Se Harry Potter-filmstudierne i London

Hvad enten man er barn eller voksen, fan eller bare almindeligt interesseret i det litterære og filmiske univers, er Harry Potter Studio Tour i London en fantastisk seværdighed

Der sælges 5000 billetter pr. dag, og de kan kun købes på nettet. Der er ingen køer ved indgangen, heller ikke inde i studierne.
Der sælges 5000 billetter pr. dag, og de kan kun købes på nettet. Der er ingen køer ved indgangen, heller ikke inde i studierne. . Foto: Line Vaaben.

Selvom det unægteligt ser sådan ud, når man sidder i biografen, ved man jo inderst inde godt, at Harry Potter og Co. ikke flyver på en kost, når der i de otte film om troldmandslærlingen udkæmpes dueller eller foretages rejser højt til vejrs.

Men hvis man ikke er bange for at få magien spoleret, kan man nu få forklaringen på, hvordan det rent filmteknisk kan lade sig gøre. Faktisk kan man selv prøve en tur over et troldmandslandskab på en kost man skal bare tage til Harry Potter-filmstudierne 20 kilometer nordvest for London.

LÆS OGSÅ:
Harry Potter gennem tiden

Studieturen The Making of Harry Potter Skabelsen af Harry Potter åbnede i marts 2012 som attraktion, men forinden var de store hangarlignende bygninger (som i parentes bemærket rent faktisk oprindeligt er en nedlagt flyvestation) hjemsted for 4000 mennesker, der gennem 10 år arbejdede for at filmatisere forfatteren J.K. Rowlings syv bøger om Harry Potters kamp mod ondskaben.

Her kan man træde ind i rektor Albus Dumbledores kontor eller spadsere gennem troldsmandsgaden Diagonalstræde.

Det er klart, at mange hemmeligheder undervejs gennem filmstudierne bliver afsløret: Varulve og dementorer er ikke længere lige så uhyggelige, når man har set metalkonstruktionen under kostumet og det samme gælder en række andre tricks og genveje. Men fred være med det. For man får så meget andet ud af turen.

Alle de udstillede genstande har været brugt i filmene. Lige fra kostumer og gummimasker til kæmpe tableauer, stribevis af malerier, men også små genstande, som eksempelvis Dumbledores Illuminator en slags magisk lighter.

Og det er en ufattelig detaljeringsgrad, der er lagt for dagen for at vække litteraturen til live. I de hæsblæsende film er det umuligt at dvæle ved detaljerne men på studieturen kommer man bag ved og tæt på det hele. Og det er imponerende.

Den i mine øjne mest imponerende afdeling var sektionen, der udstiller og forklarer, hvordan de mange væsner i bøgerne blev vakt til live: de dræbende dementorer, fugl Føniks, bidende bøger, husalfer og meget, meget mere.

Man får virkelig respekt for de mennesker, som har bygget modeller, sat sig ind i fjers bevægelighed for at lave de mest naturligt udseende vinger på flyvende væsner, eller som har brugt timevis på at sminke dværge, så de ligner nisser.

For selvom vi lever i computeranimationens tid, og filmene naturligvis har brugt alle tænkelige tekniske tricks, er udstillingen også et eksempel på, at det er kombineret med knofedt og gammelt håndværk for at skabe et univers så tro mod forfatterens idé som muligt lige fra detaljerede håndtegninger til den kæmpestore model af troldmandsskolen Hogwarts, som blev skabt af 86 kunstnere, der byggede den kæmpestore model af blandt andet rigtig sten og træ.

Billeder af modellen blev herefter mixet med smukke landskabsbilleder og en skole var skabt. Et andet eksempel er Hr. Ollivanders tryllestavsbutik, til hvilken der blev lavet 17.000 individuelt forskellige bokse.

Harry Potter-filmstudierne er både for børn og voksne, og selvom man undervejs gennem studierne møder besøgende med troldmandsdragter og tryllestave, er det ikke bare et sted for fans.

Selv forholdsvis forudsætningsløse kan sætte pris på turen. Bortset fra en kort intro på engelsk samt en lille filmforesvisning, inden man bliver lukket ind i hold, er man på egen hånd i studierne.

Naturligvis er skilte samt film og interviews på skærme på engelsk.

Men det udelukker bestemt ikke, at børn helt ned til i vores familie seks år kan få en kæmpe oplevelse. Og der er masser af hands on, som de siger i England, når man kan prøve eller røre ved tingene.

Man kan få undervisning i forskellige smarte tryllestavsbevægelser, klatre op på kæmpen Hagrids motorcykel, stige på Natbussen, flyve på en kost eller sidde i en flyvende bil. Sidstnævnte foran en såkaldt green screen, så man på en skærm kan se, hvordan man tager sig ud på en flyvetur. Naturligvis kan man lægge mellem 15 og 50 engelske pund (135-450 kroner) og få oplevelsen med hjem på foto og/eller DVD.

Turen skal planlægges: Man skal købe sine entrebilletter på forhånd over internettet der sælges ikke ved indgangen. Og man får et bestemt tidspunkt, man skal møde op på. Der sælges kun 5000 billetter om dagen.

På den måde undgår man ventetid ved indgangen og inde i selve studierne. På intet tidspunkt er der kø eller mylder foran de ting, man gerne vil se. Vi tilbragte næsten fire timer i studierne.

Det kan sagtens gøres hurtigere og inkarnerede fans kan bruge hele dagen.

Naturligvis fører udgangen direkte gennem selve souvenirbutikken, som er på størrelse med en mellemstor Super Brugsen. Her kan man bruge sparepengene på troldmandsslik, kollegiekapper, quidditch-koste, tøjdyrsugler og meget, meget mere.

Mindre kan også gøre det undertegnede slap med en køleskabsmagnet med husalfen Dobby. Så kan han hænge der og minde mig om en seværdighed, der var hvert et sølvsejl øh, jeg mener hver en krone værd.

Wiland til Solbakken: Dumt ræsonnement
Wiland til Solbakken: Dumt ræsonnement Foto: Line Vaaben.