Prøv avisen

Undgå overturisme: Hold dig fra disse 10 rejsemål

Flere og flere turister kommer til Island, og en seværdighed og bademulighed som Den Blå Lagune kan i perioder være overrendt af turister. Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Isle of Skye, Venedig og Island er blandt de steder, der trækker flest turister til, men overturismen er samtidig blevet et stort problem

Webportalen holidayguru.dk, der ud over at give tip om billige rejser også formidler oplysninger og gode råd om diverse rejsedestinationer, har offentliggjort en oversigt over 10 steder, man skal holde sig fra, hvis man gerne vil undgå de mest overturistede eller overfyldte steder på sin ferie.

Overturisme er blevet et stort problem flere steder de senere år. Nogle steder er der indført restriktioner, og andre steder protesterer den lokale befolkning ligefrem mod de mange turister, der er ved at trænge folk ud af deres egen by.

Det er baggrunden for, at holidayguru.dk har lavet listen over de mest travle destinationer. Samtidig giver man også råd til, hvordan man kan undgå mylderet af turister og finde alternative idéer til ferien. Kristeligt Dagblad bringer her oversigten.

1. Isle of Skye, Skotland

Isle of Skye i Skotland er en af landets største øer og er også en af de mest besøgte steder i landet. Men i 2017 gik det galt. Turisterne strømmede til, og i flere uger var der trafikkaos på øen. Biler, campingvogne og mobilehomes holdt i lange køer, og myndighederne opfordrede turister til at blive væk. Derfor er der kommet strengere regler og bøder for turister, som forstyrrer freden. Hvis du virkelig gerne vil af sted, så besøg øen uden for sommersæsonen. Ellers kan du med fordel udforske øerne Muck og Eigg, som også er utrolig flotte.

2. Venedig, Italien

Venedigs befolkning prøver aktivt at tilbagevinde deres by. Overturismen er særlig slem i Venedig, hvor de årligt får 30 millioner turister! Myndighederne har nu installeret sluser i udkanten af byen, som skal hjælpe med at kontrollere antallet af besøgende.

Her er det også en god idé at tage på besøg uden for højsæsonen.

3. Santorini, Grækenland

På grund af overturisme har myndighederne på Santorini sat et loft på, hvor mange turister fra krydstogtskibe de vil have på øen.

Hvis du alligevel vil af sted, så prøv at bo på lokale Airbnb’s eller hos private B’s. Et godt alternativ er øen Naxos.

4. Taj Mahal, Indien

8 millioner turister besøger årligt Taj Mahal. Området omkring Taj Mahal er i dag stærkt påvirket af forurening. Myndighederne har nu besluttet sig for at begrænse salget af billetter. Hvis du vil se vidunderet, er det en rigtig god idé at komme ved daggry – portene åbner klokken 6.

5. Galapagosøerne, Ecuador

Det er en vanskelig opgave for den ecuadorianske regering at beskytte den mest berømte natur i verden. Derfor er der mange regler at følge som turist. Hvis du gerne vil til Galapagos, så sørg for at følge de 14 regler fra turistrådet.

6. Paris, Frankrig

Prøv at undgå de værste turistfælder, eller bestil dine billetter til seværdighederne på forhånd. På den måde kan man tit springe køen over.

Men prøv andre franske byer end Paris. For romantikerne er Mont Saint-Michel i Normandiet den perfekte destination. En anden idé kunne være den smukke by Annecy, som ligger mellem den schweiziske grænse og byen Lyon.

7. Bali, Indonesien

Et af de største problemer med overturisme på Bali er, at templerne og øens seværdigheder hurtigt bliver overrendt af turister. De populære strande kan også være tæt pakkede i højsæsonen.

Men man kan stadigvæk få en dejlig ferie på Bali. Undgå de værste turistfælder og drag lidt længere væk fra de kendteste seværdigheder. Bali har så mange fantastiske steder, som ikke står i guidebøgerne.

8. Island

Det stadig voksende antal af turister på Island har gjort, at seværdigheder som Den Blå Lagune er blevet overrendt. Selvom Islands Turistråd stadig mener, at landet godt kan klare de mange turister, så er de bekymrede for, hvilken effekt de mange turister har på naturen. Forsøg at finde alternativer til de meget kendte seværdigheder. Der findes mange laguner på Island, og du kan opleve fantastisk natur uden for The Golden Circle.

9. Dubrovnik, Kroatien

Overturismen i Dubrovnik nåede sit højeste for et par år siden, da Unesco truede med at fjerne byens verdensarvsstatus på grund af overturismen. Men så tog byen drastiske midler i brug for at mindske antallet af turister. Hvis du vil af sted alligevel, så book uden for højsæsonen, og prøv så vidt muligt at undgå krydstogtskibene. Split er også en mulighed. Byen ligger mere nordligt, men er også en meget smuk middelalderby.

10. Barcelona, Spanien

Barcelona er som så mange andre sydlige feriedestinationer ramt af overturisme. I 2016 kom helt op til 34 millioner turister til byen – en stigning på 25 procent siden 2012. Man kan undgå en del af turisterne, hvis man husker, at der findes andre gader end La Rambla. Det kan også være en god idé at bestille billetter, hvor du kan springe køen over. Hvis du ikke kan overskue alle turisterne, eller bare leder efter et alternativ til Barcelona, så er Valencia eller Bilbao gode muligheder.

Kilde: holidayguru.dk