Prøv avisen

Erindringssteder beretter om jødernes historie i Warszawa

”Heltenes Monument” i Warszawa er rejst til minde om de faldne under jødernes opstand i ghettoen i 1943.

I april i år åbnede Historisk Museum for Polske Jøder i Warszawa. Museet ligger i en park, hvor også heltene fra oprøret i den jødiske ghetto i 1943 mindes

Det nye jødiske museum, som i april i år åbnede i War-szawa-bydelen Muranów, bliver fremover den mest fremtrædende dokumentation af de polske jøders historie.

Museet præsenterer de polske jøders 1000-års historie og er samtidigt et kultur- og uddannelsescenter. Det ligger i det område, hvor War-szawas jødiske ghetto lå under Anden Verdenskrig.

Hovedvægten i museets multimediale formidling handler om Anden Verdenskrig, hvor omkring 400.000 jøder fra Warszawa mistede livet.

LÆS OGSÅ:Jøder slår dørene op

En stor del af Warszawa herunder også den jødiske ghetto blev i slutningen af Anden Verdenskrig jævnet med jorden, og mange historiske steder er gået tabt.

Men den polske hovedstad byder alligevel på overraskende mange steder, som minder om de polske jøders historie i byen. Hovedparten af erindringsstederne ligger koncentreret i kvartererne Muranów og Mirów, hvor den største del af den jødiske befolkning boede før Anden Verdenskrig.

Det nye jødiske museum, som åbnede den 19. april i år i anledning af 70-årsdagen for jødernes opstand i ghettoen i 1943, ligger i en stor park, som byder på flere andre monumenter med forbindelse til de polske jøders skæbne.

Museet er derfor et naturligt udgangspunkt for at besøge disse erindringssteder.

Museet ligger således lige over for det store Heltenes Monument, som er dedikeret til heltene fra opstanden i den jødiske ghetto i april 1943.

Selve monumentet, som er blevet til af materialer, som nazisterne bragte til Warszawa for at bygge et sejrsmonument, står på pladsen, hvor kampene mellem jødiske oprørere og nazister fandt sted sted, og hvor Judenrat-kontoret lå. Judenrat jøderådet skulle sørge for, at nazisternes beslutninger blev udført.

I samme park ligger Willy Brandt Pladsen, som har fået sit navn fra den daværende tyske kanslers besøg i 1970.

Den tyske kansler angrede under besøget nazisternes handlinger under Anden Verdenskrig, og det er markeret med en mindeplade på pladsen.

Ganske tæt ved parken, i retning af Warszawas gamle bydel, ligger den tidligere grænse mellem ghettoen og den øvrige del af byen dengang adskilt med en mur.

Der, hvor muren stod, er flere steder markeret på fortovet.

En anden vigtig markering af jødernes historie i Warszawa er det såkaldte Um-schlagplatz Monument, som markerer stedet, hvor togtransporterne fra ghettoen til koncentrationslejrene og gaskamrene tog sin begyndelse.

Monumentet er præget med 400 af de mest almindelige jødiske fornavne og er udformet som e åben togvogn. Det skønnes, at omkring 300.000 jøder i årene 1942 og 1943 blev transporteret herfra til koncentrationslejren Treblinka.

Et stykke herfra finder man Okopowa gaden, hvor Warszawas jødiske kirkegård ligger. Den er grundlagt i 1806.

Kirkegården, som ikke led større skade under Anden Verdenskrig, regnes med sine 33 hektarer for at være blandt de største i Europa.

Det skønnes, at omkring 200.000 personer ligger begravet her. Derudover er der også en massegrav på kirkegården. Nazisterne brugte nemlig kirkegården til massebegravelser af ofrene fra den jødiske ghetto og den jødiske opstand i 1943.

Resterne af Pawiak Fængsel lidt længere mod Warszawas centrum rummer i dag et museum, som fortæller om tyskernes besættelse af Warszawa.

Fængslet, som var Gestapos hovedfængsel i byen, blev sprængt i luften af tyskerne i 1944. Det skønnes, at omkring 100.000 mænd og omkring 200.000 kvinder af både jødisk og polsk oprindelse havde passeret gennem fængslet indtil da. Omkring 40.000 blev henrettet, mens omkring 60.000 blev sendt til koncentrationslejre.

En anden af de jødiske seværdigheder i Warszawa er byens eneste synagoge, Nozyk Synagoge på Plac Grzybowski, som ligger ved Det Jødiske Teater. Synagogen var ifølge de historiske optegnelser et af Warszawas 400 synagoger og bedesteder og har altså som den eneste overlevet krigens rædsler.

Synagogen, som blev gennemrenoveret i begyndelsen af 1980erne, bliver brugt til religiøse formål den dag i dag.

Ikke langt fra synagogen på gaden Sienna står i gården ved husnummer 55 et af de ganske få stykker af muren, der blev bygget i 1940, og som i sin tid adskilte den jødiske ghetto fra resten af Warszawa.

Det mest oplagte sted at afslutte turen om den jø-diske historie er Museet for Warszawa-opstanden, som åbnede døre for publikum i 2004.

Museet, som ligger i kvarteret Wola, er med sine 3000 kvadratmeter udstillingsområde og 800 udstillede genstande, som inkluderer alt fra våben til kærlighedsbreve, en gribende afslutning på en grufuld historie og samtidig en garanti for, at Anden Verdenskrig og nazisternes hærgen i Warszawa også vil blive mindet af de kommende generationer.

Markeringer i fortovet viser, hvor den tre meter høje mur, der adskilte den jødiske ghetto fra det øvrige Warszawa, var opført. Nazisterne byggede muren i oktober 1940. I 1943 blev de sidste jøder deporteret fra ghettoen til koncentrationslejr. – Begge fotos: Ota Tiefenböck.

Andre læser lige nu