Randazzo: Den sicilianske lavaby

Randazzo er den nærmeste by på vulkanen Etnas hovedkrater, og mange af byens huse er opført af lavasten fra vulkanen – både sorte og lyse

På afstand ser det ud, som om basilikaen med det høje tårn er beskidt og trænger til en udendørs rengøring. Men når man kommer tættere på, bliver man klogere. For stenene, som er brugt til at opføre størstedelen af den store kirke, er nemlig gråsorte i sig selv og er ikke et resultat af smuds.

Basilikaen ser på en gang smuk og lidt spøjs ud. For de mørke sten er flankeret af tilsvarende lyse, der primært er benyttet til buer, vinduer og indgangspartier. Derudover er den store kuppel, der er næsten lige så høj som kirketårnet, også lys. Den sortlyse kirke er således et anderledes, men et effektfuldt syn.

Ud over basilikaen er mange andre bygninger i byen holdt i gråsorte sten – især de ældre af slagsen. Det har sin særlige årsag, idet Randazzo er den nærmeste by på vulkanen Etnas hovedkrater. Gennem århundreder har Etna jævnligt været i udbrud med enorme mængder udspyet lava som resultat, og specielt før i tiden blev blokke af lavasten benyttet som byggemateriale.

Dette er årsagen til de mange gråsorte ældre bygninger i byen, og når de som i domkirkens tilfælde er suppleret med lyse sten i sirlige mønstre, giver det spektakulære bygningsværker.

Ud over at beundre Basilica di Santa Maria Assunta udefra bør man også stikke næsen indenfor. Den store basilika blev opført i første halvdel af det 13. århundrede og rummer blandt andet mange kostbare og smukke malerier.

Basilikaen er blot en af en stribe kirker og palæer, som gennem tiden er blevet opført i Randazzo – heraf mange i den særlige byggestil med lavastenene. Byen er fra middelalderen, og når hovedparten af de stilige gamle bygningsværker stadig står, skyldes det, at Randazzo som en af de ganske få byer omkring Etna endnu aldrig er blevet ramt af dens lavastrømme.

Til gengæld blev Randazzo hårdt ramt af allierede bombardementer i sidste del af Anden Verdenskrig. På grund af sin strategiske beliggenhed mellem floderne Alcantara og Simeto opslog tyskerne et regionalt hovedkvarter i Randazzo, hvilket kom til at koste beboerne dyrt. Mange af de bombede huse er dog siden blev genopført, og her har man flere steder valgt atter at benytte de gråsorte lavasten.

Selvom Randazzo er en interessant by at besøge alle ugens dage, er søndage noget særligt. Hver søndag året rundt er der nemlig et stort marked, hvor folk strømmer til fra nær og fjern for henholdsvis at sælge og købe varer.

Den mest interessante del er frugt- og grøntmarkedet, hvor alverdens friske afgrøder langes over bodernes borde. Jorden omkring Etna er rig på mineraler og derfor meget frodig, og Randazzo er centrum for frugt og grønt dyrket i området.

Selvom man ikke selv skal købe noget, er det en god oplevelse at gå rundt mellem de mange boder og se de farverige frugter og grøntsager blive solgt. Herudover sælges der blandt andet også honning, fisk og kød på fødevaredelen af søndagsmarkedet.

Den anden del af markedet tæller alverdens varer så som tøj, telefoner, briller og køkkenudstyr. Med mindre man lige står og mangler en ny mobiltelefon eller et par solbriller, er denne del dog knap så interessant.

Mere mad, omend af den mere raffinerede slags, kan man stifte bekendtskab med tæt på markedet i den lille familieejede madbutik Il Buongustaio. Her kan man investere i alverdens lokale madspecialiteter – heraf mange i gourmetkvalitet – så som pesto, oste, pølser og vin.

Rejsen var sponsoreret af rejsebureauet TUI.