Skagen: Danmarks nordligste by har det hele

Tag på ferie i Nordjylland. Skagen er fuld af oplevelser for børn og voksne både i både sol og regn

Nørre Vorupør er kendt for at trække sine blå fiskerbåde op på stranden. Endnu større indtryk gør dog de friske fisk, som man kan nyde både i røgeriet og i butikken. Medbring eget brød, og man har en madpakke for viderekomne!
Nørre Vorupør er kendt for at trække sine blå fiskerbåde op på stranden. Endnu større indtryk gør dog de friske fisk, som man kan nyde både i røgeriet og i butikken. Medbring eget brød, og man har en madpakke for viderekomne! . Foto: Lars Henriksen.

Man siger, der er koldt på toppen. Det gælder i så fald ikke i Jylland. For på toppen af toppen af Danmark står solskinstimerne nærmest i kø for at overskinne en af landets dejligste og dyreste byer: Skagen. Er man på Danmarks-tour, er dette naturskønne, livsglade og velsmagende sted en nødvendighed, intet mindre.

Læs også: Tag på vandretur i Skagen

Her er flere dejlige og berømmede campingpladser. Mest kendt er nok Skiveren Camping midt i det smukke, fredede naturområde ved Tversted Klitplantage lidt syd for Skagen. Stedet er blandt landets mest luksuriøse og børnevenlige.

Vil man gerne i cykelafstand til byen, er den hyggelige Poul Eeg Camping et oplagt valg. Cyklen er god at anvende, hvis man vil se nærområdet på en anden og ny måde. Og så er der et utal af indlysende steder at stoppe op, kigge, soppe eller bare spise is.

Gør eksempelvis stop ved Skagen Fyr på vej ud mod Grenen. Tag de 210 trin og 46 meter op til toppen og nyd så den ubetalelige udsigt (det koster faktisk 10 kroner) ud over vandet, Grenen og Skagen by. Tag derefter selvfølgelig ud på Grenen, Danmarks nordligste punkt, hvor bølgerne mødes, og hvor stemningen og lyset er helt unikt.

Er du stadig på cyklen, så tril stille rundt i den gamle, helt gule bydel i Skagen. Også her er lyset helt særligt, det emmer af eksklusivitet, men på den hyggelige måde lidt som Kartoffelrækkerne i København. Slut så ved havnen og de mange hyggelige restauranter, der serverer fantastiske pil selv-rejer og kølig hvidvin i sommersolen.

Ned over Nordjylland er der også mange muligheder. Er man til naturoplevelser, så drej til højre ud mod vestkysten og Hjørring og find eksempelvis Rubjerg Knudes unikke vandreklitter, tilsandede ruiner og stejle skrænter.

Besøg stedets gamle strandfogedgård, der fortæller historierne om denne helt særligt vindblæste del af Danmark og gå langs en af de mange stier i området og se og mærk det hele på egen krop.

Følelsen af at være endnu længere væk fra civilisationen, får man i det poetiske landskab ved Råbjerg Mose ved Jerup i Vendsyssel ikke langt væk.

Længere nede ad vestkysten er Klitmøller et helt anderledes, men dejligt stop.

Det kolde Hawaii, som byen kalder sig selv, bærer præg af at være verdenskendt for sine gode muligheder for at surfe, men stranden og naturen er i sig selv besøget værd. Her kan man også med fordel hive cyklerne frem og tage turen ad den nylagte grussti til Nørre Vorupør, som er kendt for at trække sine blå fiskerbåde op på stranden. Endnu større indtryk gør dog de friske fisk, som man kan nyde både i røgeriet og i butikken. Medbring eget brød, og man har en madpakke for viderekomne!

Regnvejr er der også råd for på disse kanter. Nordsø Akvariet i Nørre Vorupør byder på Vestjyllands største hajbassin. Er man mere til det historiske, er MuseumsCenter Hanstholm et godt bud. Oplev her Nordeuropas største befæstningsanlæg fra Anden Verdenskrig og tag det gamle ammunitionstog rundt på frilandsmuseet.

For børnene er Jesperhus Feriepark på Nykøbing Mors måske et endnu bedre sted at være. Besøg både det indendørs vandland og blomsterparken, som i dag har vokset sig til et regulært sommerland med masser af både indendørs og udendørs aktiviteter for børn helt ned til to-treårsalderen. Afsæt nemt en hel dag her. Eller bo endnu længere på campingpladsen og se alle de andre seværdigheder med udgangspunkt herfra.

Er de voksne virkelig i børnenes vold, er den ultimative attraktion dog helt afgjort Faarup Sommerland ved Blokhus, som netop har vundet titlen som hele Nordens bedste sommerland. Her er alt, der giver kriller i maven og smil over hele hovedet. Men her er sjovest, når vejret er dejligt.

Videre på vej ned over Jylland mod Djursland er der flere oplagte seværdigheder. En af de bedste er Mariager Saltcenter nordens eneste oplevelsescenter med salt i centrum. Afsæt nemt en halv dag her, både for børn og voksne, for stedet rummer en lang række aktiviteter. Vær med til at syde salt i store jernpander, oplev en rekonstrueret saltmine eller tag saltbade i wellnessområdet.

Børn og voksne er også rigtig godt underholdt i Hadsten på et 400 kvadratmeter stort anlæg med modelbaner og modeltog. Modelbane Europa har hele 80 tog i drift og har efterlignet virkeligheden i størrelsesordenen 1:87 med en sådan overbevisning, at selv de mindst entusiastiske må overgive sig. Er vejret i sit venligste hjørne, er det næsten en forbrydelse ikke også at tage en smuttur ind i landet til søerne omkring Silkeborg. Sejlturen til Himmelbjerget er en sand fornøjelse. Og udsigten fra de 147 meter er altid den raske travetur værd.

Drejer man ud over Jyllands grønne næse, begynder attraktionerne igen at stå i kø. Allerede ved indgangen til Djursland finder man Kalø Slotsruin. Voldanlæggende og hovedtårnet står endnu og er både en historisk og naturskøn oplevelse.

I Ebeltoft finder man ikke bare en rigtig charmerende by, men også verdens største træskib, fregatten Jylland. Træd indenfor og fornem historiens greb og besøg den store udstilling, prøv aktiviteterne og hør fortællingerne i de topmoderne museumshaller.

Læs også: Vesterhavet: Familieferie med indhold

En anden god regnvejrsaktivitet er Kattegatcenteret i Grenaa. Her finder man Danmarks største tropiske hajcenter og et væld af muligheder for at komme helt tæt på både små og store dyr. Centeret er meget besøgt, blandt andet på grund af sine stærke formidlingsevner, så brug gerne en halv dag her. Og er man til dyr, særligt de mest sjældne af slagsen, er Ree Park også en fin mulighed. Det er mindre end de store zoologiske haver med en anden type dyr, men indretningen er gennemført, og deres safaritur er bestemt pengene værd.

Er man derimod mere til selvforkælelse, hygge og store naturoplevelse, ligger landets måske dejligste og i hvert fald mest isolerede ø, Anholt, kun tre timers sejllads væk fra Grenaa.

Tag turen. Øen er en hel ferie værd i sig selv med en stemning, man ikke finder mange andre steder. Der er ikke mange egentlige seværdigheder ud over selvfølgelig Nordeuropas største ørkenlandskab. Det gælder bare om at være her og tappe den gode energi, man finder overalt. Skyl det hele ned med store sandwich fra Tanternes Hus eller friskfangede fisk og en øl på den stemningsfulde havn.

Ensomhed, lavt selvværd og lige lovlig høje ambitioner på egne vegne kastede 21-årige Louise Rasmussen ud i fem år med først spisevægring, siden overspisning. I dag føler hun, at hun er blevet bedre til at styre sin spiseforstyrrelse frem for at lade den styre sit liv. --
Ensomhed, lavt selvværd og lige lovlig høje ambitioner på egne vegne kastede 21-årige Louise Rasmussen ud i fem år med først spisevægring, siden overspisning. I dag føler hun, at hun er blevet bedre til at styre sin spiseforstyrrelse frem for at lade den styre sit liv. -- Foto: .