Oplev Helsingborg og Kullen – to idylliske havnebyer

Lige nord for Helsingborg finder man halvøen Kullen, der med klipper, naturreservat og små idylliske havnebyer er noget helt for sig selv

På Kullen finder man også den svenske kunstner og kunstteoretiker Lars Vilks kunstværk Nimis. Kunstværket er en del af Lars Vilks' fiktive fristat Ladonia,
På Kullen finder man også den svenske kunstner og kunstteoretiker Lars Vilks kunstværk Nimis. Kunstværket er en del af Lars Vilks' fiktive fristat Ladonia,. Foto: Niels Hjerrild/Ritzau Scanpix.

Mange af dem, der tager med færgen fra Helsingør til Helsingborg, fortsætter rejsen videre ud i det svenske landskab. Men der er mange gode grunde til at blive et par dage eller mere i Helsingborg for at se nærmere på den travle havneby og ikke mindst halvøen Kullen, der har en række af idylliske kystbyer og et enestående naturområde omkring fyrtårnet på halvøens yderste spids.

Som mange andre havnebyer har også Helsingborg været under kraftig ombygning i de senere år, og det har givet havnefronten et moderne udtryk med smukke hvide boligblokke og Dunkers Kulturhus som et arkitektonisk højdepunkt. Det er tegnet af den danske arkitekt Kim Utzon og finansieret af en arv efter Henry Dunker, skaberen af gummivarefabrikken Tretorn. Især Tretorn gummistøvler er velkendte.

Fra Dunkers Kulturhus går en bro over til en mole, som mod syd ender med et lille, smukt fyr ved sundfærgernes indsejling. På ydersiden af molen er der skabt en bred badestrand, Tropical Beach, med palmer og fint sand.

Der er masser af liv på havnen med caféer og butikker, mens byens butiksstrøg, Kullagatan, ligger få minutters gang fra havnen. På byens centrale plads, Stortorget, står en rytterstatue af feltherre Magnus Stenbock, der 1710 i et slag ved Helsingborg slog en angribende dansk hær, som gjorde et forsøg på at generobre de tabte provinser i Sydsverige. Ved den lejlighed døde 4500 danske og 3000 svenske soldater, og danskerne blev endegyldigt smidt ud af Skåne.

Her i Helsingborg stirrer Stenbock triumferende over mod Danmark, men han endte sine dage i et dansk fængsel i 1717 efter at været blevet taget til fange i Sønderjylland et par år forinden.

Hvis man fortsætter forbi rytterstatuen, kommer man til et stort trappeanlæg, der fører op på klippen oven for havnen og den gamle bydel. Her er der et smukt parkanlæg med flere spor af Danmarks tilstedeværelse i byen, idet fæstningstårnet Kärnan (eller Kernen på dansk) ligger her. Det 35 meter høje tårn med op til 4,5 meter tykke mure er et af de få bevarede, danske tårne fra middelalderen. Tårnet og den forsvundne borg blev bygget i 1310-1320 og spillede sammen med Kronborg en vigtig rolle i forbindelse med Øresundstolden.

På vej nord ud af Helsingborg kommer man forbi Sofiero Slot, der er opført i 1865. Det var tidligere sommerresidens for den svenske kongefamilie og dronning Ingrid, da hun var barn. I dag er Sofiero en velbesøgt kulturinstitution med en stor park direkte ned til Øresund og berømte rododendronbede. Slottet byder på skiftende udstillinger og koncerter.

Langs kysten nordpå til Kullen (Kullaberg på svensk) kommer man snart til den hyggelige fiskerby Viken, der med sine smalle gader og mange sommergæster minder en del om Dragør. På havnen ligger et lille søfartsmuseum, der er proppet med alt inden for emnet lige fra navigationsudstyr til en samling af små modelskibe.

Længere mod nord er Höganäs, der med sine 13.000 indbyggere er den største by på Kullenhalvøen og i dag er kendt som Sveriges keramikområde. I slutningen af 1700-tallet blev der fundet store mængder stenkul i undergrunden, og frem til midten af 1900-tallet satte minedriften sit præg på byen. En stor del af byen er stadig undermineret. Da kulindustrien gik tilbage, fandt man på at tjene penge på keramikvirksomhed, og gennem tiden har mange keramikere og pottemagere valgt at slå sig ned her.

I byens gamle keramikfabrik ligger Keramiskt Center (Gärdesgatan 4B) med galleri og salg af brugsting og brugskunst udført af Sveriges førende keramikere og formgivere. I et flot gammel stenhus med tilbygning ligger Höganäs Museum och Konsthall (Polhemsgatan 1), der viser stentøj og keramik, og fortæller om Höganäs som mineby.

Næsten yderst på halvøen ligger den idylliske ferieby Mölle, hvor hoteller og pensioner ligger smukt op ad Kullen. Huspriserne er blandt de højeste i Sverige, for her er havudsigt mere reglen end undtagelsen. Man kan opleve byen fra havnepromenaden eller gå tur i de små gader. Øverst oppe på klippesiden ligger det legendariske Grand Hotel Mölle, hvis restaurant også er åben for gæster, som ikke bor på hotellet. Hotellets historie går tilbage til 1890, og meget af det gamle interiør er bevaret samtidig med at hotellets restaurant er i top.

Der er anlagt flere vandrestier rundt på Kullen, blandt andet en fire kilometer lang vandrerute fra Mölle til naturcentret og fyret på Kullen. Fra fyret kan man vandre tilbage til Mölle, så hele turen bliver på ni kilometer, men ruten kan være krævende, især hvis man vil lave afstikkere ned til stranden. Så tag mad og vand med, hvis den står på vandretur!

På toppen af Kullen Naturreservat har man en enestående smuk udsigt ud over Kattegat, og kigger man godt efter, kan man være heldig at få øje på stimer af marsvin. Naturcentret ved siden af fyret har en udstilling om området, og desuden kan man booke aktiviteter som hvalsafari og grottevandring med guide.

Er man mere til de stille glæder, byder sommercaféen ved fyret på kaffe og nybagte kardemommeboller.