Er Hven dansk eller svensk? Besøg øen og bliv klogere på Hvens historie

Selvom øen Hven i dag er svensk, har øen endnu en stærk tilknytning til Danmark. Særligt efter man opførte Tycho Brahe Museet til ære for den verdensberømte danske astronom

Kyrkbacken er en af de tre idylliske havnebyer på Hven. I baggrunden ses Sjællands kyst syd for Helsingør. – Alle fotos: Mogens Hansen.
Kyrkbacken er en af de tre idylliske havnebyer på Hven. I baggrunden ses Sjællands kyst syd for Helsingør. – Alle fotos: Mogens Hansen.

Er Øen Hven svensk eller dansk?

Øen Hven i den nordlige del af Øresund har været svensk siden 1660. Før da tilhørte den Danmark og har stadig en stærk dansk tilknytning i kraft af den verdensberømte astronom Tycho Brahe (1546-1601). På Hven er de fleste af de lokale, man spørger, ikke i tvivl om, at Tycho Brahe er mere kendt i Danmark end i Sverige.

Tycho Brahes epokegørende videnskabelige indsats for at klarlægge universets struktur kan man fordybe sig i midt på Hven.

Allehelgenskirken fra 1899, der på grund af befolkningstilbagegang blev nedlagt som kirke, har siden 2005 været museum for Tycho Brahe, for hans videnskabelige arbejde og for Hvens befolknings levevis i datiden. Her er forklarende plancher, rekonstruerede instrumenter og film, som fortæller, hvordan Brahes arbejde skabte grundlaget for det verdensbillede, vi har i dag. I 2018 fornyes udstillingen.

Ved siden af kirken ligger en parklignende renæssancehave, som er genskabt, men som oprindeligt omkransede Uranienborg, hvor Tycho Brahe boede og i begyndelsen foretog sine observationer. Blæst, der fik bygningen og dermed instrumenterne til at bevæge sig, gjorde målingerne upræcise, så i 1584 fik Brahe i nærheden anlagt Stjerneborg, et nedgravet observatorium, hvor kun kuplerne stak op over jordoverfladen.

Her foretog han sammen med sine assistenter de hidtil mest nøjagtige observationer af himmellegemernes position og bevægelser. Brahe troede på, at Jorden var universets centrum, men selvom han tog fejl på dette punkt, var hans målinger grundlag for de senere – korrekte – tolkninger, som konkluderer, at solen er centrum i vores solsystem.

Uranienborg og Stjerneborg gik i forfald, da Tycho Brahe måtte flytte til Prag i det nuværende Tjekkiet, efter at Frederik II døde i 1588, og Brahe derefter mistede opbakning og finansiering fra Danmark.

Han døde i Prag i 1601 og er begravet i Tynkirken. Stjerneborg er til dels genopført og i dag et af højdepunkterne under et besøg. Man kan komme ned i en af observationsposterne og se kopier af måleinstrumenter plus en lyd- og lysforestilling, som i buldermørke på en halv snes minutter skildrer en nats observationer under Tycho Brahes lederskab.

Tycho Brahe-museet er Hvens største seværdighed, men hvis man holder af fred og ro, smuk natur og sirligt holdte bebyggelser, landbrug, marker og haver, er der meget andet end historisk astronomi at se på. Øen er ikke større, end at man kan nå det hele til fods, men mange foretrækker at cykle rundt. Derfor er der 1300 udlejningscykler til rådighed. Man kan også komme rundt i bus, taxi og hestevogn. Privat bil er ikke forbudt, men det er dyrt at få den over med færge, og biltrafikken på øen er begrænset.

Det kultiverede landskab er dominerende, men langs kysterne er der flere steder stejle skrænter, som på svensk kaldes backafallen (bakkefald). De er op til 40 meter høje.

Tre små havnebyer, Bäckviken, Kyrkbacken og Norreborg, ligger idyllisk. Sverige har flest private huse i træ, men på Hven er der mange murstenshuse. Det skyldes, at øen frem til 1952 havde flere teglværker, og en del af det brændte ler er brugt som byggemateriale i københavnske bydele.

Indkvartering spænder fra camping over hytter, privat værelsesudlejning til et firestjernet hotel. Hvens kyster er naturreservat, og derfor gælder ”allemandsretten” ikke. Man må altså ikke slå telt op på stranden eller i en lund ved kysten. De 300.000 turister, som årligt besøger Hven, kan spise alt fra pizza til lokalproduceret, økologisk gourmetmad, og de kan nyde lokalfremstillet is og brød, bagt af lokaldyrket durumhvede. Det mest overraskende er nok, at øen også har et whiskydestilleri, Spirit of Hven Backafallsbyn.

Kristeligt Dagblad var inviteret af Visit Sweden.

Hven

Øen, der på svensk siden 1959 staves Ven, ligger i Øresund og hører til Landskrona Kommune i Skåne. Den er 4,5 km lang, op til 2,4 km bred og fylder 7,5 kvadratkilometer. Fra øen er der 4,5 km til Skånes kyst og 7,5 km til Sjælland. Hven har omkring 370 faste indbyggere.

Fra Havnegade i København sejler M/S Jeppe om sommeren dagligt til Bäckviken på Hven. Turen tager halvanden time. Priseksempler: Enkeltbillet, voksen 160 kr. Endagstur tur/retur, voksen 240 kr. Cykel 95 kr. Ingen biler. http://sparshipping.dk/bestilling-/6-hven/

Fra Landskrona i Skåne sejler bilfærger til Bäckviken på Hven. Overfarten tager en halv time. Priseksempler: Enkeltbillet, voksen 75 svenske kroner. Enkeltbillet, cykel 50 svenske kroner. Enkeltbillet, personbil 700 svenske kroner. http://www.ventrafiken.se/sv/