The Gobbins: Fem stop på en af de smukkeste kystveje i verden

Der er seværdigheder og attraktioner for enhver smag langs The Causeway Coastal Route, kystvejen mellem Belfast og Londonderry i Nordirland. Her er fem forslag til stop undervejs

Klipperne på den vestlige del af Rathlin Island i det nordlige Nordirland er hjem for tusinder af ynglende søfugle som lunder, alke, lomvier og måger.
Klipperne på den vestlige del af Rathlin Island i det nordlige Nordirland er hjem for tusinder af ynglende søfugle som lunder, alke, lomvier og måger. . Foto: Thomas Andreasen.

The Gobbins. 30 kilometer nord for Belfast er der mulighed for at komme på ”den mest dramatiske gåtur i Europa”. Det er i hvert fald sådan, The Gobbins markedsfører sig. Navnet dækker over en to kilometer lang gangsti, der tager de besøgende op og ned på klipperne på halvøen Islandmagee.

Lyder det ikke dramatisk nok, så lukker jord- og stenskred fra tid til anden stien, der i år således først var ”gangbar” fra den 1. juli. Skulle stien være lukket, er der et ganske informativt besøgscenter på stedet, som fortæller historien om The Gobbins, der oprindeligt åbnede i 1902 – men det er nu ikke helt det samme som selv at gå turen.

Rathlin Island. Øen, der både i form og størrelse minder om den danske ø Endelave, ligger en halv times færgetur nord for havnebyen Ballycastle, hvor Atlanterhavet og Det Irske Hav tørner sammen. Til gengæld er landskabet noget anderledes end på den danske ø, blandt andet med stejle klipper mod vest, der er hjemsted for flere tusinde ynglende søfugle som alke, lomvier og lunder (søpapegøjer).

Klipperne huser også noget så sjældent som et omvendt fyrtårn, hvor selve fyret er placeret under tårnet. Det er muligt at gå de cirka fem kilometer ud til klipperne fra øens havn, men det er noget nemmere at tage turen om bord på The Puffin Bus (Lunde-bussen), hvor chaufføren undervejs fortæller både øens historie og dårlige vittigheder.

Øen, som ifølge overleveringerne i 1306 husede den skotske konge Robert the Bruce (kendt fra filmen ”Braveheart”) på flugt fra englænderne, har et langsomt voksende befolkningstal på nu omkring 150 personer, blandt andet på grund af et stærkt stigende antal endagsturister.

Giant’s Causeway. Set på afstand virker det mest til, at en masse lastbiler har dumpet deres last af fliser til brug i indkørsler i havet. Men der er tale om Giant’s Causeway, Nordirlands måske mest berømte seværdighed – i hvert fald den eneste, der er med på FN-organisationen Unescos verdensarvsliste. Kæmpens dæmningsvej, som en omtrentlig dansk oversættelse ville lyde, består af i omegnen af 40.000 basalt-søjler, der står tæt sammenpresset i forskellig højde.

Klippeformationen Giant’s Causeway er det eneste nordirske indslag på Unescos Verdensarvsliste.
Klippeformationen Giant’s Causeway er det eneste nordirske indslag på Unescos Verdensarvsliste. Foto: Thomas Andreasen

Den særegne klippeformation, der skyldes tidligere vulkansk aktivitet og lavaens møde med havet, er blandt andet brugt på coveret til rockgruppen Led Zeppelins plade ”Houses of the Holy”.

Dunluce Castle. Med en umanerligt smuk beliggenhed højt på klipperne ved Atlanterhavet er borgruinen mindst et fotostop værd. Ruinen spiller samtidig en rolle i tv-serien ”Game of Thrones”, hvor den hedder Greyjoy. Dunluce har tidligere været ejet af MacDonnell-klanen, hvis historie efter sigende minder en del om handlingsgangen i tv-serien. ”Game of Thrones” har i det hele taget givet Nordirland en uventet milliardindtægt i form af ”film-turister”, der vil se steder, som har indgået i scener fra den succesrige serie.

Dunluce Castle på kystvejen mellem Belfast og Londonderry har været med i tv-serien ”Game of Thrones”.
Dunluce Castle på kystvejen mellem Belfast og Londonderry har været med i tv-serien ”Game of Thrones”. Foto: Thomas Andreasen

Lige i nærheden flokkes filmfans således om den lille naturlige havn i Ballintoy (i serien kaldet Port of Pyke), og noget længere væk inde i landet ved Ballymoney drejer trafikken sig om en stemningsfuld bøgetræsallé, kendt som The Black Hedges i serien. For noget mere virkeligt ligger byen Bushmills få kilometer væk og huser verdens ældste certificerede whisky-destilleri. Bushmills fik licens til at lave whisky i 1608, mange år før lignende licenser blev udstedt i Skotland, der ellers ser sig selv som hjemlandet for den alkoholiske drik, som irerne i øvrigt staver ”whiskey”.

Portrush. Badebyen med godt 6000 indbyggere har umiddelbart oplevet bedre dage end nu med adskillige forfaldne huse og tøjbutikker, hvor det ser ud til, at udstillingsvinduerne har stået uberørt siden 1970’erne. Byen, der ganske ubeskedent kalder sig ”Nordirlands mest populære turist-destination”, huser Nordirlands største spillehal og er omgivet af fine sandstrande, er dog på vej op igen, og flere victorianske huse er ved at blive bygget om til ferielejligheder, ligesom nye spisesteder og butikker skyder op.

Her er også en surfskole, og fra havnen kan man tage på fisketure, hvor fangsten typisk vil være makrel. Til byens fordel taler også, at den ligger perfekt som base for at besøge Dunluce Castle og Giant’s Causeway og for den sags skyld landskabet længere mod vest mod Londonderry/Derry.

Kristeligt Dagblad var inviteret til Nordirland af Tourism Northern Ireland.