Suomenlinna: Helsinkis historiske seværdighed

Kun et kvarters sejltur fra det centrale Helsinki ligger den enorme fæstning Suomenlinna, der er med på Unescos verdensarvsliste og en af Helsinkis vigtigste seværdigheder

Fæstningen Suomenlinna ved indsejlingen til Finlands hovedstad, Helsinki, er et oplagt udflugtsmål. Her er mange steder, hvor den medbragte mad kan nydes, men også caféer, hvis man har glemt madpakken. -
Fæstningen Suomenlinna ved indsejlingen til Finlands hovedstad, Helsinki, er et oplagt udflugtsmål. Her er mange steder, hvor den medbragte mad kan nydes, men også caféer, hvis man har glemt madpakken. - .

Markedspladsen ved havnen i den finske hovedstad, Helsinki, er et virvar af mennesker og boder, der tilbyder alt godt fra havet og alskens former for souvenirs.

Fra den livlige havnekaj til fæstningen Suomenlinna er der kun femten minutters overfart, men tempoet og stemningen er en helt anden på den fredelige, grønne fæstningsø, der reelt består af flere små klippeøer forbundet med broer. Selve sejlturen er oven i købet en oplevelse i sig selv, for den korte distance til trods passerer den lille færge forbi adskillige små klippeøer.

For militærhistorisk interesserede er fæstningen Suomenlinna - på svensk Svea-borg - ved indsejlingen til Helsinki et rent paradis. Men også for andre turister i alle aldre er fæstningen et velplaceret udflugtsmål, der byder på både historie, aktivitets-muligheder, hyggelige caféer og ikke mindst flotte panoramaudsigter.

Byggeriet af det imponerende anlæg, der i 1991 blev optaget på Unescos liste over verdensarv som et unikt militærarkitektonisk monument, blev påbegyndt i 1748. Dengang var det nuværende Finland under svensk herredømme, og svenskerne havde indset behovet for et stærkere forsvar på det strategisk vigtige punkt i Den Finske Bugt som et værn mod russerne. Men i de følgende århundreder skiftede kontrollen med området hænder, og Suomenlinna kom derfor til at forsvare både svenske, russiske og finske interesser.

På en gåtur rundt langs fæstningens massive grå stenmure og volde fornemmer man anlæggets imponerende dimensioner. Suomenlinna hører da også til blandt de største maritime fæstninger i verden, men størrelsen til trods, lykkedes det ikke de daværende svenske magthavere at holde russerne ude.

I 1808 invaderede de fæstningen, og året efter blev hele Finland annekteret af Rusland.

Den russiske periode varede i mere end 100 år frem til slutningen af Første Verdenskrig, hvor Finland opnåede selvstændighed. Efter Den Finske Borgerkrig 1918-1919 - et af de mørkeste kapitler i det moderne Finlands historie - blev Suomenlinna anvendt som fangelejr, og under Anden Verdenskrig var fæstningen i militær aktion for sidste gang.

I dag hersker freden og idyllen på de små klippeøer, som bliver invaderet af flest turister i sommerhalvåret. Men selv i de varme måneder er der god plads til at slentre rundt i sine egne tanker omkring fæstningen, der naturligvis rummer en række historiske seværdigheder.

Der er gratis adgang til Suomenlinna - hvis man ser bort fra den nødvendige udgift til færgeoverfarten - men fordelt på øerne ligger hele seks museer, hvor man kan få et dybere indblik i stedets historie mod betaling.

Hovedmuseet, der har åbent hele året, er Suomenlinna Museum, hvor historien om fortet blandt andet bliver foldet ud via touchscreens. Resten af museerne har kun åbent i sommersæsonen og tæller blandt andet u-båden Vesikko og et legetøjsmuseum. Undervandsbåden var i aktion under Anden Verdenskrig, hvor den 20 mand store besætning patruljerede i Den Finske Bugt, og Suomenlinna samtidig udgjorde basen for de finske ubåde.

Udstillingen i u-bådens lettere klaustrofobiske rammer er især interessant for voksne og større børn, mens de mindste nok vil sætte mere pris på legetøjsmuseet, der er indrettet i en hyggelig gammel trævilla. Her kan man gå på opdagelse blandt dukker, bamser og krigslegetøj fra farfars eller oldefars barndom, nyde hjemmebag i caféen og købe nostalgiske souvenirs i museumsbutikken.

En gåtur langs murene og voldene fører også frem til Kongeporten, der er fæstningens vartegn.

Den fornemme port blev bygget i fæstningens barndom som hyldest til svenske kong Adolf Fredrik, der gik i land netop på stedet, hvor porten ligger, da han i sin tid kom for at besigtige byggearbejdet. Det er også spændende at kigge ind i fæstningens mørke tunneller, hvoraf der er fri adgang til flere.

Besøger man Helsinki i sommermånederne, er Suomenlinna det perfekte sted til en picnic. Man finder nemt en bænk eller en grøn plet med forrygende udsigt til hav, klipper og de store færger, der med jævne mellemrum kiler sig tæt forbi på vej til Stockholm eller Tallinn i Estland. Har man glemt madkurven, kommer man dog ikke til at lide nød, for Suomenlinna byder også på en god håndfuld restauranter og caféer, hvor man kan tanke op, inden turen går tilbage til nutidens Helsinki.