Island -- mere end en saga blot

Læserrejse Tag med Kristeligt Dagblad og Unitas Rejser til Island fra den 26. juli til den 2. august 2010 -- en rejse i natur og kultur

- Varme kilder, aktive vulkaner og myldrende fuglefjelde. Islands natur er storslået og voldsom -- og som besøgende kommer du helt tæt på den. -
- Varme kilder, aktive vulkaner og myldrende fuglefjelde. Islands natur er storslået og voldsom -- og som besøgende kommer du helt tæt på den. -. Foto: wikimedia.

Varme kilder, aktive vulkaner og myldrende fuglefjelde. Islands natur er storslået og voldsom – og som besøgende kommer du helt tæt på den.

En rejse til Island er en enestående oplevelse for alle. Inden for blot få kilometer kan man opleve varme kilder, kolde gletsjere og mærkelige klippeformationer – alt sammen hilsener fra jordens indre.

Island er hovedsageligt opstået ved vulkansk aktivitet, og landet er stadig et af verdens mest aktive vulkanområder. Der er i gennemsnit et udbrud hvert femte år.

Vejret på Island forandrer sig fra det ene øjeblik til det andet, men som islændingene udtrykker sig: "Hvis man er utilfreds med vejret, skal man bare vente et øjeblik."

Vi ankommer til Islands internationale lufthavn, Keflavik. Det første vi ser, når vi kører fra lufthavnen, er det øde landskab med mosbegroede formationer af lava.

Kursen sættes straks mod Den Blå Lagune, hvor et opfriskende varmt bad venter os i det mineralrige vand.

Ud over den betagende natur skal vi naturligvis opleve Reykjavik, Islands hovedstad og en af Europas mindste hovedstæder med cirka 100.000 indbyggere.

Reykjavik er centrum for næsten alt kulturliv på øen. Her besøger vi de mest kendte seværdigheder og får et indblik i Islands kultur og historie.

Blandt andet besøger vi Perlen, et meget specielt bygget udsigtspunkt fra 1986, Hallgrimskirken, majestætisk beliggende på toppen af indkøbsgaden, Skolavordustigur, et af byens mange interessante bymuseer, samt præsidentboligen.

Men rejsen byder også oplevelser ud over det, mange sædvanligvis oplever på sagaøen. Vi overnatter nemlig på Skálholt, et gammelt bis-pesæde, der nu er den islandske kirkes centrum for uddannelse, kultur og dialog. En unik chance for at besøge dette enestående sted.

Herfra vil vi hver dag køre så langt, som en bus kan bringe os. Det er så heldigt, at mange af Islands største "steder" ligger i rimelig køreafstand. Den daglige frokost har vi med os i bussen, mens middagen om aftenen indtages på Skálholt.

bagsiden@kristeligt-dagblad.dk