Gamle Uppsala emmer af universitetsånd

De studerende ved Nordens ældste universitet sørger for masser af liv i Uppsala, der er en af Sveriges vigtige kulturbyer med historiske bygninger

De gamle universitetsbygninger står side om side i det centrale Uppsala og udstråler ro. Men der er bestemt liv i byen takket være de mange tusind studerende på Nordens ældste universitet. Uppsala Universitet blev grundlagt i 1477 og er dermed lige akkurat et par år ældre end Københavns Universitet.

De studerende cykler rundt til det meste, så Uppsala er som København en rigtig cyklistby, hvor man som fodgænger skal tage sig lidt i agt, når man slentrer rundt for at tage byens historiske bygninger i nærmere øjesyn.

Med sine knapt 150.000 indbyggere kan Uppsala kalde sig Sveriges fjerdestørste by, og selvom Stockholm ligger tæt på, har Uppsala sin helt egen tiltrækningskraft. Især fordi universitetet også er landets mest prestigefyldte, hvor adskillige Nobelpristagere gennem tiden har haft deres gang.

En af de universitetsbygninger, der især er værd at sigte efter, er den store gule bygning med navnet Carolina Rediviva på facaden. Her gemmer universitetsbiblioteket sig, og stedet huser en lille, men seværdig udstilling af historiske bogskatte og gamle kort. Den mest dyrebare genstand i samlingen er Sølvbiblen, Codex Argenteus, der er et af verdens mest berømte håndskrifter. Biblen er skrevet på gotisk i Ravenna i Italien i begyndelsen af 500-tallet med sølvblæk på purpurfarvet pergament og er udnævnt til verdenskulturarv af Unesco.

Den svenske statsmand og greve Magnus Gabriel De la Gardie skænkede Biblen til Uppsala Universitet i 1669. I 1995 blev bogen stjålet, da to unge mænd smadrede udstillingsmontren med en hammer, men lykkeligvis blev Sølvbiblen fundet igen i en bagageboks på Stockholms centralstation. Dramaet medførte naturligvis ekstra sikkerhedsforanstaltninger, men man kan stadig se Biblen i udstillingen, der genåbner i juni i år efter bibliotekets renovering.

Andre fine ting i udstillingen er eksempelvis et sæt af Mozarts håndskrevne originalnoder og den berømte svenske botaniker Carl von Linnés håndskrift fra 1729, der redegør for planternes forplantning. Man kan også kigge nærmere på det store Carta Marina fra 1500-tallet, som er det første nogenlunde korrekte kort over hele Norden. Her boltrer fantasifulde havuhyrer sig omkring de danske, norske og svenske kyster, der dog ikke helt har samme form som på moderne kort.

På en tur rundt i det historiske universitetsområde kan man også se nærmere på Gustavianum, der er universitetets ældste bevarede bygning. Det var i denne bygning, man i 1663 begyndte at dissekere lig for at blive klogere på menneskets anatomi. I dag huser Gustavianum et museum med universitetets historiske samlinger..

Selvom universitetet fylder meget i det centrale Uppsala, er der selvfølgelig også andet at komme efter i byen. Centrum byder naturligvis på masser af restauranter og forretninger, og de lidt mere specielle steder finder man i den nordlige del af centrum. Her er små boghandlere, kaffesteder og kunsthåndværkere i området, som de lokale kalder NoSo med tanke på det populære SoHo i New York. Og mens SoHo er en sammentrækning af ”South of Houston Street”, ja, så er NoSo i Uppsala-betegnelsen for området ”North of St. Olofsgatan”.

Det er dog de historiske seværdigheder, der trækker mest i Uppsala, og her kommer man naturligvis heller ikke uden om Nordens største katedral. Uppsalas domkirke rager markant op over byens tage med sine to tvillingetårne. De måler hver især lige så mange meter, som kirken er lang – 118,7 meter for at være helt præcis.

Det er en af de mange gennemtænkte detaljer i den flotte røde kirkebygning fra 1435, der også imponerer med sit udsmykkede indre. Her ligger en række personligheder fra den svenske historie begravet, og mest imponerende er Gustav Vasas gravmæle. Kongen, som døde i 1560, er afbilledet med en kvinde på hver sin side. Det er hans to første koner, dronningerne Katarina af Sachsen-Lauenburg og Margareta Eriksdotter, som begge døde før ham.

Gustav Vasa var også bygherren bag slottet i Uppsala, der troner på en høj over centrum. Det er dog ikke selve Gustav Vasas slot, man kan se i dag, for slottet blev genopført efter en brand i 1700-tallet. I dag huser slottet blandt andet byens kunstmuseum.

BILLEDTEKSTER

Uppsala_foto1

Uppsala Domkirke fra 1435 er opført i fransk gotisk stil og tager titlen som Skandinaviens største katedral.

Uppsala_foto2

Et stort antal studerende cykler hver dag forbi universitetsbibliotekets imponerende hovedbygning Carolina Rediviva.

Uppsala_foto3

Gustavianum er universitetets ældste bevarede bygning og rummer i dag et museum, hvor man kan se nærmere på universitetets historiske samlinger.

Uppsala_foto4

De studerende sørger for en livlig stemning i Uppsala, og besøger man byen, lige når et nyt studieår er begyndt, er der ekstra gang i den med diverse sociale arrangementer i det grønne mellem universitetsbygningerne.

Uppsala_foto5

Fyrisåen strømmer gennem Uppsalas centrum og er et populært sted at slå sig ned og nyde stemningen eller slentre en tur.

Uppsala_foto6

Uppsala er så vidt vides det eneste sted i verden med en haleløs kat på vejskiltene. De er inspireret af Pelle Haleløs fra børnebøgerne, der foregår netop i Uppsala. I parken lige bag universitetsbiblioteket er der en fantasifuld legeplads med Pelle Haleløs-tema.