Vesterhavet: Familieferie med indhold

Himmel og hav, blæst og sol. Vesterhavet rummer stærke natur- og kultur oplevelser for både børn og voksne

Ved Vesterhavet, hvor himlen fylder mere end jorden.
Ved Vesterhavet, hvor himlen fylder mere end jorden. Foto: Morten Stricker/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix.

Vejen til Hvide Sande og Ringkøbing er snoet og går ad landevejen. Gennem marker, langs gårde og fladt vestjysk landskab ankommer man der, hvor køerne stadig går ude hele året, og hvor himlen fylder mere end jorden.

Der er hav til den ene side og fjord til den anden, og i de små stationsbyer, hvor vinden om efteråret blæser råt ned gennem hovedgaden, leves livet langt mindre selvcentreret end i hovedstaden, og det er det, der er er charmen.

Nørre Nebel, Nymindegab, Søndervig, Houvig, Ringkøbing og Skjern er blot få af mange navne på småbyer ved den jyske vestkyst, som kan fortælle historier om Danmark i fortid og nutid, hvis man gider dykke ned under overfladen.

Her er gyvelbuske og sølvgrå popler, som svajer i vinden, og anderledes barske klitlandskaber med fine gamle gårde i rødbrændte mursten og med de klassiske, hvide gesimser.

Her har danskere i mange år levet i pagt med den barske natur, og ordene Kom snart igen står på sirlige, små skilte, hver gang man forlader en by for at køre videre til den næste.

Ferie i Danmark bliver ofte valgt fra af især børnefamilier, som oftere og oftere smutter sydpå til 35 graders varme og et utal af swimmingpools. Men hvorfor fravælge eget land, når der herhjemme i virkeligheden sker mindst lige så meget, som kan være både sjovt og lærerigt for ungerne?

Det spørgsmål har de stillet sig selv i området omkring Hvide Sande og Ringkøbing, hvor ikke mindre end 14 museer i området tilbyder spændende sommerferieoplevelser til hele familien.

Lyngvig Fyr er en oplevelse af de høje. Som det sidste fyr, der blev bygget i Danmark, ligger det stadig placeret midt imellem havet og fjorden ved Ringkøbing og tilbyder den smukkeste udsigt ud over området.

Hele 55 meter kommer man op, hvis man orker den fine, blå spindeltrappe, i hvis runde rum råb og børnelatter kan afprøves med højrøstet stemme. For akustikken er hel fantastisk, og det sammen er historien om, hvorfor fyret blev bygget: Et strandingsforlis, som i 1906 slog 24 søfolk ihjel, kan måske åbne for en spændende snak om, hvad man brugte fyr til i gamle dage.

Nedenfor på stranden ligger også den kæmpemæssige Atlantvold med mange gamle bunkere, man kan kravle ind i, lege skjul i og komme på guidede ture til.

Og specielt i den lille by Houvig lidt nord for Søndervig er der mange. Herude er vandet så dybt, at tyskerne frygtede en landgang fra Englænderne og derfor byggede allerflest bunkere netop her.

Synes man, det er spændende, og er vejret dårligt, er et besøg på Ringkøbing Museum en oplagt mulighed. For netop her er en af bunkerne fra stranden udstillet i kopi, og en gammel tysk mand fortæller på film om sit liv i bunkeren. Om hvordan han som 17-årig kom til Danmark, og hvordan han som barn blev opdraget i Hitlerjugend og troede, at den gode verden så ud som i Hitlers hoved.

Men ikke alene Anden Verdenskrig har en historie på Vestkysten.

Vikingerne var her også, og et besøg i Bork Havn viser, hvordan vikingerne levede dér for 1000 år siden. Mellem de stråtækte langhuse kan børn og voksne nyde stemningen ved langilden, bage fladbrød, lave smykker, ro på fjorden eller lege på vikingernes legeplads.

Her er offerhus og markedsplads, smedje og kirke, og den 10. og 11. august indtager 300 ægte vikinger havnen med både hestevæddeløb og slåskampe!

Dejbjerg jernalderlandsby ligger på den inderste side af fjorden. Tæt ved Skjern Å, hvor man stadig kan fange store laks, og her i landsbyen kan man opleve, hvordan livet formede sig for en dansker for 2000 år siden.

Børn og voksne kan følge jernalderfolkenes daglige kamp for overlevelse og være med til at lave mad, passe dyr og lave husgeråd.

Bue og pil kan man også fremstille, sy en læderpung, grutte mel eller farve tøj med planter, og helt vildt kan det blive, hvis man som familie også har lyst til at prøve at bo som rigtige jernaldermennesker i sommerferien. Står det på ønskelisten, er det blot om at ringe til museet.

Abelines Gård, Bundsbæk Mølle, Hattemagerens Hus og Gåsemandens Gård. Oplevelser er der nok af, når det gælder fortællinger om Danmarks fortid og naturoplevelser for børnene, men området tilbyder også udstillinger og steder til eftertanke for de voksne.

Besøg eksempelvis Kaj Munks Præstegård i Vedersø og nyd udsigten over Nørre Sø eller oplev hjortevildtets historie på udstillingen på Strandgården, hvor flotte trofæer og udstoppede dyr let kan stjæle opmærksomheden fra gårdens særegne arkitektur.

De ligger som perler på en snor. Hele 14 museer i området er ikke længere væk, end at de også kan nås relativt nemt, hvis man er på cykeltur. En bil behøves ikke nødvendigvis, for Ringkøbing-Skjern Museum er et såkaldt økomuseum og bindes sammen af et omfattende stisystem med oplevelser og aktiviteter i det både barske og blide landskab omkring fjorden og havet.

Grundtanken i museerne er baseret på svenske, norske og franske forbilleder og går i al sin enkelhed ud på at bevare lokale bygninger og seværdigheder med respekt for den oprindelige sammenhæng.

Et økomuseum kaldes derfor også for et museum uden vægge, fordi der er en sammenhæng mellem landskabet og de kulturspor, man finder i det, og det er blandt andet den historie, som de ved Vestkysten gerne vil fortælle: Altså, at man ikke blot skal kunne gå på museum. Man skal også kunne cykle, ride, sejle, lugte og smage på museum.

Er man mere interesseret i naturoplevekser end kultur, er der rig mulighed for at opleve vild og utæmmed natur på Filsø. Her er naturen stadig barsk, træerne efterlader med deres hældning ingen tvivl om, at vinden oftest blæser fra vest, og Vesterhavet buldrer fortsat løs bag klitterne et par kilometer væk.

Horns Rev ud for Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, er også et besøg værd. Revet var tidligere frygtet blandt søfolk og kendt som "Djævelens Horn". Det blev betragtet som et af verdens farligste blandt især hollandske søfolk. Nu er revet blevet en seværdighed på grund af 171 vindmøller, der kan opleves helt tæt på på et mini-krydstogt fra Esbjerg.

Men Vesterhavet er ikke altid lige sikkert færdes ved. Blæser det en dag for meget, er der dog andre muligheder for at opleve smuk natur i roligere omgivelser. Skjern Å er et besøg værd på både stille og stormende dage. De smukke omgivelser her, finder man ikke noget andet sted i landet.

Læs også: Stærke naturoplevelser på Fanø, Samsø eller Bornholm

Den fine blå spindeltrappe i Lyngvig Fyr ved Ringkøbing, der bringer gæsten 55 meter op over jordens overflade.
Den fine blå spindeltrappe i Lyngvig Fyr ved Ringkøbing, der bringer gæsten 55 meter op over jordens overflade.
Udsigten fra Lyngvig Fyr, som er det sidste, der blev bygget i Danmark, er enestående. – Alle fotos: Eva Baré.
Udsigten fra Lyngvig Fyr, som er det sidste, der blev bygget i Danmark, er enestående. – Alle fotos: Eva Baré.
Et besøg i Bork Havn viser, hvordan vikingerne levede dér for 1000 år siden. Her kan man blandt andet bage fladbrød, lave smykker og sejle på fjorden.
Et besøg i Bork Havn viser, hvordan vikingerne levede dér for 1000 år siden. Her kan man blandt andet bage fladbrød, lave smykker og sejle på fjorden.