Bergen i Norge er fuld af natur og kunst i topklasse

Vestnorge er kendt for sine flotte fjorde, som afgrænses af stejle fjelde og vandfald. Sejlture er en god oplevelsesform, men man kan også køre, cykle eller vandre. Men Bergen rummer også kultur og kunst i verdensklasse

Bergen i Norge er fuld af natur og kunst i topklasse
Foto: Mogens Hansen.

Naturoplevelser i Bergen

Bergen er porten til Norges fjorde. Herfra udgår Hurtigruten, som forbinder havnebyer fra syd til nord, og mange krydstogtskibe anløber Bergen, inden de fortsætter nordpå ind og ud af de mange fjorde på den norske vestkyst.

Der er flere regnvejrsdage i Bergen, end der er mange andre steder i verden, men selv regn kan ikke ødelægge udsigten over de norske fjelde.
Der er flere regnvejrsdage i Bergen, end der er mange andre steder i verden, men selv regn kan ikke ødelægge udsigten over de norske fjelde. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Men der er også kortere ture i Bergen-området, og her fortæller vi om et par af disse – nordpå ad Osterfjorden og ind i Hardangerfjorden øst for Bergen.

Turen nordpå med katamaranskib, som sejler 40-45 kilometer i timen, går op til området Mostraumen og Norges næstmindste kommune, Modalen, med omkring 380 indbyggere. Turen frem og tilbage varer cirka tre timer.

Ude af Bergen er fjorden bred og omgivet af bløde, ikke så høje fjelde, der i den tætte bevoksning er bebygget med nydelige træhuse, men også mindre seværdige etageejendomme i beton.

Efterhånden snævrer fjorden ind, fjeldene bliver højere, og der er mindre bebygget. Landskabet bliver endnu smukkere med øer, små gårde, landsbyer og ikke mindst et utal af fosser (vandfald), som hælder tonsvis af vand fra fjeldene ned i fjorden.

I Mostraumen-området er fjorden så smal, at man næsten kan røre ved fjeldsiderne fra skibet og mærke fossernes kølige, klare vand.

Den smalle fjord og de kraftige vandfald giver en stærk strøm, men det klarer skibet med sine kraftige motorer sikkert, inden det vender om uden for den maleriske lille by Modalen og sejler samme vej tilbage til Bergen.

Så går turen i bus eller bil mod øst fra Bergen til Norheimsund ved Hardangerfjorden.

Vejen er snoet, går op og ned og passerer en del landsbyer, gårde og frodige områder. Man kører også igennem flere af Norges mere end 1000 tunneler, og herinde er der kun rå klippe at kigge på. Dog skal det nævnes, at hvis man kører over Norges længste hængebro, Hardangerbroen på 1380 meter, som afløste en færgeforbindelse i 2013, vil man se usædvanlige rundkørsler, som er anlagt inde i fjeldene for begge ender af broen.

Fra Norheimsund udgår en katamaranfærge, som anløber flere små havne og kommer ind i sidefjordene Sørfjorden, Osafjorden og Eidfjorden. Overalt er der imponerende fjelde, nydelige bebyggelser og frodig bevoksning, som øjet ikke kan slippe.

Det er værd at gøre nogle timers ophold i den lille by Ulvik, hvor man kan spise lokal mad (på norsk: kortreist mat) og besøge Hardanger Saft- og Siderfabrikk, hvor man kan smage på æbleprodukterne most, cider, likør, dessertvin og brændevin.

Fjeldsiderne har mange frugtplantager, som giver en stor produktion på grund af påvirkningen fra Golfstrømmen og det milde klima inderst i fjordene.

Ulvik har også et nynorsk kulturcenter, som fortæller historien om digteren Olav H. Hauge.

Byen Eidfjord er endnu vigtigere at gøre ophold i. Herfra kan man få en fjordtur i RIB-båd (hurtigsejlende gummibåd) og være heldig at opleve vilde geder, ørne og sæler. Og så skal man begive sig få kilometer op i fjeldene til Vøringsfossen, som ligger på kanten af Hardangervidda Nasjonalpark.

Fossen får sit vand fra Hardangervidda og leder det ned i Måbødalen og videre til Eidfjorden. Det frie vandfald er 145 meter, og i alt falder det 182 meter. Cementbelagte stier og udsigtsplatforme gør det sikkert at se Vøringsfossen ovenfra, og stedet er en af Norges største turistattraktioner.

I Øvre Eidfjord får man en dybere indsigt i Norges natur, dyreliv og miljø i Norsk Natursenter Hardanger.

Centret blev etableret i 1995 og moderniseret i 2018, så det er meget moderne i sin udstillings- og formidlingsform. Der er tre etager med tematiserede udstillinger og panoramafilm, og noget af det, man får nærmere information om, er samspillet mellem kultur og miljø.

Kunst og kultur i Bergen

Gennem tiden har den norske bjergby tiltrukket kunstnere. Her blev Ludvig Holberg født, og her startede Henrik Ibsen sin karriere som dramatiker. Og gennem tiden har et mylder af kunstneriske genier skabt deres værker i den norske bjergby

Området er kendt for dets bjergtagende naturoplevelser, men byen Bergen er også rig på historie, kultur og kunst. Her ses bryggen i Bergen centrum.
Området er kendt for dets bjergtagende naturoplevelser, men byen Bergen er også rig på historie, kultur og kunst. Her ses bryggen i Bergen centrum. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Men Bergen er stadig en stor kulturby med mange spændende museer på internationalt niveau. Det er ikke nogen tilfældighed, at ARoS fandt sin direktør på Bergen Kunstmuseum, der præsenterer verdenskunst på skiftende særudstillinger. Og man kan i det hele taget bruge dage på at gå på opdagelse i byens spændende museer - med blandt andet en enestående samling guldaldermalerier og værker af verdenskunstneren Edvard Munch.

En anden verdensberømt kunstner, der er født i Bergen, er den norske komponist Edvard Grieg. Hans barndomshjem i Bergen er nu indrettet som museum for den norske kunstner

Edvard Griegs Museum i Bergen er åbent hver dag året rundt bortset fra omkring juletid. Det ligger cirka en halv time fra Bergen og kan nås med sporvogn, bus eller bil. Hver dag i sommerperioden er der frokostkoncert med værker af Edvard Grieg.

Museet går også under navnet Troldhaugen, som er det lokale navn for grunden, som Edvard Grieg købte i 1882. Med udsigt over fjorden falder sindet til ro, mens Griegs toner lyder fra flyglet, der står foran et sæt enorme, blankpudsede vinduer.

Find inspiration til kunst- og kulturoplevelser i Bergen her.

Kristeligt Dagblad var inviteret af Innovasjon Norge.