Den mystiske blå jomfru

Sveriges mest sagnomspundne ø, Blå Jungfrun, ligger i Kalmarsund, hvor østersøbyen Kalmar byder på spændende historie og øen Øland på Unesco-hædret natur

Blå Jungfrun blev før i tiden betragtet som et helligt sted. Her den store klippeflade, hvorpå der ligger en mystisk stenlabyrint, som måske stammer helt tilbage fra oldtiden. Øen menes også at have været samlingssted for hekse, der kom flyvende hertil på deres koste. – Foto: Søren Olsen.
Blå Jungfrun blev før i tiden betragtet som et helligt sted. Her den store klippeflade, hvorpå der ligger en mystisk stenlabyrint, som måske stammer helt tilbage fra oldtiden. Øen menes også at have været samlingssted for hekse, der kom flyvende hertil på deres koste. – Foto: Søren Olsen.

Den ubeboede skærgårdsø Blå Jungfrun ligger i Kalmar-sund, og det tager en times tid i en lille turistbåd fra Byxelkrok på nordenden af Øland at komme frem til den næsten kuglerunde granitknold, der rager 86 meter op over vandet.

Blå Jungfrun blev før i tiden betragtet som et helligt sted. På en af de store klippeflader ligger en mystisk stenlabyrint, som den svenske videnskabsmand Carl von Linné omtalte allerede i 1745, men måske stammer den helt tilbage fra oldtiden. Øen menes også at have været samlingssted for hekse, der kom flyvende hertil på deres koste. I 1555 skrev Olaus Magnus: ”På dette bjerg holder de nordiske hekse på visse årstider møder for at øve deres kunster.”

På grund af de helt specielle naturforhold blev den kun 66 hektar store ø udnævnt til nationalpark – måske verdens mindste – allerede i 1925. Man tager selv mad og vand med, og hvis man vil overnatte, er der en lille lejrplads med shelters. Men kan følge en afmærket sti, der går hen over klipperne og ind gennem en junglelignende naturskov. Normalt har man 3-3,5 time på øen, inden båden sejler tilbage.

For at komme til Øland kører man over en seks kilometer lang bro, og det kan anbefales at gøre et stop ved turistbureauet, Träffpunkt Öland, der også har en udstilling om øens historie, kultur og natur.

Den sydlige del af Øland består af det åbne og flade Alvaret, som er en enestående naturtype med helt specielle levevilkår for især planter. Helt sydpå findes et naturreservat med fuglestation, naturudstilling og fyret Långe Jan. Fra toppen af fyret har man en fantastisk udsigt ud over strandengene og en del af Alvaret. Hele den sydlige del af Øland er optaget på Unesco’s Verdensarvsliste.

Kunsten står også stærkt på Øland, hvilket skyldes Anden Verdenskrig. For da de svenske kunstnere ikke kunne rejse rundt i Europa og for eksempel besøge Paris og Italien, så søgte de til Øland, der har et lys, en stemning og et miljø, der kan minde om Sydeuropas.

Det skabte en kunstnerkoloni, og i dag findes der utallige gallerier spredt ud over øen. På Himmelsberga, øens frilandsmuseum, er et par af museets gårde og huse indrettet til udstilling af kunst og kunsthåndværk. VIDA Museum & Konsthall er et glaskunstmuseum, skabt af det verdensberømte ægtepar Ulrica og Bertil Vallien, men billedkunst kan også opleves her.

Hvis man holder ferie på Øland, bør man næsten tage sig tid til at besøge slotsbyen Kalmar, som ligger smukt ved sundet og er spækket med atmosfære og historie. En historie der også er vores, for det var på Kalmar Slot at Kalmarunionen blev indgået i 1397 mellem Danmark, Sverige og Norge under ledelse af dronning Margrete 1.

I 1523 brød svenskerne unionen og Kalmar blev nu Sveriges sydligste bolværk mod danskerne, der i 1611 indtog byen, men måtte forlade den igen efter et par år. Kalmar Slot blev oprindelig bygget som en fæstning i 1100-tallet, men blev senere ombygget til et flot renæssanceslot. De meget velholdte bygninger rummer flotte rum med loftsmalerier, riddersal, koncertsal, fangerum og slotskirke.

Historieinteresserede bør også besøge Länsmuseet, der er indrettet i en gammel fabriksbygning ved havnen. Det store hit er den marinarkæologiske afdeling med dele af et kanondæk fra regalskibet Kronan, der sprang i luften ud for Øland i 1676, under et søslag mod danskerne. Skibet var dobbelt så stort som det mere berømte Vasaskib, og gennem dias og video genoplives katastrofen. På museets øverste etage findes et 1800-tals konditori, hvor man kan få kaffe og hjemmebag.

Den oprindelige gamle by (Gamla Stan) lå på fastlandet, men på grund af brand og angreb fra danskerne flyttede man indbyggerne til Kvarnholmen. Her blev anlagt en fæstningsby med stærke forsvarsværker og vinkelrette gader. Det er her man i dag finder butikker og et levende byliv. Der hvor den gamle by lå, begyndte indbyggerne at opføre lystgårde til sommerbrug, og i dag har området mange smukke og velbevarede huse fra 1600-og 1700-tallet.

Nordens bedst bevarede renæssanceslot er et levende museum med masser af aktiviteter, koncerter og skiftende udstillinger. Rundvisninger med guider i gamle kostumer er meget populære, og slotskirken, der fik sit nuværende udseende i 1620, benyttes til romantiske bryllupper. Om søndagen forår og efterår er der specielle rundvisninger for børn, og om sommeren forvandles slottet til Barnens Slot, med riddere, prinsesser og skattejægere.

Slottet blev tidligere kaldt for Sveriges nøgle, da den lå ved grænsen mod det daværende Danmark. En af de vigtigste begivenheder på slottet var Kalmarunionen, en statsaftale mellem Danmark, Norge og Sverige, som blev indgået på slottet den 17. juni 1397.

Landene skulle have fælles regent, men egne love, og de skulle yde hinanden hjælp mod ydre fjender. Den 15-årige Erik 7. af Pommern blev kronet til konge over de tre lande, men den reelle magt lå hos den danske dronning Margrete 1. til hendes død i 1412. Hun var datter af Valdemar Atterdag og var en dygtig regent, der forstod at styrke sin indflydelse og magt.

Kalmarunionen bestod frem til 1523, men i perioder gjorde svenskerne oprør mod danskerne. Efter det stockholmske blodbad i 1520, hvor omkring 80 svenske stormænd, som var imod Kalmar-unionen, blev henrettet, udbrød der egentlige kampe mellem svenske og danske soldater. Den 6. juni 1523 indsatte svenskerne Gustav Vasa som deres konge, og den oprindelige aftale var endelig død. Tvillingeriget Danmark-Norge fortsatte samarbejdet indtil 1814, hvor rigsfællesskabet mellem de to lande blev opløst.

Kalmar Slot er blevet stærkt ombygget siden underskrivelsen af Kalmarunionen i 1397, men historikerne mener alligevel at kunne udpege det sted, hvor aftalen blev indgået. Nemlig i et værelse, der ligger sådan cirka lige over den nuværende café og restaurant på slottet.

I forbindelse med unionens 600-årsjubilæum i 1997 blev der opført et mindesmærke i en park over for slottet. Denne park er byens gamle kirkegård, hvor der ligger gamle gravsten samt en stenmarkering i græsset af byens middelalderlige kirke.