Fra industriby til kulturby: Liverpool har rejst sig fra asken

Liverpools forvandling fra beskidt industriby til kulturmetropol blev hjulpet på vej af The Beatles og byens status som europæisk kulturhovedstad i 2008. Dyk ned i historien på Museum of Liverpool, der er tegnet af danske arkitekter

Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr og John Lennon, de fire medlemmer i The Beatles, har siden 2015 i statueform stået på havnepromenaden i Liverpool. I baggrunden to af byens mest kendte bygninger, henholdsvis Royal Liver- og Cunard-bygningen.
Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr og John Lennon, de fire medlemmer i The Beatles, har siden 2015 i statueform stået på havnepromenaden i Liverpool. I baggrunden to af byens mest kendte bygninger, henholdsvis Royal Liver- og Cunard-bygningen. Foto: Paul Ellis/AFP/Ritzau.

Liverpool har skiftet image flere gange. Byen var indtil slutningen af 1800-tallet en blomstrende handelsstad med internationale forbindelser til blandt andet Kina med import af bomuld, silkestoffer, møbler og porcelæn. Det var også dengang, briterne blev forfaldne til te. Da handlen stagnerede, blev den til en beskidt industriby med fattige arbejdere, der for manges vedkommende levede i slum.

Nu har Liverpool som en anden Fugl Føniks rejst sig af asken og er blevet en international kulturmetropol med 500.000 indbyggere. Liverpool er nu efter London den by i Storbritannien, der har flest museer, teatre og gallerier – og der er gratis adgang til de fleste.