af fyrretræ, og mange besøgende sætter sig stille på bænkene eller knæler ned foran det enorme guldalter.

Måske på grund af brandfaren er det ikke muligt at tænde lys i kirken, men ved at indkaste mindst halvanden krone (0,2 euro) i en kasse kan man tænde et af de cirka 120 små elektriske lys, som så brænder nogle minutter. Tæt på alteret er opstillet en kirkebøsse med påskriften: Jomfruen siger tak til blomster og lys, men foretrækker, at du giver et beløb til mad til de fattige.

I midten af alteret er et vindue, og inde bagved befinder sig i projektørlys en udskåret figur af Vor Frue af Fyrretræet med Jesusbarnet i sine arme.

Figuren er sandsynligvis fra slutningen af 1400-tallet og tilskrives billedhuggeren Jorge Fernández Alemán.

Faktisk er det muligt at komme meget tæt på figuren, idet der nogle timer om dagen er åbent til et museum, som befinder sig på 1. sal i tilknytning til kirken. Som en del af besøget på museet kan man gå helt hen foran figuren og således selv befinde sig på højde med midten af det gyldne alter.

Mange besøgende i museet går ærbødigt forbi fyrretræsjomfruen, og nogle benytter muligheden for at knæle på det røde plyssæde foran figuren.

Træfiguren af Mariaåbenbaringen er iført en meget omfattende klædedragt og et væld af smykker, ligesom figuren er omkranset af en meterhøj trone af 100 kilo sølv. Selve figuren er egentlig kun en meter høj, men samlet set bliver hele sceneriet fem meter højt.

Museet rummer desuden gamle klæder, som figuren har været iklædt siden 1785, ligesom man kan se et hav af gaver, som valfartende har haft med til Vor Frue af Fyrretræet. Også sportsfolk har givet gaver som tak for jomfruens hjælp. Blandt andre den spanske formel 1-kører Fernando Alonso, som har givet et flag fra et af de løb, han vandt.

Ønsker man et minde med hjem, kan man vælge mellem hundredvis af figurer, ikoner og plakater med fyrretræs­jomfruen.

Hvert år på årsdagen for åbenbaringen holdes en storstilet fest i byen, hvor den lille figur med den store betydning af Vor Frue af Fyrretræet bliver flyttet ud på katedralens trappe, og hvor tusindvis af mennesker går i procession gennem byen.

Foto: Leif Kiil Sørensen.
Muslimer kan ikke skæres over én kam, påpeger Anne Albinus.-
Muslimer kan ikke skæres over én kam, påpeger Anne Albinus.- Foto: Leif Kiil Sørensen.