Det hellige land - tre religioner, to folk

Tag med Kristeligt Dagblad og Unitas Rejser på studietur til Israel og mød jøder og palæstinensere, besøg en bosættelse og en flygtningelejr og se humanitære organisationers arbejde

Under rejsen til Israel besøges også Grædemuren.
Under rejsen til Israel besøges også Grædemuren. Foto: Jakob Lyngs/Unitas Rejser.

UDSOLGT

Det hellige land har gennem århundreder været mål for religiøse og politiske interesser. Tre religioner har kæmpet om deres hellige steder. Palæstinensere og jøder lever i dag sammen og adskilt fra hinanden. En mur søger at skille dem ad, og dog er deres skæbne bundet til hinanden. Formålet med denne studietur er at få en lidt dybere indsigt i den religiøse, politiske og etniske hverdag, som på mange måder er fyldt med konflikter.

I Jerusalem besøger vi blandt andet Grædemuren, Oliebjerget og Gethsemane Have. Men der bliver også tid til en gudstjeneste i den palæstinensiske lutherske kirke. Her får vi også en introduktion til de lutherske kristnes situation i det hellige land. En aften møder vi medlemmer af Melkitkirken, hvis rødder går tilbage til det første århundrede.

Nyere israelsk historie er i den grad præget af jødeforfølgelserne under Anden Verdenskrig. Derfor kan man heller ikke tage til Jerusalem uden at besøge holocaustmuseet Yad Vashem. Samme dag arrangerer det økumeniske teologiske center Sabeel en "moderne korsvej" for os.

Gennem mange år har Folkekirkens Nødhjælp været aktiv på Vestbredden med forskellige former for udviklingsarbejder, og vi skal besøge en samarbejdspartner og et projekt. Gennem møder med forskellige grupper og personer hører vi desuden om planer og muligheder for Jerusalems fremtid, om hvordan det er at leve som kristen i det hellige land og om forholdet mellem kristne og jøder.

Under vores ophold i Betlehem besøger vi blandt andet Fødselskirken, og vi får et indblik i den stedlige lutherske kirkes store sociale og uddannelsesmæssige arbejde. Desuden besøger vi et af de projekter, som det internationale KFUM har på Vestbredden, nemlig et stort træplantningsprojekt.

Siden 1967 er der etableret over 200 jødiske bosættelser på Vestbredden med hen ved en halv million indbyggere. Vi besøger en af dem og hører en jødes begrundelse for at slå sig ned der.

Dagen efter besøger vi en palæstinensisk flygtningelejr på Vestbredden og ser og hører, hvordan livet former sig dér. Hvis det er muligt, arrangeres der også en tur til Hebron.

Den sidste dag er målet et af verdens ældst fungerende ørkenklostre: Mar Saba.

bagsiden@k.dk

En mur skiller i dag jøder og palæstinensere fra hinanden. Her ses muren i Betlehem.
En mur skiller i dag jøder og palæstinensere fra hinanden. Her ses muren i Betlehem. Foto: Unitas Rejser