Det mytiske Lille Tibet

Tag med Kristeligt Dagblad og Marco Polo på en spændende 14 dages rundrejse til Ladakh -- ofte omtalt som Lille Tibet

Lamayuru er Ladakhs ældste kloster og kan dateres cirka 1000 år tilbage i tiden. --
Lamayuru er Ladakhs ældste kloster og kan dateres cirka 1000 år tilbage i tiden. --. Foto: Marco Polo.

Det tidligere kongedømme Ladakh ligger som en afsides buddhistisk oase dybt inde i de mægtige Himalaya-bjerge. Under den dybblå himmel brydes det forrevne brune bjerglandskab af prægtige hvide klostre og frodiggrønne bygmarker langs med Indus-flodens livgivende bredder.

Munkenes sagte messen fylder de dekorerede bedesale i de århundredgamle klostre, hvor uvurderlige buddhastatuer og prægtige vægmalerier ligeledes vidner om en rig kultur.

For foden af det imponerende kongepalads i Ladakhs hovedstad, Leh, handler de lokale i basarens små butikker, imens de svinger de allestedsnærværende bedehjul i takt til det buddhistiske mantra "Om mani padme hum".

Konstant omgivet af en storslået natur og med de spektakulære klostre som pejlemærker drager vi på denne rundrejse ud til isolerede egne i Nubra-dalen, besøger små landsbysamfund og pompøse klostre, sejler på Indus-floden og får et indgående indblik i Ladakhs nuancerede tibetansk-buddhistiske kultur.

Vi kigger også indenfor hos en lokal familie i Leh og prøvesmager den krydrede tibetanske smørte.

Senere besøger vi en SOS Børnelandsby og får ved selvsyn mulighed for at opleve, hvorledes projektet medvirker til udviklingen i disse fjerne dalstrøg. Undervejs skal vi også over verdens højeste passable bjergpas, Khardung La, der ligger 5602 meter over havets overflade.

Afslutningsvis møder vi kontrasten ved stormogulernes arkitektoniske mesterværker i Agra, hvor kærlighedssymbolet over dem alle, Taj Mahal, lyser op som den klareste stjerne.

bagsiden@kristeligt-dagblad.dk