I Betlehem er muren blevet en attraktion i sig selv

Jesu fødeby ligger i dag på den besatte Vestbred. Mange kristne pilgrimme besøger Fødselskirken, men den grå betonmur er nu blevet en anden stor attraktion i byen

En israelsk soldat kontrollerer æslets ”papirer”. Som beskuer af Banksys vægmalerier er man ikke i tvivl om, hvilken side i konflikten der har Banksys sympati.
En israelsk soldat kontrollerer æslets ”papirer”. Som beskuer af Banksys vægmalerier er man ikke i tvivl om, hvilken side i konflikten der har Banksys sympati. . Foto: Karin Dahl Hansen.

Betlehem tager man til for at besøge Fødselskirken, som er bygget der, hvor Jesus siges at være født. Måske vil man også se marken, hvor en engel viste sig for lokale hyrder for at viderebringe budskabet om Jesu fødsel. Og måske vil man også besøge Rakels grav, der ligger mellem Betlehem og en jødisk bosættelse.

Men Betlehem, der ligger på den besatte Vestbred og i dag primært er en muslimsk by, har også fået sig en langt nyere turistattraktion. Gennem den nordlige ende af byen snor en omkring otte meter høj mur sig.

Den udgør en lille del af det såkaldte sikkerhedshegn, som israelerne begyndte at opføre i begyndelsen af 2000’erne. Ifølge Israel var hegnet, der blandt andet i Betlehem er en egentlig mur, nødvendig for at beskytte jøder mod palæstinensiske terrorangreb. I Jesu fødeby har den en lidt speciel snoning for at sikre jøder, der vil besøge Rakels grav.

Muren er en del af en flere hundrede kilometer lang barriere. Med beton, pigtråd og vagttårne sender den tankerne mod Berlinmuren, og som det gik i Berlin, er muren på Vestbredden i sig selv blevet en attraktion. Nogle hævder endda, den er lige så velbesøgt som Fødselskirken.

Tager man den lokale rutebil fra Jerusalem til Betlehem, er det både nemt og billigt. De 10 kilometer tilbagelægges på en halv times tid, og når man står af bussen i Betlehem, kan man roligt takke nej til de emsige taxachauffører. Der er ikke langt at gå, hvis man vil se muren og dens berømte og ikoniske graffiti.

Det er den britiske street art-kunstner Banksy, der har gjort muren i Betlehem verdenskendt, og hans værker er stadig på muren godt suppleret af de malerier, lokale og turister har skabt.

Mange af billederne er politiske med stikpiller til den diskrimination, palæstinenserne oplever.

Banksy er et kunstnernavn, og hans identitet er ukendt. Når man besøger muren, er det til tider svært at identificere, hvilke værker der er hans, og hvilke der er kopier. Oprindeligt står han bag maleriet af et æsel, der får tjekket sine identitetspapirer af en israelsk soldat; der er den lille pige i lyserød kjole, der kropsvisiterer en soldat, der står med ryggen til og hænderne på muren. Så er der fredsduen, der flyver med en skudsikker vest på, og der er den unge mand, der kaster ikke sten, men blomster, med tørklæde for munden.

En ung mand med tørklæde for den nederste del af ansigtet kaster i Banksys version ikke med sten, men med blomster. –
En ung mand med tørklæde for den nederste del af ansigtet kaster i Banksys version ikke med sten, men med blomster. – Foto: Karin Dahl Hansen
Fredsduen med den skudsikre vest er også et af Banksys malerier.
Fredsduen med den skudsikre vest er også et af Banksys malerier. Foto: Kevin Frayer/Ritzau Scanpix
Mange kendte og ukendte kunstnere har bidraget til udsmykningen af muren i Betlehem. Her er det en advarsel mod legende børn, der sjipper i pigtråd.
Mange kendte og ukendte kunstnere har bidraget til udsmykningen af muren i Betlehem. Her er det en advarsel mod legende børn, der sjipper i pigtråd. Foto: Karin Dahl Hansen

Mange af malerierne indeholder en humoristisk, men også skarp kritik af Israels militære tilstedeværelse, Trump er en yndet figur, og der er slagord om at lave hummus, ikke krig. Noget er uskønt andet decideret kunst.

I souvenirbutikkerne langs muren kan man købe kopier af de mest ikoniske værker – plakater, krus, køleskabsmagneter – og der sælges også bøger og T-shirts, alt det, der normalt findes i turistbutikker, der lever af at sælge tingeltangel. Men i den specielle ende sælges der også spraymaling og tegneredskaber, ligesom det er muligt at leje en stige, hvis man selv vil sætte sit præg på muren.

Banksy har også etablereret et hotel ved muren The Walled Off Hotel med slet skjult henvisning til luksushotellet The Waldorf Astoria i New York. På hotellet er der både sovesal og suiter, og der arrangeres også guidede ture langs muren.