Halvøen på Amalfikysten

Sorrento-halvøen syd for Napoli tiltrækker mange turister på grund af det smukke, kuperede og frodige landskab, rolige småbyer foruden historiske oplevelser ved den nærliggende vulkan Vesuv

Positano er en af Italiens smukkest beliggende byer. Foto: Mogens Hansen.
Positano er en af Italiens smukkest beliggende byer. Foto: Mogens Hansen.

En lille by med huse og bygninger, der kliner sig op ad stejle bjergskråninger. Alt er rent og ryddeligt og malet i diskrete pastelfarver. Sådan er Positano, der har under 5000 faste indbyggere og ligger på Amalfikysten syd for Napoli i Syditalien.

Kommer man kørende ad den maleriske kystvej i bil, smutter man nemt forbi Positano, fordi hovedvejen løber et godt stykke oppe ad klippesiderne. Men fra den vestlige ende af byen kan man køre ned i byen ad en ensrettet, smal gade, og man kommer op til hovedvejen igen i byens østlige ende.

Men det kan være svært at parkere lovligt, så man får et nemmere besøg i Positano ved at køre dertil med en regionalbus og stå af ved den vestlige nedkørsel til byen. Herfra kan man selvfølgelig følge vejen nedad til fods, men mere oplevelsesrigt er det at benytte de trappegyder, der fører ned mod byens centrum ved havet. Dem er der et utal af, og her kommer man tæt på, hvordan de lokale bor i idylliske, pastelfarvede huse og frodige haver. Tættest og lettest på kommer man, hvis man bor i byen

Oplevelsen i Positano er først og fremmest visuel, når man kigger på de velholdte huse og lader øjnene fare op og ned ad de bebyggede klippesider. Men jo tættere man kommer havnen, jo flere butikker, restauranter og caféer er der, for Positano lever i dag først og fremmest af turisme.

Det klare dagslys i Positano tiltrækker malere. Foto: Mogens Hansen.
Det klare dagslys i Positano tiltrækker malere. Foto: Mogens Hansen.

Byen er i flere guide-beskrivelser anført som områdets dyreste, og det fik vi bekræftet, da vi indtog en kop kaffe og et glas vin på en café. Prisen er som i Danmark, og hvor vi har det højeste forbrugerprisniveau i EU. Butikkerne gør sig meget i modetøj, men der sælges også i stor stil citronprodukter, da citron sammen med oliven er områdets største afgrøde.

De historisk-kulturelle seværdigheder i Positano indskrænker sig til kirken Collegiata di Santa Maria Assunta, hvis kuppel er beklædt med glaserede teglsten i renæssancestilen majolika. Kirken er opført i 1920’erne, men rummer en ikon fra 1200-tallet kaldet ”Madonna di Positano”.

Men byen har selvfølgelig en historie. I middelalderen var den en betydelig havneby i republikken Amalfi og nåede sit højdepunkt i 15001600-tallet. Midt i 1800-tallet kom der hårde tider, og det førte til, at omkring halvdelen af Positanos indbyggere udvandrede, især til USA.

Frem til 1950’erne var Positano en fattig fiskerby, men da den amerikanske forfatter John Steinbeck skrev rosende om byen i Harper’s Bazaar i 1953, trak det turister til i massevis – og det gør byen stadigvæk.

Hvis man er godt gående, kan det anbefales at tage en lokal bus fra Positano til Montepertuso. Herfra kan man gå ad stier mellem citron-terrasser på Amalfikystens bjergsider og komme til en lille kirke, Santa Maria, som ligger højt. Derfra går turen tilbage til Positano med flotte udsigter helt til øen Capri, kystlinjen og Positano set ovenfra.

En anden vandretur går ad den maleriske bjergsti ”Gudernes sti” op til landsbyen Bomerano, hvor man er mere end 600 meter over havets overflade.

Positano ligger på Sorrento-halvøens sydside, og i området er der et utal af andre oplevelser. Napoli er den nærmeste storby med mange mennesker og biler, men her er også dejligt at gå rundt og besøge butikker, caféer, restauranter og museer. Det nationale arkæologiske museum er fokuseret på Vesuvs vulkanudbrud i år 79, som lagde de mindre byer Pompeji og Herculaneum i ruiner og dræbte mindst 1000 mennesker.

Begge de ødelagte byers ruiner kan besøges, og man kan også komme op på Vesuv og kigge ned i krateret, som stadig ulmer, og som formentlig igen kan gå i udbrud. Den mindre by Sorrento ligger på nordvestsiden af halvøen, som er opkaldt efter byen.

Sorrento er en behagelig turistby med flot udsigt over Napolibugten, millionbyen Napoli og Vesuv. Fra Sorrento er der mange muligheder for vandre- og cykelture i smukt og stilfærdigt terræn. I Sorrento blev væsentlige dele af Susanne Biers danske film ”Den skaldede frisør” optaget.

Yderst i Napolibugten ligger øerne Capri og Ischia, som også tiltrækker mange turister. Der er om sommeren færgeforbindelse til de to øer fra blandt andet Positano.

Læs mere om destinationen her.