Hamborg er fyldt med julemarkeder

Hvad du ønsker, skal du få ... Hører man til dem, der ikke kan få julestemning nok, så vend blikket mod syd. I Tyskland er det tid for julemarkeder, og i Hamborg er der så mange af dem, at byens midte er et stort julemarked

Hamborg er fyldt med julemarkeder
Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix.

Duften af glühwein, vafler og pølser, lyden af julemusik og synet af tusindvis af julelys trækker hvert år fra slutningen af november og frem til nytår mange skandinaviske turister til de nordtyske byer. Hver by med respekt for sig selv har mindst ét julemarked, og en stor by som Hamborg har selvfølgelig en hel stribe julemarkeder med forskellige profiler.

I centrum ved den store rådhusplads og de omkringliggende gader (Spitalerstrasse, Gerhart-Hauptmann-Platz og Jungfernstieg) ligger julemarkederne tæt, ja, de er nærmest vokset sammen til ét stort.

I dette område ligger også de store citykirker Skt. Petri og Skt. Jacobi, der omkranses af små træhuse med boder.

Et stykke herfra, men stadig i centrum, finder man julemarkedet på Gänsemarkt med små, fine boder i blåt og hvidt lidt mere stilfærdigt og overskueligt og med en masse kulinariske lækkerier til salg.

Kort sagt: Inden for en radius af cirka 500 meter fra rådhuspladsen kan man i den grad få stillet sin lyst til nostalgi og julehygge og gå fra den ene bod til den anden en hel dag igennem.

Men på et tidspunkt får man måske nok, og så kan det være rart med nogle alternative indslag.

Tag for eksempel S-banen vestpå til bydelen Altona. Stå af på den store banegård af samme navn og gå turen ad Museumstrasse sydpå i retning af Elben.

Vejen fører forbi et anlæg med den svulstige og noget pompøse Stuhlmannbrunnen fra 1900, et springvand med en figurgruppe, som afbilder to kentaurer i kamp om en kæmpestor fisk. Skulpturgruppen er blevet tolket som et billede på den gamle rivalisering mellem Hamborg og Altona, især hvad fiskeri og søfart angår.

Lidt længere fremme ligger Altonaer Museum für Kunst und Kulturgeschichte, og for danske gæster er det et interessant sted, fordi museet også viser et spændende stykke af vores egen historie.

I 200 år (fra 1664 til 1864) var Altona den næststørste og efter København den vigtigste handelshavn i den danske konges besiddelser. Frederik III gav byen udstrakte frihedsrettigheder, og den udviklede sig i anden halvdel af 1700-tallet til et centrum for oplysningstiden i Nordtyskland.

Byen blev kendt for tolerance og frihed presse- og religionsfrihed, told- og næringsfrihed og det tiltrak mange nye driftige indbyggere, for eksempel forfulgte reformerte, jøder og andre.

Byens blomstringstid lå i midten af 1700-tallet, da kaptajner fra Altona sejlede på de danske kolonier og bragte store fortjenester hjem.

Omkring 1800 var der i Altona hele 75 rederier, der rådede over 249 skibe, men med dampskibstrafikken og nederlaget i krigen i 1864 var det slut med tilhørsforholdet til Danmark. Byen blev herefter en del af Preussen.

Altonaer Museum har en imponerende maritim samling: galionsfigurer, skibsmodeller og hjembragte kuriositeter fra hele verden.

Der er en afdeling, der viser, hvordan floden Elben har været den altafgørende faktor for livsudfoldelse i Altona på godt og ondt: tværfagligt opbygget omkring bønder, fiskere og søfolks arbejdsverden, flora og fauna og påvirkning af kyststrækning, forlystelses- og strandliv med badegæster, arkitektur og bebyggelse omkring floden og så videre.

Ud over de mange rum, der har forbindelse til Elben og det maritime, er der på øverste etage en fin udstilling af bondestuer fra 1600-1800-tallet, der viser, hvordan de velstående bønder i oplandet med den gode, fede marsk-jord uden for Hamborg og Altona levede.

Herfra kan drages mange paralleller til gårde på Frilandsmuseet ved København (Ejderstedgården og Sønder Sejerslev-gården).

Til og med den 18.12. holder museet hver weekend julemarked med blandt andet kunsthåndværk, julepynt og peberkager, børnebøger og antikvariske bøger.

Der er også en særudstilling om julepost og ønskesedler. Her er der eksempler på breve fra tre århundreder, som børn har skrevet til julemanden.

De gamle ønskesedler er meget kunstfærdigt og sirligt skrevet og illustreret, og museet arrangerer små undervisningsforløb i at skrive så fint som i de gode gamle dage.

En anden god mulighed for en pause fra juleriet er at besøge samlingen Alte Meister på Hamburger Kunsthalle med værker fra middelalderen.

Kunsthalle ligger kun et par minutters gang fra hovedbanegården i Hamborg, og afdelingen med de gamle mestre viser mange forskellige altertavler helt tilbage fra 1200-tallet og op til nyere tid.

Den store fløjaltertavle af mester Bertram fra slutningen af 1300-tallet på hele 7,25 gange 2,75 meter viser blandt andet skabelseshistorien fra Det Gamle Testamente, og den blev oprindelig skabt til Skt. Petri Kirke i byen.

Den er et hovedværk i samlingen og et af museets vigtigste trækplastre. Samlingen rummer mange andre altertavler og billedskærerarbejder samt fine værker af nederlandske malere.

Endelig kan det være en fordel at have styr på Hamborgs kirker: Skt. Michaelis (Michel), Skt. Petri, Skt. Jacobi, Skt. Katharinen og Skt. Nikolai.

Her er der altid mulighed for en pause og en stund for refleksion.

Alle kirkerne har et særligt omfattende musikprogram i december, og her er det en god idé at konsultere de enkelte kirkers egne hjemmesider, der løbende bliver opdateret.

Er man interesseret i det lidt ekstraordinære, når det glæder det kulinariske, så er kvarteret Ottensen, lidt vest for den gamle del af Altona, et godt sted. Prøv for eksempel restaurant Eisenstein på Friedensallee 9, der er indrettet i industridynastiet Zeises gamle fabrikshal, hvor der i sin tid blev fremstillet skibsskruer. Stedet er en oplevelse i sig selv.

rejser@k.dk

Billede af udvalgt kro plus lille konkurrencelogo!!!!!!!
Billede af udvalgt kro plus lille konkurrencelogo!!!!!!! Foto: .