Malmøhus Slot: En historisk seværdighed i Sverige

Malmøhus Slot er en historisk seværdighed for både Sverige og Damark. Slottet har skiftevis været på danske og svenske hænder og har fungeret som både fæstning, residens for kongelige og fængsel

Der er højt til loftet og mange udsmykninger i de forskellige sale på Malmøhus Slot.
Der er højt til loftet og mange udsmykninger i de forskellige sale på Malmøhus Slot.

Er det et slot? Sådan kan man godt tænke, når man første gang stifter bekendtskab med Malmøhus Slot. I hvert fald hvis man ser det fra bagsiden. Det består nemlig af moderne bygninger delvist skjult af en jordvold, og bygningen fremmer ikke forestillingen om et svensk slot, hvor konger, dronninger, prinser og prinsesser engang har holdt til.

Bevæger man sig derimod rundt om jordvolden og voldgraven, begynder det at ligne noget. En lille bro fører over voldgraven til et gammelt rødt murstensbyggeri med takkede gavle i taget, et mindre tårn som indgangsport og to rødmalede, runde bygninger på hver side.
LÆS OGSÅ: Oplev Sveriges skønne haver

Sidstnævnte viser sig at være kanontårne, og to lignende tårne har der også været på den anden side. De står bare ikke længere.

Malmøhus Slot ligger centralt i Malmø i et grønt område, der består af både Kongeparken, Slotsparken, Møllepladsen hvor en flot gammel mølle står og Slotshaven. Om sommeren er slottet omsluttet af masser af grønt, mens man om vinteren kan være heldig at se det i et frostklart, snehvidt landskab.

Det smukke gamle slot, der i dag rummer forskellige museumsudstillinger, går langt tilbage i historien og er da også Nordens ældste bevarede renæssanceslot.

Det hele begyndte i 1434, hvor Erik af Pommeren, konge af et samlet Danmark, Norge og Sverige, opførte et mindre kastel, som skulle bruges til at sikre toldindtægter fra skibene på Øresund.

Kastellet, der i mellemtiden var blevet udbygget af den danske konge Frederik I, blev delvist revet ned under den danske borgerkrig, Grevens Fejde, i 1534-1536, som endte med en sejr til Christian III. Han beordrede et nyt slot bygget på det sted, kastellet havde ligget. Og med Reformationens indførelse i Danmark var der let adgang til byggematerialer til slottet. Det blev taget fra kirker og slotte, der i perioden blev beslaglagt og revet ned.

Sten til Malmøhus Slot kom blandt andet fra Drottens Kirke i Lund, og træ tog man fra Herrevad Kloster øst for Helsingborg.

Slottet, der blev bygget i en blanding af sengotik og renæssancestil, stod færdigt i 1542. Det kom til at fungere som permanent bolig for lensmanden, som kongelig residens i visse perioder og vigtigst af alt som et moderne fæstningsværk. Rundt om slottet blev der bygget en voldgrav, og i hvert hjørne blev der opført et kanontårn.

Rigtig kongeligt blev det på slottet i midten af 1550erne. Her blev Malmøhus permanent residens for kronprins Frederik, den senere kong Frederik II. Og da kronprinsen var en festlig herre, der satte pris på et godt måltid mad i gode venners lag, blev der holdt mange fester på slottet.

En fornemmelse af, hvordan det gik for sig, kan man med lidt fantasi danne sig, når man som besøgende på slottet går rundt i de flotte gamle sale. Her er der nemlig i en af dem dækket festligt op med frugt, nødder, muslinger, brød og en udstoppet fasanhøne eller agerhøne med fjer og det hele.

Da Skåne, og dermed Malmø, blev svensk i 1658 som følge af en fredsaftale mellem Danmark og Sverige, overgik Malmøhus til svenskerne. De satte sig straks for at forstærke og forbedre deres nyvundne fæstning.

Og godt for dem. For freden holdt kun kort.

Allerede i 1675 erklærede den daværende danske konge, Christian V, krig mod Sverige i et forsøg på at generobre Skåne, Halland og Blekinge. Det lykkedes ham at erobre flere byer, men Malmø med det forstærkede fæstningsværk holdt stand.

Året efter blev den danske hær dog slået af den svenske i det, der i eftertiden er blevet kendt som et af de blodigste slag i Nordens historie, hvor flere tusind soldater på hver side mistede livet.

Efter Den Skånske Krig (1676-1679) mistede svenskerne interessen for Malmøhus Slot og lod det forfalde.

Man fandt dog siden på en alternativ anvendelse. Når fæstningen før havde kunnet bruges til at holde uvelkomne ude, kunne den formentlig også bruges til at holde andre inde den blev til fængsel. Og endda et af de største og mest moderne.

I den tid, hvor Malmøhus fungerede som fængsel, blev dødsdømte henrettet på gårdspladsen.

Den sidste henrettelse fandt sted den 23. august 1901 klokken fem om morgenen. Det var arbejdsmanden Lars Nilsson, der måtte lade livet for ildspåsættelse og mord på en kvinde.

Skafottet, som den dødsdømte blev henrettet på, kan i dag ses på museet.

I 1909 blev fængslet nedlagt, og i 1928 begyndte et omfattende restaureringsarbejde for at få slottet til at se ud som i sin storhedstid i 1500-tallet.

I 1931 blev slottet overdraget til Malmø by, og i 1932 åbnede den første del af museet.

Turen til Malmø

Malmø Museer

Det skabte et flammehav, da en bus kolliderede med en tankvogn i det sydlige Pakistan.Ulykken tidlig søndag har mindst kostet 32 personer livet, oplyser det lokale politi. --Pakistani volunteers search for bodies from a burnt out passenger bus after i
Det skabte et flammehav, da en bus kolliderede med en tankvogn i det sydlige Pakistan.Ulykken tidlig søndag har mindst kostet 32 personer livet, oplyser det lokale politi. --Pakistani volunteers search for bodies from a burnt out passenger bus after i
Caroline Wozniacki er videre fra fjerde runde i Australian Open efter en sejr på 6-3, 6-4 over lettiske Anastasija Sevastova.  --COP102 Caroline Wozniacki of Denmark gestures as she celebrates victory in her fourth round women ´s singles match against A
Caroline Wozniacki er videre fra fjerde runde i Australian Open efter en sejr på 6-3, 6-4 over lettiske Anastasija Sevastova. --COP102 Caroline Wozniacki of Denmark gestures as she celebrates victory in her fourth round women ´s singles match against A