Mariager Saltcenter: Hop i Det Døde Hav

Mariager huser blandt andet Nordeuropas største saltcenter, der både giver sine gæster mulighed for at blive klogere på saltproduktion, saltets historie og få dyppet kroppen i en lille kopi af Det Døde Hav

Mariager Saltcenters version af Det Døde Hav er et varmtvandsbassin fyldt med saltvand, der har en saltkoncentration på cirka 30 procent. –
Mariager Saltcenters version af Det Døde Hav er et varmtvandsbassin fyldt med saltvand, der har en saltkoncentration på cirka 30 procent. –. Foto: Mariager Saltcenter.

Salt er et af livets vidundermidler. Enhver kok ved, hvad salt betyder for et måltid. Det ser ikke ud af meget, men et lille drys salt kan gøre forskellen på et blødkogt æg eller i en gryde kogende vand med kartofler. Omvendt kan for meget salt selvfølgelig også gøre en forskel. Og vor tids ernæringseksperter advarer som bekendt flittigt mod at spise for meget salt.

Men det mest kendte salt-citat stammer formentlig fra Ham, der sagde, at mennesket ikke skal leve af brød alene:

I er jordens salt. Men hvis saltet mister sin kraft, hvad skal det så saltes med? Det duer ikke til andet end at smides ud og trampes ned af mennesker, lyder det fra Jesus i Bjergprædikenen, hvor salt altså bliver brugt som en metafor for ikke at lade sig fordærve. Salt er faktisk nævnt hele 14 gange i Bibelen og bliver allerede omtalt i 3. Mosebog:

Alle dine afgrødeoffergaver skal du salte; du må aldrig lade dit afgrødeoffer mangle din Guds pagts salt; sammen med alle dine gaver skal du bringe salt.

Det lyder stadig som et godt hygiejnisk råd. Man kan næsten forestille sig stanken fra offerkødet i templet, hvis det ikke var blevet saltet først. For salt var vore forfædres vigtigste konserveringsmiddel. Man har derfor produceret salt gennem årtusinder på mere eller mindre primitiv facon. Og salt har på den måde reddet mange liv gennem tiden. Den funktion har salt stadig, selvom salt nok i dag redder flere liv som vejsalt.

Herhjemme i nutidens Danmark er saltets hovedstad den nordjyske by Mariager mellem Aarhus og Aalborg. De seneste par år er byen dukket trofast op under de strenge vintre i nyhedsudsendelserne, fordi en god portion af landets saltproduktion bliver lavet her. Og det er gode billeder, når man kan se, hvordan tonsvis af salt forsvinder fra hallerne med salt ud på vejene. Men Mariager er nu allermest seværdig her om sommeren, hvor byen også tiltrækker en del turister hvert år.

Læs også: Vesterhavet: Familieferie med indhold

Mariager er alene værd at besøge for sin landsbycharme med sine bindingsværkshuse og brostensbelagte stræder mod torvet, hvor man blandt andet kan besøge det traditionsrige vaffelbageri og prøve kræfter med den legendariske Torvevaffel med fire kugler, soft ice, guf og flødebolle!

Turene med veterantog er et andet tilløbsstykke, og det er ikke for ingenting, at byen også bliver kaldt Rosernes by. For der er roser at se overalt i den indre by. Men måske kunne den også kaldes pinseliljernes by. For Mariager er også pinsekirkernes samlingssted. I udkanten af byen ligger der hele tre pinseefterskoler og pinsevækkelsens højskole, Mariager Højskole, ligesom det er her, at frikirken har sit årlige sommerstævne med mere end 4000 deltagere.

I år slog stævnet efter sigende deltagerrekord med omkring 4300 pinsecampister. Men byen er i det hele taget flere frikirkers foretrukne ferieby. For også baptisterne mødes her om sommeren, og rygtet vil vide, at selv Missionsforbundets stævne bliver lagt i saltets by næste år.

Men man skal en tur forbi havnen for at finde byens største turistattraktion Mariager Saltcenter. På oplevelsescentrets hjemmeside kan man læse, at det er den eneste attraktion i Nordeuropa, der kun beskæftiger sig med salt. Det kan måske lyde forståeligt nok. Men det er faktisk meget mere spændende, end det lyder.

For saltcentret er ikke bare et museum, der viser salt og saltskåle i massevis, men det er et helt oplevelsescenter for hele familien, selvom det nok er forskellige ting, der vil interessere familiens medlemmer afhængig af alder. Centret oplever især tilfredshed fra unge gæster i actionbiografen, der også beskrives i friske toner på hjemmesiden:

Der er sikkerhedsbælter på alle stole i vores action-biograf og det er nødvendigt, for hele gulvet bevæger sig, når publikum bliver taget med på en fantastisk rejse gennem nogle af verdens berømte saltminer.

Mere roligt går det for sig, når man kan se, hvordan sydesalt produceres af 250 millioner år gammelt inddampet havsalt, der hentes op fra undergrunden. I Saltcenteret findes blandt andet en sydehytte, hvor sydesaltet bliver udvundet i en stor jernpande over åben ild, nøjagtig som det foregik i middelalderen. Og i saltcentrets butik kan man både købe hjemmelavet kryddersalt og sydesalt. Inden da bør man dog nå at prøve at bade i saltvand, der har samme saltkoncentration som vandet i Det Døde Hav, og som ifølge centret selv har samme blødgørende og helende egenskaber.

Mariager Saltcenters version af Det Døde Hav er et varmtvandsbassin fyldt med saltvand, der har en saltkoncentration på cirka 30 procent. På den måde opnår man samme opdriftsvirkning som Det Døde Hav, så man kan læse avis liggende i vandet, mens saltvandets naturlige mineraler som magnesium, calcium, kalium og sulfat blødgør huden. At Nordjyllands svar på Det Døde Hav altså ligger lige ud til Mariager Fjord kan virke ironisk. For fjorden blev for få år siden erklæret næsten død. Siden har man dog gjort en del for at skabe nyt liv i fjorden. Området omkring Mariager Fjord er måske også et af Danmarks smukkeste steder. Og man har ikke oplevet Mariager, før man har set solen gå ned med et pink vink over Den døde fjord.

ohrstrom@k.dk

Mariager bliver ikke for ingenting kaldt ”Rosernes by”. For der er roser at se overalt i det charmerende bycentrum. –
Mariager bliver ikke for ingenting kaldt ”Rosernes by”. For der er roser at se overalt i det charmerende bycentrum. – Foto: Daniel Øhrstrøm.
På Mariager Saltcenter kan man se, hvordan sydesalt produceres af 250 millioner år gammelt inddampet havsalt. –
På Mariager Saltcenter kan man se, hvordan sydesalt produceres af 250 millioner år gammelt inddampet havsalt. – Foto: Mariager Saltcenter.